• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Rudy Willems zijn zorgen over de huidige politieke situatie.

Merkwaardig genoeg lijkt het alsof  men in het parlement terug wil grijpen naar de vroegere ‘blanco cheque-situaties’, waarmee men vele slagvelden wist te winnen. De slavernij, koloniale onderworpenheid en emancipatie dat waren de standaards.

Die situaties steken kennelijk nu de kop weer uit met de nodige emoties in het parlement: emancipatie, zelfbeschikkingsrecht, interventie waarachter men zich probeert te verbergen. Men is confuus! Men wekt de indruk op dat Curaçao wordt verdrukt, door geen eigen mensen van de Rekenkamer als zelfstandige geëmancipeerde onderzoek te laten uitvoeren, maar door de Rijksministerraad te laten interveniëren  in Curaçaose aangelegenheden. Dit is zand in de ogen strooien, bedrog door listige kunstgrepen om de underdog te kunnen uithangen.

Curaçao is geëmancipeerd, de ontwikkeling is niet meer zover van gelijkwaardigheid of men er bewust van is of niet! Het Eiland met zijn bevolking bezitten achting en al wat daarmee samenhangt, zij het niet volledig.

Het gaat niet eens om de Curaçaose externe verhoudingen of Koninkrijksrelaties. Men omzeilt de werkelijke issue, men loopt weg en men probeert zich te verschuilen  achter emancipatie, interventie en zelfbeschikkingsrecht, gemoederen die overladen zijn met emoties.

In principe heeft Nederland geen affaire met Curaçaose zaken en andersom houdt Curaçao zich ook niet bezig met Nederlandse aangelegenheden op basis van respect voor ieders integriteit. Echter, in Koninkrijksverband op grond van in goede banen leiden van de ontvangen financiële hulp, moet het Rijk dan onder deze omstandigheden zwijgen, nu blijkt dat instellingen van het Eiland zwaar betrokken worden bij fraude en gegraai?

Is het niet Curaçao zelf, vol van eigendunk en waan, die zijn eigen emancipatie, gelijkheid, geloofwaardigheid en zelfrespect te grabbel gooit door wangedrag en daardoor interventie uitlokt?

Men bedriegt zichzelf, indien men thans weigert in te zien, dat het Eiland in een hardnekkig structureel gegraai en frauduleuze structuur is verwikkeld. De logica is hier erg simpel; geen gegraai of fraude, geen interventie, geen bemoeienis.

Dan volgt de zeer merkwaardige houding van het parlement, die veel vragen oproept: er wordt op grote schaal gegraaid er wordt fraude gepleegd, maar Curaçao wil zijn eigen mensen een onderzoek laten uitvoeren als geëmancipeerd en zelfstandig land binnen het Koninkrijk! Maak dàt nu eens geloofwaardig! Lokaal kennelijk rechtvaardig, echter in Koninkrijksverband  naïef en al bij al inacceptabel. Of het met emancipatie iets te maken heeft, ligt het niet zo gauw voor de hand! Zelfs, al was het maar een kinderspel, uiteraard rijst onmiddellijk de vraag in termen van: wie belazert wie?

Men wil zelfstandig zijn, geëmancipeerd en gelijkwaardig, nu is er de kans voor. Men kan niet graaien en voor  eigen belang frauderen en  de verantwoordelijkheid ontlopen door bij de Haagse Hofvijver te gaan slenteren, omdat ridders vroegers rovers waren. Neen, nu moet men vuurwerk kunnen afsteken door gelijkwaardigheid en geëmancipeerd zijn en Rijksministerraad in alle vriendschap recht voor zijn raap kunnen zeggen wat er gezegd moet worden en tegelijkertijd tegenreacties opvangen en verwerken en overeind blijven staan. Dat is echte emancipatie en gelijkwaardigheid i.p.v. eigenwaan en zich verbergen achter blanco cheques  vanwege in het verleden slaafse en koloniale onderworpenheid en daarmee de emancipatie!

Wij moeten de proef kunnen doorstaan, indien wij op deze planeet echt onze eigen boontjes zouden willen doppen en niet weglopen in het geloof van ‘moderne onderwerping’. Wij zullen en moeten kunnen, al was het maar uit zelfrespect!

Wil jij iets delen met de wereld? Mail je ingezonden brief naar: redactie@versgeperst.com

10 reacties op “Ingezonden: Weglopen”

 1. Beste Mayra,

  Bedankt voor jouw e-mail. Ik neem aan, dat je het hebt over het stuk “Weglopen”. Vandaag
  is er een nog indringerig en integrant stuk:Rijksminister Raad” van mij verschenen. Lees dit eerst, misschien zal je het heviger vinden dan “Weglopen”. Van Mike Willemse heb ik een zelfde commentaar ontvangen om het in het Papiaments naar de papiamentstalige lokale kranten te versturen. Probleem: behalve La Prensa (die niet meer verschijnt on-line verschijnt) ken ik geen enkele lokale krant. Mike heeft mij enige namen opgestuurd.Ik wil best een poging wagen met ” Rijksminister Raad” indien jij als correctrice wil meewerken. Jouw Papiaments is toch geschoold? En kan je ook voor de nodige e-mail adressen zorgen?
  Maar, dan wordt het privé: rudywillems1@skynet.be.
  Vriendelijk,
  Rudy.

 2. Beste Rudy, bedankt voor je antwoord. Leuk, ik ben ook een Otrabandista, 🙂
  Door omstandigheden nu in NL wonend maar wie weet kom ik ooit weer het eiland onveilig maken, haha….
  Ik weet uit “”welingelichte”” bron dat de NL kranten ook jouw stuk in het papiaments willen publiceren. Heb je aan Extra, Ultimo Noticia, en zo gedacht?
  In ieder geval, succes.

 3. Beste Mayra,
  Als een Chinees zal ik uw vragen van achter naar voren beantwoorden.
  Ben van Otro-banda, geboren en getogen. Eerder had ik in het Papiaments stukken geschreven voor Amigoe, AD en La Prensa, maar die worden nooit gepubliceerd, kennelijk omdat het hun trant niet is.
  De vooruitgang die U bemerkt heeft is het gevolg van de schuldsanering, echter U moet zich voorstellen, bijv. van elk gulden, die besteed wordt aan het volk, steken zij zelf 100 in hun zakken, daarom nu geschreeuwd en problemen.
  Zoals U, ben ik ook allang geëmancipeerd, daarom zie ik het probleem niet, waarom men
  tegen een onderzoek van de RMR is, mits het op basis van gelijkheid wordt uitgevoerd.
  Indien ze schreeuwen, schreeuwen wij ook, indien zij vloeken, wij ook, dus geen probleem!
  Indien op die vlakte problemen zijn, dan geloof ik omdat de Parlementariërs nog steeds niet geëmancipeerd zijn, omdat het kennelijk hun belangen niet is!

 4. Geweldig stuk.

  Inderdaad met deze regering van graaiers en leugenaars gaat het land naar de verdoemenis. Het wordt een 2e Haiti. Waarom heeft het overgrote deel van de bevolking dat niet in de gaten??? ……..Omdat ze worden voorgelogen en worden omgekocht om een pro-regeringsbijeenkomst bij te wonen.
  Waar waren bij deze bijeenkomst overigens de MFK en MAN aanhangers???
  Neen, alleen de dom gehouden Wielskiezer was aanwezig. De mensen die helaas niet kunnen lezen en schrijven en nog nooit van moderne media gehoord hebben.

  Welke idioot haalt het in zijn hoofd om een Duitse luchtvaartmaatschappij die op de rand van faillisement verkeerd, te verbijden met miljoenen guldens van de Curacaose belastingbetaler?? Een bijdrage van Naf 250,00 per ticket (bij een vol vliegtuig) en nog meer als het vliegtuig niet vol is. Dit terwijl een groot gedeelte van de bevolking van Curacao onder de armoedegrens moet leven en gaat roven en stelen om in leven te blijven. Wat is er door deze minister aan de deal verdiend????
  Als hij één cent wil hebben van elke liter gebunkerde olie, hoeveel wil hij dan per ticket hebben??

  Waarom staan er op Curacao zoveel huizen te koop??? Juist deze mensen willen het Zimbabwe van de Caribische Zee zo snel mogelijk verlaten. Zelfs Yu di Korsou keren het eiland de rug toe om zich op een ander eiland te vestigen. Ziek van de regering.

  Hoe moet het verder als deze kapitaalkrachtigen die voor een groot deel van de belastinginkonsten verantwoordelijk zijn wegtrekken…. Juist afzakken naar het niveau van Haiti of zelfs nog daaronder.

  Reken er maar niet op dat Nederland, dat 18 miljard Euro moet bezuinigen, nog één gulden aan Curacao geeft. Overigens chapeau voor minister Donner die de gedragingen van Schotte c.s. gewoon laat onderzoeken door een onafhankelijke commissie. Heeft met die brief van Schotte gewoon zijn achterwerk afgeveegd, fantastisch.
  Dat de waarheid boven water komt!!!!!

  En zo kan je nog wel uren doorgaan…….
  Hopeloos.

 5. Beste Rudy,
  De laatste jaren is Curacao goed vooruit gegaan. Aangezien ouders, broer en zussen daar heb wonen, kom ik ieder jaar naar Curacao en zag enorme vooruitgangen. Maar nu hoor je alleen maar slechte verhalen, schreeuwpartijen etc etc etc.
  Verder zou ik U kunnen aanraden, als U dat al niet gedaan heeft, om uw stuk ook in de papiaments-talige kranten in het papiaments te laten zetten.
  Mag ik U vragen of U antilliaan of nederlander bent?
  Vriendelijke groetjes

 6. Beste Mayra,

  De bedoeling is helemaal niet om uw gevoelig hart te laten huilen en ik geloof niet dat deze regering Curaçao om zeep helpt, omdat Curaçao reeds lang om zeep is geholpen.

 7. Beste heer Willems,
  Chapeau voor uw ingezonden stuk! Aan de ene kant heb ik ervan genoten maar aan de andere kant huilt mijn hart dat U helaas zo gelijk heeft. Inderdaad, deze regering helpt Curacao totaal om zeep. Het is te hopen dat Nederland dit inziet en maatregelen gaat treffen. En laten we hopen dat dat op zeer korte termijn gebeurd.
  Vriendelijke groeten,
  Mayra

 8. Beste Nel,

  Het systeem heeft iedereen verlamd die niet erbij hoort. De democratie heeft geleid, dat thans de machteloze kleine man met alle gebrekken en tekortkomingen langzamerhand aan de macht komt, maar is niet capabel om de instellingen te dienen. Hiervoor heeft de jarenlange uitsluitingen en zware selectie gezorgd: Alleen diegene die bereid zijn het systeem te dienen worden gesecteerd de rest hoe bekwaam dan ook of bestudeerd worden uitgesloten van arbeid of deelname aan de maatschappij.
  Zie voor je zelf, de criminaliteit als machtsrevolutie neemt telkens toe, wanneer bepaalde groepering in bestuursmacht, dreigt machtsverlies te leiden m.b.t. het systeem. Men reageert fel: olie in zeewater, aanvallen van het toerisme, alles om de economie van het land te verlammen.
  Het is een overgang maar zeer moeilijk, omdat het kwaad reeds lang in alle lagen van de gemeenschap doorgedrongen is en diep ingefiltreerd. Het zal lang duren, maar ze vallen af
  als dooie vogels, stuk voor stuk. Kwestie van tijd, maar hoelang ???????

 9. gerrit, ik vraag me af wie er in deze regering wel ballen heeft. Je kan het land niet besturen met mensen, die geen opleiding, geen verstand en idee hebben om het land de goede richting op te sturen, en alleen maar af te geven op het verleden. In 2006 wist men al wat er komen ging, 2008 is dat nog een keer bevestigd, ze hebben dus tijd genoeg gehad om een en ander te regelen (ambtenaren etc.) maar alles is verschoven naar manana, en met internetwijsheid kom je niet ver.

 10. Mooi geschreven stuk! De enige die het inziet is Schotte (wilde graag onderzoek door Rijksministerraad) maar heeft geen ballen om de standpunt te verdedigen. Bang dat Wiels de stekker eruit trekt zodat Schotte geen premier meer kan zijn. Naar de financiele wereld komt het niet betrouwbaar over dat alleen de rekenkamer op Curacao onderzoek gaat uitvoeren, erg zonde dat een regering binnen 8 maanden zoveel zekerheid van Curacao kan verpesten! Jamaloodin heeft nog geen zinnig commentaar kunnen geven? Hij is toch Minister die verantwoordelijk is voor de Centrale Bank?