• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Wereldomroep houdt nog maar 10 miljoen van het huidige budget van 46 miljoen euro per jaar over. Dit meldt RTL Nieuws op basis van bronnen rond het kabinet. Het Rijk zou alleen nog willen betalen voor persvrijheidactiviteiten van het medium.

 Eerder werd al bekend dat de Wereldomroep ongeveer 10 miljoen euro gaat bezuinigen op Nederlandstalige programma’s. De Nederlandse activiteiten worden hiermee flink afgebouwd. De Wereldomroep had geen rekening gehouden met zo’n grote bezuiniging van het kabinet. In de eigen plannen had het bedrijf zich namelijk al voorbereid op een ontslag van zo’n 100 medewerkers.

Eigen bezuiniging
De Wereldomroep heeft echter nog geen bericht ontvangen van de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en kan het bericht dusdanig niet bevestigen. “Ik kan mij dit niet voorstellen. Wij hebben ons serieuze voorstel zojuist gedaan inclusief de forse bezuinigingen. Volgens ons geldt gelijke monniken, gelijke kappen. Anders zou er sprake zijn van onevenredig en onzorgvuldig bestuur,” vertelt algemeen directeur Jan Hoek.

Gevolgen Curaçao
Het is op dit moment niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor Curaçao. “Alles wat er nu over wordt gezegd is eigenlijk speculatie”, laat René Roodheuvel van de redactie Curaçao weten. “Het is nog veel te vroeg en er is niks officieel.” De directie van de Wereldomroep heeft wereldwijd een petitie opgezet om Nederlanders in het buitenland op een volwaardige manier te blijven informeren. “Behoud van deze kerntaak is essentieel voor het voortbestaan van de Wereldomroep,” aldus medewerkers van de Nederlandse afdeling van de Wereldomroep (RNW).

www.versgeperst.com