• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichting Milieuorganisatie Curaçao (SMOC) heeft de milieudienst verzocht een onderzoek in te stellen naar het chemische poeder dat de Isla afgelopen week liet neerdalen in Julianadorp. Desondanks heeft de milieudienst nog geen reactie gegeven en wachten bewoners nog steeds op antwoord.

“Met name Vanadium en de gevaren waar wij al langer op wijzen, zijn belangrijk voor de bevolking,” vertelt voorzitter van de Smoc Peter van Leeuwen. “Maar ook wat betreft de nalatigheid naar de bewoners toe.”

30.000 gulden boete
Smoc heeft nu een onderzoek naar ‘nalatigheid bij ontsnappen van katalysatorstof’ van Shell erbij gepakt en komt tot de conclusie dat vanadium wel degelijk een zeer slechte stof is. Het witte poeder kwam destijds in 1996 terecht in de omgeving van de raffinaderij en in woonwijken in Schiedam en Rotterdam. Shell kreeg destijds een boete opgelegd van 30.000 Nederlandse guldens.

Offciële verklaring
De Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) hoorde van de stofwolk door in totaal tachtig klachten van bewoners. Vier mensen meldden last te hebben van benauwdheid. Na vele onderzoeken van de milieudienst in Nederland ontving Shell wegens nalatigheid een boete van 30.000 gulden. “Wij verwachten, nu dit in Julianadorp ook is gebeurd, een officiële verklaring van de Milieudienst en van de Isla,” aldus Van Leeuwen.

1 reactie op “‘Vanadium wel degelijk zeer slechte stof’”

  1. Poeder verzamelen en terugsturen in aangetekende enveloppe naar alle verantwoordelijken