• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Corruptie, vriendjespolitiek en andere negatieve leuzen vliegen ons om de oren de laatste tijd. De regering zette gisteren een anticorruptie mars op touw en sprak het volk lovend toe. Was dit een goede zet of viel de actie juist verkeerd? Versgeperst.com vroeg het voorbijgangers.

“Ze moeten iets”, vindt de 19-jarige Kirsten. “Niemand gelooft hen en ze worden continu beschuldigd van van alles. Misschien dat men nu eens iemand anders zoekt om te beschuldigen, je organiseert geen mars als je zelf corrupt bent toch?”

Mooie  dag
De 22-jarige Franklin was bij de protestmars gisteren. “Het was een mooie dag, er werden mooie woorden gesproken. Nederlanders demonstreren altijd tegen ditjes en datjes, nu doen wij het en worden er gelijk allemaal vragen gesteld. Men blijft de regering maar zwartmaken, maar dit is een teken dat ze het beste voorhebben met Curaçao. Het was mooi.”

Verdacht
Eduardo van 42 jaar is niet erg te spreken over de actie. “De timing is heel vreemd, vind je niet? Een beetje verdacht zelfs. Ik moet zeggen dat ik ook van niks wist en dat is ook vreemd. Het zou me niets verbazen als de hele mars doorgestoken kaart was en ze wat mensen hebben opgetrommeld, die net zo corrupt zijn als zijzelf, om mee te lopen.”

Doe iets nuttigs!
Ook bij Anke van 63 jaar viel de actie verkeerd. “Doe eens iets nuttigs in plaats van al die propaganda. Zorg voor veiligheid, goed onderwijs, een betere gezondheid, hygiëne, alle huishoudens die geen geld hebben om hun kinderen te voeden, die arme straathonden… Moet ik nog verder gaan?”

Schaamte
“Ik heb geen woorden voor deze nonsens”, laat de 29-jarige Damian weten. “Deze regering is het toneelstuk van de eeuw. Van de wereld! Ik schaam me echt en denk er serieus over na om mijn eiland, en ik houd van mijn eiland, te verlaten en te emigreren. Misschien naar Nederland of naar Spanje of Amerika om een nieuw leven te beginnen. Ik begin me te schamen voor mijn afkomst.”

18 reacties op “‘Ik schaam me voor mijn afkomst’”

 1. Deze regering heeft zelf gezegd dat opgeleide YDK een tweekoppig monstor zijn dus waarom zou een hoog opgeleide YDK dan blijven? Kijk ook naar de implementatiemangers bij de overheid. Geen YDK met goede opleiding maar alleen maar vriendjes zonder kwaliteiten.. Deze regering wil dat de hoog opgeleide YDK vertrekt..

 2. Curacao een mooi eiland in de caraibischezee wat ben ik trots op je. Alleen heeft de Metropool ons niet gebracht wat wij allemaal hebben verwacht. Een smeltkroes van allerlei bevolkingsgroepen en karacteristieken behalve de saamhorigheid om te streven naar vooruitgang.Vroeger stond Curacao hoog op de ranglijst van best ontwikkelde gebieden in het zuiden in samenwerking met Nederland. Armoe was er wel maar in mindere matte iedereen deelde wat met elkaar. Er was ook criminaliteit maar kleinschalig iedereen weet wie ze waren. Tegenwoordig is het helemaal uit de hand gelopen, iedereen is materialistisch geworden en denken aan hun eigen belang.Vroeger had je wat vertrouwen in de politiek nu is er ruimte gemaakt voor corruptie en vriendjespolitiek.Verder hoef ik me niet te schamen mijn eiland te hebben verlaten. Willen of niet als je verder wil ontwikkelen dan zou je wel moeten, dus geen schande aan. Er zijn niet genoeg mogelijkheden op Curacao om door te groeien en toch ben ik trots een Curacaonaar te zijn.

 3. Beste Wawa gulie papel,

  Gelukkig is de slavernij anderhalve eeuw geleden afgeschaft.
  Het is een zwarte periode waar niemand trots op is.
  De tweede werled oorlog is een halve eeuw geleden.
  Maar worden de duitsers nu nog steeds gehaat door heel europa voor al het leed wat ze hebben aangericht.
  Gelukkig zijn we alweer een stuk verder.
  Zouden ze hier ook is moeten doen, dat werkt bevrijdend.
  Zelf vind ik de reactie van Damien ook wat overdreven.
  Je hoeft je nooit te schamen voor je afkomst.
  Je kunt er niets aan veranderen…

 4. Vind het echt jammer dat die Damian dit overweging aan het maken is, het tijd zal hem wel leren of zijn gedachtes en schaamte tercht waren of niet.
  Ik schaam me voor deze slape politici die nog steeds niks gedaan heeft dan aleen haat zaaien en zwart en wit weer op kaart zette.

  Ik schaam me voor al die kinderen die nog met honger naar school moeten, de eigen yu di tera di voor een schamele salaris aan het werk moet terwijl andere “slime’ big bosses groot geld verdienen zonder veel aan te doen.

  Maar aan de andere kant gebeurt dat niet aleen op mijn eilandje het gebeurt over de hele wereld inclusief, nederland, spanja , vs waar je ook naartoe gaat.

  Beste Damian geloof me als je echt wil verhuizen moet je dat overwegen maar vergeet nooit waar je wortels liggen, en geloof me waneer je ver van huis bent ga je de echt waarde van Curacao kennen zoals ik ook gekend heb.

 5. Besta Wawa Gulie Papel,

  Als je Damians stukje goed leest staat er dat hij zich schaamt voor deze regering.Waar je het hele verhaal van Macamba`s en Nederland ervoor bij haalt is mij een raadsel.
  Damian als je echt wilt ga emigreren je kan altijd als je later spijt hebt of hier weer beter wordt terugkeren.In Nederland ben je zeker ook welkom,weet niet of je er wel eens geweest bent .Er zijn legio mogelijkheden als je maar wilt.Als je alleen gaat om op een plein onder een boom whisky te drinken en je hand op te houden kan je beter niet gaan,maar zo schat ik je niet in.Daar zitten Nederlanders niet op te wachten.Kijk naar alle studenten die naar Nederland zijn gegaan er komen er ( helaas ) weinig terug maar dat heeft zijn welbekende redenen.Wawa Gulie Papel is pro deze regering dus zal zijn raad zeker niet aannemen.Ik wens je veel succes met je keuze .

  Macamba

 6. @Gerard, neem nu maar van mij aan dat je een utopie nastreeft, op z’n papiaments gezegd “lubida”.

 7. Verbazingwekkend hoe alle reacties weer op een heftig zwart wit uitkomen, het artikel ging toch over de protest mars niet over kleur of afkomst. De mars ging nergens over er is niets veranderd behalve een flinke wisseling van politici, hun vriendjes en bijbehorende baantjes en benoemingen. oude regering heeft een zooitje achter gelaten de huidige nog helemaal niets bereikt behalve grotere tweedeling van het volk. Dt komt voornamelijk uit het volk maar wordt wel aangewakkert door de nodige toespraken van de heren politici.
  Ik had en zie meer behoefte voor een optocht tegen disciminatie en voor verdraagzaamheid ongeacht je politieke voorkeur, huidskleur, afkomst, geloof of geaardheid.

 8. Arme Kirstin.. ik hoop dat ze nog op school zit want ze moet nog heel veel leren!

 9. @ Ferdinant, ik ben het helemaal met je eens………
  @Damain, niet schamen, maar in actie komen……
  @wawa, blijf lekker gefrustreerd…..en makamba”s haten….
  En ik hoop dat de corrupte politici aangepakt gaan worden van welke partij dan ook.
  Ik weet niet op welke partij ik straks moet gaan stemmen, want zodra ze benoemd zijn gaan ze haantjes gedrag vertonen en kan het volk weer stikken.
  bij verkiezingen veel beloven eenmaal gekozen, gaan ze weer lekker hun eigen zkken vullen en die van familie en vrienden…..

 10. Niemand hoeft zich ooit te schamen voor zijn afkomst. En “wawa” die hier overigens onder meerdere namen schrijft, heeft geen benul waar het om gaat. Ik heb zowel Nederlandse als Curaçaose roots. Tendentieuze stellingen als “driekwart van de Nederlanders discimineert” zijn op niets anders gebaseerd dan op veronderstellingen, gevoed door slechte en gekleurde informatie. Doe mij maar keiharde cijfers van officiële instanties, dan praten we verder. Dan wordt het angstvallig stil kan ik u melden. Het stelselmatig afgeven op Makamba is contraproductief. Never bite the hand that feeds, zonder Nederlanders was dit eiland al lang en breed naar de bodem van de zee gezakt, zeker in economisch opzicht. Vergeet niet dat we hier behalve toerisme, NIETS hebben. We verbouwen hier nauwelijks iets, we hebben de wereld in kennisopzicht ook meer dan onvoldoende te bieden. Gelukkig zijn er nog wat sporters die hier hun oorsprong hadden, maar laten we met zijn allen nu eens proberen de positieve aspecten te willen zien en mogelijkheden te benutten in plaats van alsmaar azijnpissen ter camouflage van de eigen tekortkomingen of desinteresse.

  Je kunt alles zeggen over de gasten op ons eiland, Chinezen, Latino’s, Nederlanders, Haïtianen en Amerikanen… maar niet dat ze niet van aanpakken houden. Daarin hebben ze niet een gat in de markt te pakken, maar een heus ravijn. Ga nou niet lopen miauwen dat ze geld verdienen, ze werken ook keihard. Geen tijd voor geneuzel, kansen benutten!

  Een lesje inzicht in het werkelijke leven, internationaal besef, goede algemene ontwikkeling, elementaire normen van omgang en fatsoen, trots op ons eiland ZONDER die vervloekte vergeelde geschiedenisboekjes die er maar te pas en te onpas bijgehaald worden. De tronie voor eens en voor altijd naar de toekomst. Een bloeiend eiland met de potentie om de allerbelangrijkste pleisterplaats van de toekomst te worden in de Caribbean. Maar… dan moeten we wel af van al die vastgeroeste structuren die niet meer van deze tijd zijn. Dan moeten we ook af van idioten die discriminerende stickers opplakken.

  En HEEEEEEEEEEL goed nadenken als we de volgende keer in het stemhokje staan. Want alle ellende van momenteel… hebben we toevallig wel ZELF in het zadel geholpen. Dus die vermeende frauduleuze regering (en alle vorige) zijn gewoon democratisch gekozen. Wie commentaar levert gaat de politiek in, of trommelt gelijkgestemden op om het zaakje bij de volgende verkiezingen steevast naar huis te sturen. One issuepartijen hebben NOOIT gelijk. Ze leggen alleen de focus op een pijnpunt om zogenaamd met een vriendelijke façade ZELF een gooi naar de macht te doen. Dit zijn de spelregels, misschien zouden meer van ons ze eens moeten lezen.

  Wie afgeeft op de huidige regering, die er zeker niet namens mij zit, geeft uiteindelijk af op zichzelf. Maak je eiland groot, koester IEDEREEN die hier wil investeren, leid je eigen mensen op. Leer ze MEERDERE talen die ook in het buitenland gesproken worden. Stop nu eindelijk eens met dat bekromen gekrijs van slechts enkelen dat het hier zo slecht gaat. Het gaat beter dan ooit. Als je het maar zien wilt.

  En wees maar blij dat er nog voldoende zakelijke en toeristische animo is voor Curaçao. Anders had je al heel snel geen ‘vreten’ meer… wie zijn neus ophaalt voor een werkgever, puur en alleen omdat die van Nederlandse komaf is, discrimineert zelf. Wees er dan vooral trots op, maar dan schaam ik mij voor mijn mede eilandbewoners. Gelukkig is dat maar een kleine domme minderheid… wie zijn hersens gebruikt ziet de potentie van ons mooie klipje en werkt er ook aan. Bevorder het onderwijs, kweek knappe koppen, zet Curaçao op de wereldkaart. Zie het mooie, in plaats van door hard te schreeuwen de aandacht af te leiden van de werkelijke problematiek. Hoge werkloosheid? Ja… maar hoe komt dat?

  Een belangrijke factor is hier NIET WILLEN WERKEN. Beschamend. Als mijn salaris maar gestort wordt. Nee, aanpakken. Handen uit de mouwen. Loon naar prestatie. Wie WIL werken KAN hier werken. Wie geld WIL verdienen, doet het dus gewoon. Er liggen nog altijd meer kansen dan valkuilen op ons pad.

  Ik hou van Curaçao! Ik hoop vurig dat meer mensen dat eens zouden proberen…

 11. Beste WAWA GULLIE PAPEL,ff een reactie op jou commentaar,,,,,,je heb gelyk dat je je niet moet schamen voor je afkomst,,waar ter wereld je ook geboren bent,dus ik vind inderdaad dat Damian zich niet moet schamen voor zyn afkomst,hoe dom of hoe fout sommige mensen van eigen (ei)land ook kunnen doen!Want overal ter wereld doen mensen domme,foute en oneerlyke dingen,maar dat wil niet zeggen dat heel het land of bevolking daarmee eens is,of ergens achter staat!Dus beste Damian,blyft Trots op je afkomst!!En Beste Wawa,Niet Alle Nederlanders zyn tegen buitenlanders,zyn ook maar een gedeelte van de bevolking,geen driekwart,net zoals er maar een gedeelte hier op het eiland tegen buitenlanders(makamba s zyn,niet heel Curacao!!en Inderdaad Nederlanders hebben foute dingen gedaan in het verleden(en misschien nog) maar wil niet zeggen dat alle Makamba s zo zyn,en dat er in het verleden andere bevolkingen zyn vermoord door makamba s mag je aan my vertelllen waar je dat vandaan hebt?Nogmaals,scheer niet alle makamba s over 1 lijn!! En dat zeg ik,een Makamba uit Nederland,die ondanks de foute dingen die andere makamba sdoen,trots is op haar afkomst en trots op haar land!

 12. Demain,
  Hoe is het mogelijk dat jij je voor je afskomst schaamt?
  Zijn je voor ouders soms rovers en moordenaars geweest in het verleden??????
  Ik snap er niets van hoor of heeft de slaven mentaliteit nog steeds zijn sporen bij jouw achter gelaten soms. Ik raad je aan om zo snel mogelijk aan zelf onderzoek te beginnen, misschien dat je dan ondekken zal wat voor hulp je dan zou kunnen gebruiken om weer bij te kunnen komen. Ik heb zelf jaren niet meer gestemd maar maar mij schamen voor wat een ander doe of veroorzaakt lijkt mij uit den boze. Er moet echt wat aan gedaan worden wat betreft dat boevennest hier op het eiland.
  Sorry, maar ik moet dhr Brinkman echt gelijk gevev wanneer hij van een beovennest spreekt. Als het deze regering lukt, al is het maar voor een klein deel een paar van die boeven achter tralies te krijgen zal ik na vele jaren weer gaan stemmen.

 13. @lucho, waarom zijn wij medeplichtig aan jaren lang FOL, MAN, NPA, PLKP en eenmans partijen?

 14. Wij zijn zoooooooooooooo bliiiij met deze regering en de iedereen di nu loop te klagen is medeplichtig voor de laatste 20 jarige waanregeren,en die gene die niet mee eens is mag nu naar Nederland vertrekken zwart en blank.

 15. Je hoef je niet te schamen voor je afkomst.Als je daar eenmaal geboren bent dan ben een geboren en getogen Curacaoenaar. Het is precies zo als Kristin het zegt “niemand geloofd hen en ze worden continu beschuldigd van alles’. politici zijn overal der wereld hetzelfde zooitje. corrup[tie en boevenbende. Het zijn allemaal intelectuelen, boeven en schurken die macht over de bevolking proberen uit te oefenen en denken dat hun het beter weten dan de doorsnee.Op Curacao is het allang een feit dat de meeste mensen de poltici niet meer vertrouwen of geloven ze denken, laat ze maar lullen wij doen onze ding. Weet jij waar wij goed in zijn, elkaar dingen te verwijten en denken dat wij het beter weten. De politici verwijten elkaar dingen terwijl hun hetzelfde zooitje zijn. Kijk de regering Schotte alleen maar anderen dingen verwijten terwijl hun zelf er niets goed van bakken. Als jij je moet schamen om die politieke gestoorden dan zal jij je schamen om overal op de wereld te wonen. Je afkomst kan je nooit wegpoetsen het zal je altijd blijven achtervolgen, maar wees er wel trots op om Curacaoenaar te zijn. Onze politici maken zich de laatste jaren erg belachelijk door dit soort ludieke acties vooral de laatste 7 maanden van regering Schotte. Ze zijn zo machtwellustig dat ze dit soort dingen niet meer zien. Het volk staat niet achter ze.

 16. er zijn meer die zo denken Damian! helaas wil ik ook vluchten…

 17. Damian,
  beste jongen, hoe kun jij je nou schamen voor je afkomst? Schaam jij je dat je een kleurtje hebt? in het buitenland weet echt niemand dat je Yuí Korsou bent hoor. In Nederland lopen er een heleboel hende pretu en mulatos rond die uiterlijk op Yuí Kosou lijken. Je mag voor mijn part emigreren, maar als je niet blank bent kun je liever binnen onze regio verhuizen of emigreren zo je ‘t wilt. In nederland zal je zeker gediscrimineerd worden. Ten eerste om jouw huidskleur en ten tweede omdat je Antilliaan bent! Dus denk goed na voor je naar een land als Nederland zou willen emigreren, je bent daar echt niet welkom jongen. laat die makambas op ons eiland je niets op de mouw spelden jongen. Hollanders houden niet van buitenlanders en 3kwart van de Nederlanders zijn gewoon ronduit racistisch, daar schamen zij zich ook niet voor, en ja, Nederland is hun land. Volgens mij lees je niet genoeg nederlandse dagbladen, blogs, collumns e.d.. anders zou je nooit van je leven naar Nederland willen emigreren. Je gaat er zeker weten spijt van krijgen.

  Ik vind tevens dat jij je ontzettend aanstelt. Als men in het buitenland, welk land dan ook, de zaken op orde wilt stellen worden er maatregelen genomen. Je moet blij zijn dat er nu maatregelen genomen worden op Curacao. de makambas en de voor de gek gehouden ignorante Yuí di Kosou zullen jou en andere yu di Korsoú gewoon ophitsen. Maar denk echt 10 x na voor je naar nederland wilt emigreren Damian, naar Nederland emigreren zal jou bezuren, het zal je echt spijten jongen. Ik geef je maar een goed bedoelde waarschuwing, maar uiteindelijk zal je zelf moeten beslissen.

  Ik zal me nooit voor mijn land schamen, hoe is het mogelijk dat jij je voor je eigen eiland schaamt? Dat is nergens voor nodig jongen. Denk je dat een makamba zich ooit zal schamen om zijn of haar Nederland? nooit van hun leven, ze zullen hun land altijd blijven eren en steunen, wat voor misdaden dat land ook in het collectief geweten van dat Nederlandse volk heeft achtergelaten. De makambas in Curaacao vinden het prachtig als jij je voor je eigen afkomst schaamt, maar de makambas zullen zich echt nooit schamen om hun afkomst!! Wij Yui di Korsou hebben nooit andere volken in hun eigen landen vermoord en beroofd Damian, dus je hoeft je niet te schamen voor Curacao. Een land als Nederland dat echt heel wat grote en grove misdaden op haar kerfstok heeft schaamt zich voor nada! Doe niet dom Damian. emigreer, maar vooral niet naar Nederland, blijf ver van dat land, je bent daar echt niet welkom beste Damian! Emigreer maar naar ergens in de regio als je niet ongelukkig wilt worden en een goede tip: verkoop nooit jouw huis als je weg gaat, want het zal je later spijten.

 18. Als het zo doorgaat zal de braindrain alleen maar groter worden.. iedereen met een beetje intelligentie zal vertrekken