• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Hiro Shigemoto, minister van Financiën op Sint Maarten, wil dat de Centrale Bank op het eiland dezelfde mogelijkheden krijgt als die van Curaçao en operationeel onafhankelijk wordt. Momenteel worden alleen administratieve taken uitgevoerd op het eiland, maar dit moet per 1 januari 2012 veranderen.

Shigemoto wil de Centrale Bank op Sint Maarten opbouwen met dezelfde kennis als die van Curaçao zodat zij over dezelfde mogelijkheden beschikken en niet meer afhankelijk zijn van Curaçao. De minister zette vorige week Emsley Tromp buitenspel, maar gaf nu aan het te waarderen als de bankdirecteur een rol zou vervullen bij het onafhankelijk laten opereren van de bank.

Deadline
De Curaçaose minister van financiën George Jamaloodin heeft een ultimatum van zijn Sint Maartense collega gekregen. Hij moet vandaag de naam van de nieuwe kandidaat  voor de functie van voorzitter van Raad voor Commissarissen doorgeven. Tot nu toe is hierover nog niks bekendgemaakt.

5 reacties op “Sint Maarten wil onafhankelijke Centrale Bank”

 1. Laten ze snel tot boedelscheiding komen. Ik ondersteun de reactie van Sander in deze. Het lijkt mij ook het beste om een eigen centrale bank voor ieder eiland te hebben. Dan ben je toch af van dat gedonder ieder keer met de centralebank. Ieder zijn eigen boontjes plukken God voor ons allen. Er is toch geen chemie meer om samen te werken. Voor mij part begint de Regering morgen zelf met hun deel van de goudreserves over te hevelen naar St Maarten en de boel verder gewoon op slot te gooien, zodat ze hun eigen gang kunnen gaan en ontwikkelen. Er moet een betere stabiele regering komen voor Curacao om dit onderwerp snel af te handelen ook met die anderen eilanden als dat nog niet het geval is. Nu er maar een bestuurslaag is op Curacao kun je corruptie en foutieve handelingen door politici beter controleren en aanpakken.

 2. @sander: Te ver uit elkaar en verschillend van karakter was nooit een probleem toen men kon profiteren van de welvaart. Ik weet het niet hoor, maar ik denk dat men zich een te grote broek probeert aan te meten. Een centrale bank voor een eiland is wel een beetje zwaar denk ik.

  Sint Maarten denkt nu een mooie tijdstip en gelegenheid te hebben om te ageren voor een eigen Centrale Bank. Dat was ook een knelpunt tijdens de koninkrijksonderhandelingen en toen afgeschoten omdat het teveel zou kosten. Nu zien ze hun kans schoon om het toch door te drukken met de smoes “Kijk, zij maken er een potje van”.

 3. Zo’n klein eilandje met een eigen centrale bank? Naast Nagico staat er geen enkel hoofdkantoor. Alleen maar branches van instellingen. De munt wordt de dollar. Dus wat moet deze centrale bank eigenlijk gaan doen? Een veredeld centraal bureau van statistiek worden? Schepen tellen, toeristen tellen etc etc

 4. Wat een fantastisch idee! Het is ideaal voor een regering van zo’n klein eilandje, die net een beetje op eigen benen begint te staan, om geld bij zichzelf te lenen en hun eigen geld te kunnen bijdrukken. Wat een hoop positiviteit al zo vroeg in de week!

  Groet, CB

 5. lijkt me ook het beste om een eigen centrale bank voor ieder land apart te hebben.
  hoop dat het gaat lukken….
  Curacao en sint Maarten liggen echt te ver van elkaar en zijn ook te verschillend qua karakter en cultuur om goed samen te werken.