• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het kankerinstituut AvL NKI (Nederlands Kanker Instituut) sluit zich aan bij het consortium dat met een nieuwe bestralingstechniek een mogelijke doorbraak voor de behandeling van kanker ontwikkelt. Dat meldt Nu.nl. Bij de nieuwe techniek gaat het om supergericht kunnen bestralen van een tumor.

Dat gebeurt door de beeldvorming van een MRI-scanner te combineren met een lineaire versneller die met röntgen de tumor aanstraalt. Het Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut zal een belangrijke locatie zijn om de nieuwe technologie te testen en verder te ontwikkelen. Andere partners zijn UMC Utrecht, Philips, Elekta en MD Anderson Cancer Center in Texas. Dit maakten het Nederlands Kanker Instituut, Elekta en Philips vandaag bekend.

Perfect beeld
Met de ontwikkeling van het nieuwe systeem kunnen artsen een perfect beeld krijgen van de patiënt en het weefsel dat bestraald moet worden tijdens de bestraling zelf. Tijdens het bestralen kunnen zij aanpassingen doen, bijsturen en meer of minder straling geven. Dit maakt een veel nauwkeuriger behandeling mogelijk met minder schadelijke effecten voor de patiënt, aldus het kankerinstituut.

Behandeling
Toepassingen worden in eerste instantie gezocht in de behandeling van delen van het lichaam die veel bewegen en moeilijker te bestralen zijn, zoals bekken (prostaatkanker) en de buik (darmen, lever). Het is de bedoeling dat de nieuwe behandeling in een later stadium voor het gehele lichaam gebruikt gaat worden. Het consortium denkt dat de eerste klinische testen met patiënten volgend jaar kunnen beginnen. Over 5 jaar zou de behandeltechniek in de praktijk geïntroduceerd kunnen worden.

www.versgeperst.com