• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Edsel Gumbs, het hoofd van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), gaat voor de derde keer een kort geding aanspannen tegen de overheid.  Gumbs zegt onterecht op non-actief te zijn gesteld door de regering Schotte en stapt daarom nu weer naar de rechter.

Dit meldt het Antilliaans Dagblad. Het kort geding is de laatste ontwikkeling in een maandenlang durend debat. De vertrouwensbreuk tussen Gumbs en premier Schotte, ontstaan na een gevoelig  rapport van de VDC, leidde tot diverse spanningen. Gumbs werd de toegang tot het VDC-kantoor ontzegd. Intussen probeerde de regering een nieuw hoofd van de VDC aan te stellen.

Kort geding
Hierom spande Gumbs tot twee keer toe een kort geding aan tegen de overheid. Beide keren werd hij door de rechter in het gelijk gesteld. Afgelopen dinsdag werd Gumbs weer tegengewerkt in zijn functie. In een brief kreeg hij te horen dat hij overgeplaatst was naar de gevangenisafdeling. Dit is voor Gumbs reden opnieuw naar de rechter te stappen.

Verdediging rechtspositie
“Ik ben nog steeds hoofd van de VDC en ga all the way ter verdediging van mijn rechtspositie. Er zijn twee vonnissen waarin ik in het gelijk ben gesteld. Verder is er via mijn advocaat Melrose Bloem een verzoek tot een bodemprocedure ingediend. Ik zal blijven procederen totdat mijn rechtspositie in ere is hersteld”, aldus Gumbs.

Oplossing
Gumbs zegt te vrezen voor de gevolgen van de zaak. Niet alleen is hij zelf in opspraak gekomen, de internationale samenwerking met de VDC is ook verstoord. Een snelle oplossing van het conflict volgens hem dan ook vereist. “Laten we als professionelen om de tafel zitten en een regeling treffen. Dat zou de correcte gang van zaken zijn.”

1 reactie op “Weer kort geding voor Gumbs”

 1. Stelling: Het lijkt mij handig dat vooral de overheid een toonbeeld is van voorbeeldig en correct gedrag. Op last van de Rijksministerraad (lees: Nederlandse regering (gebracht als op verzoek van Curacao)) wordt nu een onderzoek gestart naar de beschuldigingen over corruptie. Het zou de eilandsregering sieren als zij ook deze zaak t.a.v.de VDC in een onafhankelijk onderzoek meenemen en de rol van de MP tegen het licht van integer en correct handelen in een systeem van Good Governance.
  Zo lijkt men binnen de eilandsregering weinig te snappen van de impact die deze zaken hebben op de trotse Caraïbische Nederlander.
  Betrouwbaar leiderschap is uitgangspunt van Good Corporate Governance. Nu lijkt het systeem van besturen op de kenmerken van een bananen- of bacobarepubliek.
  Wanneer de Centrale Bank en de Veiligheidsdienst al overhoop liggen met hun baas, blijft weinig over van de geloofwaardigheid van alle actoren in dit krachtenspel, totdat aangetoond wordt wat er werkelijk aan de hand is. Dit is gooien met stenen en niet meer met modder.