• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Rudy Willems zijn mening over de overheid en premier Schotte met ons.

Thans legt men het accent op ‘Het Parlement’ als belangrijkste plekje, een arena, om alle staatszaken door het debat op te lossen. Elke parlementariërs voelt zich als een volleerde gladiator en provoceert en daagt zijn tegenstander uit,  net alsof het niet om een natie, volk, wijsheid, intelligentie en beschaafdheid gaat, maar de kracht van de straat, van de hork , de proleet, het belangrijkste is om volk en natie te leiden. Men kan zich afvragen hoeveel van deze parlementariërs, wanneer zij hun werk verricht hebben en huiswaarts keren, zonder scrupule kunnen zeggen: ”Ik heb vandaag, Land en Volk naar eer en geweten gediend?”

De laatste keer was het zover. Toen het quotum ontbrak, zuiver bij puur gebrek aan creativiteitsvermogen,  bij gebrek om een verbeelding op te roepen om toch nog tot een besluit te kunnen komen, heeft de oppositie bepaald de zaal te verlaten. Het ontbrak hen aan moed, creatieve vorming om situaties te confronteren en doorstaan! Vermoedelijk dachten zij erbij: “Kijk hoe belangrijk negatief wij zijn, wij lopen weg en wij zijn trots ook!” De onprofessionele instelling als stuurgroep mist ruggengraat als ‘steeringcomité.’ Je had ze moeten  zien, net wezenloze geiten, de één achter de ander liepen ze weg. Het Parlement werd vernederd tot een schijnparlement, want vaandelvlucht, de desertie kwam de Heren goed uit. En nu is hetzelfde Parlement ‘een heilig huisje’, een eerbiedwaardig huisje waar ‘vuurwerk’ afgestoken zal worden in het belang van land en volk, bij leeggraaiïng van het land!

Voor de Heer Sulbaranis de vraag: Heeft de Premier uit zichzelf de Rijksministerraad verzocht om onderzoek of werd het hem aangeboden? Beide opties beschouwt hij als verraad, omdat er sprake was van ‘neen’ en bovendien werd door het Parlement het onderzoek verwezen naar eigen mensen van de Algemene Rekenkamer! De Heer Wiels vindt dat er aan een beslissing, genomen door het Parlement, op geen enkele wijze door in dit geval een Rijksminister Raad getornd kan worden. Mag toch ter zake, een beslissing door de Rijksministerraad genomen worden, dan heeft het nul en gene waarde volgens Wiels, terwijl de overheidsbedrijven leeg geplunderd worden. Mede op basis hiervan, kan de Premier bij zijn terugkomst ‘vuurwerk’ verwachten. Lokale, absurde, zeer domme waanzin met betrekking tot de heersende externe verhoudingen: Heren Wiels/Sulbaran, Rijksdienst Mininisterraad, zal uw lokale Heilig-Huisje broddel verscheuren, weggooien en Curaçao en jullie beiden onder curatele stellen! En niéts anders Mijnheer Wiels in al uw vermeende grootheid! Onevenwichtigheid met betrekking tot onze omgeving, de wereld, Nederland is een slechte zaak als Eilandje. U denkt  voor eigen eer en belang, maar niet voor land en volk. Curaçao is niets anders dan een zeer bescheiden deel van onze planeet, groter zijn wij niet. Een Curaçaose geest, als mens draagt zorg om in evenwicht duurzame contact te blijven behouden met onze externe wereld om nooit los te laten en daarmee natie en volk optimaal te kunnen dienen.

Dat de Heer Schotte voor de Heer Wiels in het stof zal buigen, gelooft  geen verstandig mens. Rijksministerraad, persoonlijk verzocht of niet, dienen alle Curaçaose graaiers bij de kraag gevat te worden en te worden weggezet! Het zal niemand verbazen, indien Schotte zeer scherp komt opdagen: Jij weg of regering weg en laat Wiels dan zijn conclusie trekken mocht het zijn wens zijn! Om zulke houdingen, eisen en pretenties aan te meten en de wijze waarop,  moet men zonder meer behoren tot een graaicultuur. Een wereld van waan en onwerkelijkheid! Indien zowel Wiels als Sulbaran hun eisen op die wijze stellen, dan hadden zij ook nooit hun bedelhandje moeten uitstrekken om schuldvereffening aan te pakken. Alles, maar dan ook alles, heeft een prijs! Het is nog steeds Koninkrijk, men kan niet uit goed fatsoen, enerzijds met open armen hulp aanvaarden en aan de andere kant, de hulpgevers gewoon uitsluiten binnen het Koninkrijk! Dit is de essentie van graaicultuur, een dierenmoraal van alles pakken, opvreten en wegwezen. Curaçao heeft een gezicht, een eer en fatsoen en kan bij confrontatie, in alle vriendschap, zijn man staan, tegenover wie dan ook in welke taal dan ook! Wij zijn niet dom en bezitten achting als volwaardig te zijn en al wat daarmee samenhangt.

Het gaat hier om een Centrale Bank, in het kader van Schuldvereffening om de Eilanden lucht te geven om te kunnen remonteren. Nu dat deze Bank als financiële instelling in opspraak is gekomen, zeggen deze parlementariërs tegen hun hulpverlener: “U heeft niets te zeggen, Mijnheer Donner, blijf mooi  buiten. Het is onze zaak en wij zullen bepalen wie een onderzoek gaat instellen. Schuldvereffening? Welke schuldvereffening, wij weten van niets daarvan! Dom zelfbedrog!
Zolang er sprake is van ‘schuldvereffening’ door een partner in het kader van het Koninkrijk, terwijl er op alle gronden hevig wordt gegraaid door Curaçaose instellingen zoals gebleken is, dan verwacht Wiels en Sulbaran dat zij deze misselijke cultuur zal kunnen doordrijven, ook bij de filantropen? Schotte had Wiels en Sulbaran naar Nederland moeten sturen, wanneer de jongens van de Rijksdiensten komen aankloppen met de vraag, wat er gaande is met de centen? Dan hadden Wiels en Sulbaran ook zo moedig moeten zijn. Deze Rijksjongens proberen een pootje uit te draaien met een grote mond!

Wiels zal dan geen raad weten met zijn vuurwerken, dan het zelf maar in te slikken, want deze lui zijn geen grapjassen of Don Quichottesen. Zij zullen gelijk dwars door Wiels en Sulbaran kunnen heen kijken in al hun vermeende grootheid. Wiels heeft nu voldoende laten zien dat hij geen opbouwer kan zijn, waarvoor hij gekozen is, en is een ingesloten wezen zonder enkele scrupule, die niet in staat is om samen met anderen een positieve opbouwende bijdrage te kunnen leveren. Door zijn onparlementaire houding en onvoldoende communicatiekennis, is hij alleen maar in staat te slopen en een puinhoop te maken. Zijn achterban behoort nu te weten dat een rotte kies eruit moet! Hij had het over ’tipo’Lone-Ranger’,  bandietenfilms uit zijn jeugd, een niveau dat je nog alleen op straat en in een achterbuurt kan aantreffen.  Zelfs over de bakkebaard en kuif van Schotte durfde hij aan te spreken, alsof hij er verstand van heeft, indien hij zelf ‘coco-rapado’  is met ‘calvo y ni por pienso’.

Deze vent heeft voldoende misbruik van zijn politieke macht laten zien en dat hij onvoldoende beschaafd is en past daarom niet in het politieke landschap door alsmaar te blijven provoceren, omdat hij meent dat er geen uitweg is voor de aan elkaar geplakte coalitie. Hij vergist zich pijnlijk in de weerbaarheid van dit eiland! Hij is niet alleen onevenwichtig, maar tevens onbetrouwbaar, insolide en als politicus gevaarlijk onbeteugeld en lafhartig tomeloos. Tot dialogen houden en van gedachten wisselen is hij niet in staat, hij loopt liever weg om alleen te zijn, om zijn eigen held-zijn te kunnen vieren! Deze man  moet hoe dan ook eruit, al kost het Curaçao een regering en veel ellende. Het is de plicht van het volk zelf, deze vent definitief af te straffen als een onnuttige, onkundig, schofterige alleenheerser, een mentaliteit té asociaal om verder te kunnen tolereren. Er moet naar  wegen gezocht worden om deze soort tegendraadse proleten, zij het verdraagzaam tegen te houden of ten koste van alles kaf en koren, voor de varkens te gooien. Een Don Quichot draagt tot niets toe dan zorg, ellende en kommer! De keuze moet aan zijn kant liggen: Hij aan de kant of laat de regering vallen, schop hem eruit en laat hem dan zijn conclusies trekken! Hij vergist zich met de kracht van dit eiland!

Wil jij iets delen met de wereld? Mail je ingezonden brief naar: redactie@versgeperst.com

18 reacties op “Ingezonden: Van bedelhuisje tot heilighuis”

 1. Beste Vito,

  Ik voel mij helemaal niet aangevallen door U. In tegendeel, dat U reageert op mijn stuk is allang een hele eer. Indien U niet zou gereageerd hebben, was het een teken van onbelangrijkheid, wat nu niet is. Bedankt voor uw belangstelling!

 2. Beste R. Willems, Het was niet mijn bedoeling u persoonlijk aan te vallen. Het was uitsluitend bedoeld als een hint om erop te letten bij het formuleren van je artikelen. Ik probeer u niet te verbeteren want ik kom ook uit Curacao en zal ook nooit proberen het Nederlands beter te beheersen dan de doorsnee Nederlanders. Dat laten wij aan de specialisten over. Aan de ander kant heb ik best wel respect voor jou artikelen en de meeste lees ik toch wel met genoegen.Dus blijf je dingen schrijven, niet aangevallen voelen allemaal goed bedoeld hoor.

 3. Beste Stephanie,

  U bent kennelijk een Neerlandicus en heeft voldoende tijd om de “puntjes” op de “i” te zetten. Naast de AB die U pretendeert is er ook: Zuid-Afrikaans, Surinaams, Antilliaans en vroeger Indonesisch. Mijn probleem is, dat de stukken met spoed opgestuurd moeten worden om nog actueel te zijn. Indien ik, als Antilliaan, alle stukken in AB zuiver Nederlands moet gaan overzetten, dan wordt het mosterd na maaltijd. Probeer U zelf
  te reageren op stukken en direct opsturen, dan zal U wel merken, dat het niet gaat zoals U
  denkt: een ander kan altijd fouten bij U vinden. Overigens Uzelf zal fouten ontdekken wanneer het stuk al weg is. Vroeger corrigeerde mijn vrouw, ze heeft een verlamming opgelopen en wordt door mij verzorgd.M.a.w mijn twee handen zijn continu vol en daarbij komt ook nog het schrijven. Sorry, Stephanie, het gaat gewoon, zoals het gaat! Wanneer ik een boek ga schrijven, zal ik U vragen als correctrice.

 4. Beste heer Willems, ik wil u echt niet steeds afvallen, maar dit is precies wat ik bedoel: Moeilijk woorden verkeerd gebruikt: ‘Iedere vogel zingt zoals HIJ gebekt is’, de manier waarop ik schrijf en mijn WOORDKEUZE, U bent niet de ENIGE DIE mijn artikels ingewikkeld vindt, ZELF vind ik, dan komt de beeldvorming en DE boodschap vanzelf. Buiten dat, gebruikt u veel komma’s die onnodig zijn waardoor het voor mensen lijkt alsof er tig bijzinnen instaan: Zelf vind ik dat ik te eenvoudig schrijf. Ik heb het nooit erg gevonden dat mensen niet snappen wat ik schrijf. Merkwaardig is DAT diegene die het wel snappen, genieten van ‘gedekt schrijven’.

 5. Beste Vito,

  Het is mij opgevallen, dat bepaalde mensen geen problemen hebben met de manier waarop ik schrijf en mijn woorden keuze. Indien men bepaalde betekenis van woorden mist, zal men ook problemen krijgen met het verstaan van de tekst. Hieraan kan ik ook niets aandoen, immers elke vogel zingt zoals het gebekt is.

 6. Beste Vito,

  U bent niet de enigste dat mijn artikels erg ingewikkeld vindt. Wat ik eerlijk gezegd niet snap. Zelfs vind ik, dat ik te eenvoudig schrijf.Ik richt mij tot geen enkel vast publiek, dan tot diegene die bereid zijn geen woorden over te slaan, maar elke betekenis snapt en dan komt de beeldvorming keurig vanzelf met de boodschap. Ik heb het nooit erg gevonden, dat mensen niet snappen wat ik schrijf. Merkwaardig is, diegene die het wel snappen genieten van ‘gedekt schrijven’.
  Eigenlijk schrijf ik voor enkelen en de rest heeft pech!
  Mijn woordkeuze heeft zijn betekenis, associeert men deze betekenis(sen) bijelkaar dan komt de beeldvorming en het boodschap vanzelf. Mis je één schakel, ja dan wordt het moeilijk! Ik kan ook niets aan doen, elke vogel zingt zoals het gebekt is en niet iedereen lust pap met levertraan! Men moet niet lezen, wat men niet graag leest!

 7. Van bedelhuisje tot heilighuis. Dit kopstuk zegt genoeg over de situatie op Curacao. Ik vond het verhaal erom heen erg ingewikkeld en moeilijk te begrijpen. Dit duidt duidelijk het verschil met Wiels taal gebruik. Hij zou het in ieder geval hebben verwoord naar het niveau en begrip van het Curacaose/Antilliaanse volk. Er is teveel gestoeid met moeilijke woorden wat ik jammer vind van het gehele verhaal. Als dit soort verhaaltjes schrijft voor de Curacaonaar/Antilliaan moet altijd in je achterhoofd afvragen “wie wil ik bereiken met mijn verhaal”. Wij houden niet van lezen dat weet je. Nederlands is een vreemde taal voor ons. Daarom moet je rekening mee houden dat mocht je iets willen schrijven voor de Curacaose lezers, dat je simpel schrijft,begrijpend Nederlands en minder moeilijke woordenschat hanteerd. Als je professor bent,econoom, dokter, advocaat of rechter dan mag je in dat regionen op nineau communiceren. Wil jij te Curacaonaar/Antilliaan bereiken dan communiceer je in de taal van de Timmerman,de vissersman, de electricien en de buschauffeurs. Rudy dit is niet om je verhaal te kraken maar gewoon om wat punten duidelijk te maken bij het communiceren met de lezers.Ik wil jou niet het les voorlezen want ik geloof best in je intellectuele vermogen maar doe dat simpel of gebruik meerdere kopstukken in je verhaal.Ik ben geen Neerlandicus maar een simpele HBO er.

 8. Stephanie,

  Veelal verkeerde gebruikte ingewikkelde woordkeuze
  Geef mij maar een paar aan.

 9. Akiwebu,
  Geef mij een paar van die moeilijke woorden aan of verkeerd gebruikt. Boter bij de vis!

  Beste Erica,

  U zult het wel weten!

  Beste Ferdinant,
  Aan een goed verstander voldoet één woord! Ik wil je best helpen in jouw situatie!

  Beste mr/mw. La Reine,

  Als beste stuurman,had ik dan ergens aan iemand verteld hoe het beter moet? Aan wie dan?

 10. Uiteindelijk een goed verhaal. Inderdaad jammer van de, veelal verkeerd gebruikte, ingewikkelde woordkeuzes. Zinnen van 5 regels zijn onnodig en mooie woorden kunnen een tekst opleuken, maar dit lijkt bijna een spelletje om het onleesbaar te maken. Desondanks is de conclusie sterk!

 11. Akiwebu, Erica, ferdinand! Het hele stuk is zeer duidelijk en zelfs na 1x lezen begrijpelijk.

  De reactie van Erica begrijp ik wel omdat het pro Wiels/ regering is.

  De heer Schotte mag ook tegen Wiels zeggen tot hier en niet verder! Wiels was het niet eens met de ondertekening van 10-10-10 omdat hij meer geld wilde hebben en geen controle van Nederland accepteerd. Helaas kan je niet alleen maar graaien zonder consequenties!! iniedergeval niet met Nederland.

 12. vind ik. Sorry.

 13. Dhr. Rudy bedoeld het goed, vin ik.
  Het is en blijft een corrupte onbeschaafde zooi hier binnen de regering. Met als aanvoerder buurtwerker Wiels.

 14. Rudy, mijn bovenstebeste Rudy,

  Bij mij strekken jouw schrijfsels tot vertedering en gelukzalige glimlachen. DAT is hoe kunstenaars met taal omgaan. De strekking is mij geheel duidelijk overigens: Wiels moet eruit. Maar belangrijker nog dan die boodschap is het pure genot dat besloten ligt in jouw taalkunsterij. MEER STUKKEN VAN DIT KALIBER GRAAG!
  Het is beter te lachen dan te huilen in het leven en ik heb uitsluitend gelachen. Van de eerste letter tot de laatste. Mijn dank en als de taalpuristen het voor elkaar krijgen om bij mij dezelfde emoties op te wekken dan nodig ik hen daartoe graag uit.

 15. Na het stuk van de heer Willems aandachtig te hebben gelezen kom ik tot de vraag, is dit niet de bekende gezegde “de beste stuurlui staan aan wal”? Deze zelfde tirade kan je in hoogbeschaafd en ontwikkeld Nederland houden tegen blonde Wilders met zijn PVV. Maar hier zal de heer Willems zich scharen achter wat men hier noemt vrije meningsuiting en democratie.
  Een ding is zeker u heeft uw geveinsde koninkrijksburgerschap goed opgevoerd. Op naar de komende verkiezing!!!!!!!!!!!!!

 16. Gebrek aan interpunctie is erg, maar het tegenovergestelde is minstens even lastig… deze waterval aan al dan niet bijvoeglijke bijzinnen maakt het wel heel erg onleesbaar. Los daarvan ontbreekt elke vorm van samenhang, ik heb het nu drie keer gelezen en kan er niet uit opmaken dat de strekking van uw betoog me ook maar in de verste verte begint te dagen.

  Even een keer aan uzelk hardop teruglezen en dan even reposten na alle correcties?

 17. Beste Rudy,

  Ik weet niet wat jouw bewoog om dit hutspot te schrijven. Het enige wat je hebt bereikt is de blootstelling van jouw bovenkap. Er zit namelijk niets in. ( in de bovenkap dat is)

  Erica

 18. Rudy,
  Probeer nou eens een keer niet slimmer te lijken dan je bent door continu allerlei moeilijke woorden verkeerd te gebruiken. Het worden onbegrijpelijke, onsamenhangende zwetsverhalen op deze manier.