• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Commissie Tegen Roken, Rosea, heeft afgelopen maandag een verzoek ingediend bij de minister van Gezondheid, Jacinta Constancia, om in de aircogedeelten van de restaurants een rookverbod in te voeren. Wat vindt de bevolking van Curaçao hiervan? Versgeperst.com vroeg het de voorbijganger.

“Ik ben het er echt niet mee eens.” vertelt Randy (32) “Ik rook zelf en als andere mensen er last van hebben is dat jammer. Ik vind het niet leuk.”

Goed initiatief
Huub (25) is het niet met Randy eens en vertelt dat dit een goed initiatief is. “Er zijn genoeg plekken waar de mensen wel kunnen roken. Het is goed dat deze commissie dit verzoek nu bij de regering heeft ingediend.”

Overtrokken beleid
“Eerlijk gezegd vind ik het beleid een beetje overtrokken,” vertelt Tico (29) “Waarom draaien we het niet om? Dat een restaurant dus alleen een klein gedeelte heeft voor de niet-roker? Nu is het zo dat de wil van de niet-roker boven de wil van de roker staat.”

Gezondheid voorop
Chandra (54) is het met Tico eens, maar snapt het oogpunt van de regering. “Dat je als roker nu gedwongen wordt om in een rook-zone te gaan zitten, vind ik belachelijk. Maar ik kan wel begrijpen dat de gezondheid voorop staat. De ex-roker hoeft geen last te hebben van de verslaving van een ander.”

Goed begin
“Ik vind het juist goed dat er nu wat aan het rookbeleid gedaan wordt. Het is belachelijk dat iemand anders last moet hebben van iets wat hij (bewust) zelf niet doet,” vertelt Richender (38). “Het is zo dat mensen overal nog kunnen roken, maar het begin is er nu in ieder geval.”

9 reacties op “‘Gedwongen in de rook-zone is absurd’”

 1. Met een welgemeend applaus voor o.a. Black Lion. Dit, lieve dames en heren, is het kernpunt. BESEF en gezond verstand.

 2. Dat meeroken schadelijk zou zijn, is helemaal niet bewezen. Er is een enorm rookgordijn aangelegd door allerlei zwaar gesubsidieerde clubs, waaronder de WHO, waarvan destijds de baas al heeft moeten toegeven dat de effecten van meeroken niet eens MEETBAAR zijn. Een goed geventileerde ruimte waar gerookt wordt is zelfs minder ongezond dan een niet geventileerde ruimte waar niet gerookt wordt.
  Maar: wat wel bewezen is, is dat rook gewoonweg stinkt. Kijk, dat is een argument en ik rook dus niet in airco-ruimtes of binnen waar mensen er last van hebben. Verbieden….verbieden…ik hou niet van verbieden maar ik heb er begrip voor.

 3. IK denk dat de isla een stuk schadelijker is!

 4. Als rokend persoon vind ik dit een goed alternatief. Als ik ‘s avonds er op uit ga en ik ben in een afgesloten gelegenheid ga ik met liefde buiten staan voor een sigaretje. Ik woon hier immers op een tropisch eiland en het is een kleine moeite. Zo kan iedereen verder genieten van de eetluchten en heeft men geen last van mijn rook.

 5. Hier in Curacao zijn we gelukkig slim genoeg net als in andere ontwikkelde landen, om te weten dat roken zeer slecht is voor de gezondheid. Dus het lijkt me meer dan logisch dat het moet stoppen in airco ruimtes.

  Of gaan we ook ontkennen dat het slecht is net als bij het ontkennen van het vergif van de Isla?

 6. Vreemd dat de anti-rook maffia meent voor een ander te moeten beoordelen waar je wel of niet aan dood mag gaan. Zo wordt er bijvoorbeeld niet geageerd tegen het gebruik van alcohol. Of tegen het gebruik van messen en vorken in restaurants, kan ook heel gevaarlijk zijn.
  Het begint met een verbod in restaurants, dan in bars, op straat, op het strand en tenslotte in je auto (zie EU en USA). Dit alles met een quasi beroep op de gezondheid van de roker en de meeroker, de veiligheid in het verkeer etc.. Hoe zorgzaam…

 7. Ach, ben zelf dan al bijna 50 jaar een roker, maar heb resect voor de NIET roker. Als roker vind ik het niet moeilijk om even naar buiten te gaan om mijn sigaretje te roken. Ik rook zelfs thuis niet in huis maar alleen daar buiten, Ben ik ergens waar men het niet erg vind dat iemand rookt, sta ik toch op en ga naar buiten.
  Als roker dien ik ook respect voor de niet te hebben.

 8. is een airco wel gezond dan voor je lichaam ?

 9. Mensen als Randy maken het alleen maar makkelijker om over een dergelijk rookverbod te oordelen. Roken (ten koste van derden dus) is asociaal, want BEWEZEN schadelijk voor de gezondheid van anderen. Hij vindt dat “jammer dan”… sorry. Mag ik mij alsjeblieft zonder gevaar op rookgerelateerde aandoeningen in een eetgelegenheid begeven?

  De niet-roker heeft nimmer de keuze gehad om ergens te eten of te drinken ZONDER dat anderen moedwillig hun eigen en jouw gezondheid in gevaar brengen. Ik vind desondanks de hetze tegen rokers ook onzin. Maar een gezonde dialoog moet kunnen. Aan de niet-rokers zal het vast niet liggen.