• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Rijksministerraad heeft gesproken over de situatie die is ontstaan naar aanleiding van verwijten tussen de president-directeur van de Centrale Bank en de regering. De Raad vindt deze situatie alleen al uit het oogpunt van aantasting van het imago en de integriteit van de betrokken partijen uitermate zorgelijk.

De Rijksministeraad maakt zich ook zorgen omdat het niet alleen Curaçao betreft, maar ook Sint Maarten. De afgelopen dagen zijn hierover gesprekken gevoerd met de gouverneur en de minister-presidenten van beide landen.

Onafhankelijk onderzoek
De Rijksministerraad heeft op verzoek van Curaçao besloten tot het instellen van een onafhankelijk onderzoek naar de situatie. “Op een zo kort mogelijke termijn moet dit onderzoek tot herstel van vertrouwen in de instituties op Curaçao zorgen.” Er zal een onafhankelijke commissie worden samengesteld. Bij de samenstelling zal rekening worden gehouden met de wens van de Staten van Curaçao dat ook de Rekenkamer van Curaçao daarbij betrokken is.

Ernstige situatie
Minister-president Schotte en minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn het er volledig over eens dat er een zeer ernstige situatie is ontstaan. “Het vertrouwen in de Centrale Bank als toezichthouder op ons bank- en verzekeringswezen is aangetast en dat moet zo snel mogelijk worden hersteld”, verklaarde premier Schotte na afloop van de Rijksministerraad.

Hoogste niveau
Het is de ernst van de situatie die Minister-President Schotte heeft doen besluiten zijn geplande reis naar Nederland door te laten gaan, zodat dit op het hoogste niveau besproken kon worden. In overleg met minister Donner gisteren is de vergadering van de Rijksministerraad voorbereid. De twijfel over het functioneren van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten raakt direct deze twee landen, en de BES-eilanden hebben nog een belang bij de Centrale Bank zolang de boedelscheiding niet heeft plaatsgevonden. “De stabiliteit van ons financieel stelsel raakt daarmee alle landen in ons Koninkrijk”, meent Schotte.

Hoger toezicht
Minister Donner geeft aan dat er geen sprake is van het uitoefenen van hoger toezicht, maar wel van het gezamenlijk adresseren van een zaak die alle landen in het Koninkrijk raakt. Daarom is een gezamenlijke commissie in dit geval de juiste weg om te bewandelen. Bij de samenstelling van de commissie zal rekening worden gehouden met een motie die de Staten behandelen om de Algemene Rekenkamer in het onafhankelijk onderzoek te betrekken, die samen met externe experts het onderzoek ter hand zullen nemen.


22 reacties op “Rijksministerraad stemt in met onderzoek ‘Trompgate’”

 1. Zou goede actie zijn om gelijk even na te vragen hoe deze mensen ertoe zijn gebracht mee te lopen in deze NONSENSE parade.
  Stemvee dat als een kudde schapen blatend achter hun leiders aanhuppelt!
  Gratis T-shirtje – benzinebonnetje – pastechi en een blikje polar en we halen mischien de 1000 ! Mooie doorsnee van de bevolking??
  Schotte (en consorten) ik zou me rot schamen om zover te zakken met jullie exposure. Mijn stem (ben zo naif geweest MFK te stemmen) ben je kwijt in de volgende ronde (en gelukkig zal ie snel komen!)

 2. @ruperto, we hebben gisteren gezien hoe veel mensen van het VOLK het eens zijn met deze regering.. niet eens 1000! mensen!!

 3. @ M. Martina – danki!
  @ ruperto rumay – Ik ‘moet’ niets. De toon van uw reactie is disproportioneel. Het feit dat u aanneemt dat ik een ‘PARista’ ben, spreekt voor zich. We zullen wel zien wat de komende weken/maanden brengen, maar ik koester dezelfde hoop die naar mijn mening de meeste mensen op dit eiland hebben. ‘Bon siman!’

 4. Ruperto Rumay, het zal je nog dun door de broek lopen !

 5. @ruperto, zou ik ook doen als ik jou ben, niet regageren op de feiten..maar waarom ben je pro corrupie dan??

  je bent duidelijk een voorbeeld van je hebt de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt..

 6. @jozef, alles is beter dan deze boevenbende!!

 7. @SHON–“En nu hebben we roofdieren als asjes constancia cooper dos santos thierry hernandez Schotte El hakim Jamaloodin die Curacao leegroven! zeg daar wat over als je een echte man bent!”
  Jij hebt het over Roofdieren als Asjes-Constantia-Cooper-Dos Santos en Thierry Hernandez. Kan jij hier hun corruptie etaleren? Je mag zelfs die van Schotte-El Hakim en Jamalodin plaatsen. Je zwamt niet omdat je van enige corruptie van deze bestuurders afweet maar omdat je iets wil schrijven wat je gehoord hebt. In tegenstelling tot jouw venijn is deze Coalitie bezig om de Boevennest en hun Boeven praktijken te klaren. Wacht tot ze helemaal klaar zijn met Aqualektra-Curoil en CPA. En SHON een echte man plaats zijn naam zoals ik altijd doe dan weet je tenminstte tegen wie je reageert.

 8. Ik begrijp het al. Jullie willen dat we maar doormodderen met de PAR DIEVENBENDE. Ik sna het. AMEHOELA!!!!

 9. Wiels over de rooie, want NL mag zich er niet mee bemoeien……
  Als Schotte terug is dan is de crisis er eindelijk. Regering valt en alsjeblieft in september verkiezingen. Dan heeft het kinderspeelkwartier een jaar geduurd, maar dan zijn we er vanaf.

 10. Ach dat is het leuke van MFK PS en MAN aanhangers! Schotte heeft ook gezeten bij PAR en Cooper is weer minister van Verkeer! Asjes kennen we ook al jaren! Er veranderd helaas niks doordat het politiek gewoon een kliekje is die elkaar de hand boven het hoofd houden. Jamoloodin had allang geschorst moeten worden. Hakim gaat nu ook heel erg de fout in met DAE, gezien de reacties van Insel Air. Hakim heeft er zooitje van gemaakt.

 11. zeven maand kan deze regering geen toezicht houders kiezen voor de centrale bank

  dus nu maar op de man gaan spelen en dan verontwaardigd zijn als er tegengesputterd en beschuldigd word

  wie kaatst moet de bal verwachten

 12. hetzelfde liedje weer als je mar hard schreeuwt gelooft vanzelf iedereen je.

  WAAR heeft Schotte de bankgegevens vandaan, en wie is er schuldig aan deze lening de bank toch niet de persoon, dit was overigens al in 2009 vanwaar nupas 2011 deze verontwardiging en juist op het moment dat er wat tegen een aantal ministers naar buiten komt???
  allemaal schorsen en onderzoeken. Tropm, Schotte, Jamolodin en Hakim en dan uitzoeken wat er nu mis is.
  Waarom nu Tromp nu nakijken en aanwijzen als crimineel en niets doen op de beschuldiging van parlementaries of is het ons beschermt ons???

  Of mag een regering de wet schenden en alle privegegevens zomaar publiceren?

 13. @ruperto, Asjes, Julio en Jacinta Constancia, Godett, Marchena, Navarro, Cova, Cooper, Prince, Monte die de afgelopen jaren in de regering zaten zijn toch echt niet lid van de PAR of PNP! en als we aan al die corruptie en fraudes moeten denken kwam dat toch van een andere kant.. Ben je DCA/ALM en Post Nv vergeten? Dankzij de PAR idd Dankzij heeft Nederland een grote deel van onze schuld overgenomen!

  En nu hebben we roofdieren als asjes constancia cooper dos santos thierry hernandez Schotte El hakim Jamaloodin die Curacao leegroven! zeg daar wat over als je een echte man bent!

 14. We moeten op houden de schuld geven aan PAR, want je schiet voor geen meter vooruit.Deze regering komt ervaring tekort hoe je met mensen van overheidsdiensten controle.Wat heel gevaarlijk is om over onafhankelijk te praten zonder toestemming van de bevolking.

 15. Bezorgde burger zegt. “Ik maak me voor het eerst in mijn leven verschrikkelijk veel zorgen om ons eiland en om de toekomst van onze (klein)kinderen.” Wel wel. Je had kans om al ware het maar een paar keer in het verleden je zorgen te maken voor je toekomst en die van jouw kleinkinderen. Moet ik het grootboek van PAR/NASHONAL de zogenaamde “Boevenperiode PAR” voor je etaleren? Of woonde je indertijd niet op deze eilanden. Het probleem bezorgde burger, is dat je vroeger niet bezorgd was aangezien je een gele kleur voorstond van gulzige roofdieren die wat voor het volk bestemd was vrat , met jouw goedvinden en onbezorgzaamheid. Nu is het afgelopen. De tijd is aangebroken om dat gedeelte van het volk dat voorheen bezorgd of niet, nooit aan zijn tellen kon komen zolang deze roofdieren nog in de regering zaten, hen te geven wat hen altijd had moeten toekomen. Dit kan enkel gebeuren door de vratzuchtigen die jarenlang alleen aan hun kinderen en kleinkinderen dachten en de rest liet stikken, eens en voor altijd ver van enige bemoeienis met landsgelden te houden. De stuiptrekkingen van de eens door onbezorgde mensen in stand gehouden gele partij, zal wel denk ik enige tijd aanhouden en merkbaar zijn. Een zwaargewonde dier dat nog onbegraven boven grond gehouden wordt door onbezorgde burgers in afwachting van een teraardbestelling want van een opstanding geloof mij kan zelf de beste Magier, niks aan doen.

 16. Begint iemand nog iets te begrijpen van deze soap?

  25 mei speech Schotte; Inplaats van dat hij de bevolking laat zien dat alles onder controle is, gaat hij in de tegenaanval en geeft niet duidelijk aan welke stappen er ondernomen gaan worden. Schotte maakt in zijn speech de situatie alleen maar erger! Daarnaast was het voor de bevolking al duidelijk dat het ernstige zaak gaat worden en de economie kan beinvloeden. Heeft schotte bijna een week nodig om door te krijgen dat het hij er zooitje van gemaakt heeft?

  Gelukkig dat er nog een rijksministerraad is! Stel je voor dat Curacao onafhankelijk was geweest…….
  Waarom eist Schotte niet een rectificatie van Tromp over zijn uitspraken?

 17. @ bezorgde burger

  Geheel met u eens, niets aan toe te voegen.

 18. “Het is de ernst van de situatie die Minister-President Schotte heeft doen besluiten zijn geplande reis naar Nederland door te laten gaan, zodat dit op het hoogste niveau besproken kon worden”, aldus de tekst in het artikel. Ze denken echt dat we dom en achterlijk zijn. Dus elke keer als we hier onderling bonje hebben zal minister Schotte naar Nederland afreizen???

  “De twijfel over het functioneren van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten …”, aldus het artikel. Helemaal niemand heeft zijn twijfel geuit over het functioneren van onze centrale bank. Dit instituut functioneert uitstekend.

  “De stabiliteit van ons financieel stelsel raakt ….”. Wat een onzin. Ons financieel stelsel is helemaal niet in het gedrang.

  Het enige vertrouwen dat er geschaad is dat de heer Schotte over privacy gevoelige informatie uit een lokale bank beschikt en deze ook nog wereldkundig maakt.

  “Waarom moet er een commissie worden opgesteld?”. Laat het OM gewoon zijn werk doen en alle die strafbare feiten hebben gepleegd opsluiten. Of willen we een commissie die niet zo onafhankelijk is als het OM?????

 19. Ik snap minister Donner niet. Het eerste wat hij aan Schotte moest vragen wanneer de screening alsnog komt voor de zittende regering zoals de vorige regeringen. Die hebben wel de screening doorstaan. Dat is de enigste manier om wat vetrouwen te kweken over de Curacaose politici. Zolang dat niet is gebeurd vraag ik mezelf wel af of hij wel in staat is leiding te geven aan de directeur van de Centrale Bank. Het enigste wat Donner kan doen is de CentraleBank tijdelijk onder toezicht stellen van de Nout Willink van de NMA met bepaalde bevoegdheden om korte metten te maken met diegene die fout zitten. Donner moet iemand direct sturen met een mandaat om te handelen. Er moet ala minuut actie genomen worden. In Nederland hebben ze al genoeg ervaringen met dat soort onderzoekcommissies puntje bij paaltje beland alles weer in de doofpot en dat willen wij niet hebben. Het is beter dat de rechterlijke macht eerst zijn werk doet doordat er al een aanklacht is ingediend. Doordat dit het geval is moet Donner gewoon eisen van de Premier Schotte dat alle drie betrokken personen ministers moeten opkrassen of op nonactief worden gesteld, net zolang het onderzoek loopt. Dit kan hij doen om totale toezicht te krijgen over de gehele Centralebank zodoende ook een nieuwe Raad van Commissarissen te benoemen. Minister Donner moet keihard handelen of optreden wees niet bang voor niemand. Wees niet bang voor Schotte en ook niet van Wiels.Het volk heeft toch geen vertrouwen meer in dat gehele zooitje. Er moet nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

 20. The Pirates of the Carribean 5 wordt binnenkort al verfilmd ! In de hoofdrol Schotte en Tromp, oftewel criminaliteit en corruptie ten top. Het beloofd de meest spannende van de hele serie te worden. En wie roept nu nog dat nederland ongelijk had ?

 21. Hoe kan je als Donner met de hoofdschuldige van deze crisis praten?
  En wat gaat deze raad beslissen? het priobleem is de corrupte regering dus er is geen onderzoek nodig maar actie! en hoe denkt NL er voor te zorgen dat de corrupte regering verdwijnt?

 22. “Het vertrouwen in de Centrale Bank als toezichthouder op ons bank- en verzekeringswezen is aangetast en dat moet zo snel mogelijk worden hersteld”, aldus Schotte.
  Maar hoe staat het met het vertrouwen in onze huidige regering? Heeft Donner dat niet besproken met Schotte?
  Ik maak me voor het eerst in mijn leven verschrikkelijk veel zorgen om ons eiland en om de toekomst van onze (klein)kinderen. Een ‘Programa di Gobernashon Kòrsou 2010-2014’ van niks (http://www.curacao-gov.an/tempsite.nsf/Programa_di_gobernashon_Korsou_2010-2014.pdf), politici die bijna alleen maar reizen, overheidsdiensten die niet functioneren, armoede, steeds stijgende criminaliteit, etc. Het lijkt wel of deze mensen alleen zo snel mogelijk hun zakken willen vullen en niets, maar dan ook niets doen voor de bevolking. Trouwens, ze zeggen steeds dat ze zijn gekozen door de bevolking… dat is beslist niet waar. Wij zijn de dupe geworden van het coalitiesysteem.