• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Het onderzoek naar de dader van olievervuiling is nog steeds in volle gang.” Dit laat Russel Henriquez van de Haveninspectie weten. Door het draaien van de windrichting zijn afgelopen maand verschillende stranden besmeurd geraakt met olie.

Het onderzoek is nog steeds gaande maar verloopt erg moeizaam. “Het is erg moelijk een onafhankelijk laboratorium te vinden dat de olie onderzoekt. Hierdoor moeten de monsters van de olie nog steeds opgestuurd worden. Pas als er een dader bekend is, kan er nagedacht gaan worden over structurele opruimwerkzaamheden. De stranden zijn inmiddels wel schoon maar bijvoorbeeld tussen de rotsen bij Riff Corridor zit nog veel olie. De prioriteit om dit soort gebieden te reinigen ligt erg laag omdat deze gebieden niet door publiek bezocht worden.” laat Henriquez weten.

Valentijnsbaai
Yvette Raveneau van de milieuorganisatie Amigu Di Tera ziet weinig in het onderzoek naar de dader van de vervuiling afgelopen maand en vindt het probleem heel duidelijk. “Het is algemeen bekend dat dit een niet op zichzelf staand incident is. Al vijftig jaar ligt de Valentijnsbaai helemaal vol met olie en sijpelt het nog steeds het water in vanaf het terrein van de Isla. Het is niet bekend wie de dader is en daarom blijft er viezigheid, waaronder olie, de havenmond instromen bij het draaien van de windrichting. Voor eens en altijd moet deze baai een keer aangepakt worden en als je in de toekomst weer met vervuiling zit dan kun je pas een dader aanwijzen.”

Opruimen
“Zolang er geen verdachte is moet de regering van Curaçao ervoor zorgen dat het eiland weer schoon wordt. Er is al veel langer bekend dat er kleine hoeveelheden olie, misschien vanuit de Valentijnsbaai, in de havenmond zwerven. De CPA en de Isla hebben een protocol dat als er olie in de Valentijnsbaai lekt dat zij dit dan opruimen.” Of deze belofte ook ingewilligd wordt kan Henriquez niet zeggen.

Gevaar
“Inmiddels is het gevaar van oliebesmetting op publieke stranden geweken. Alleen bij het Marriot drijven nog restjes olie maar daar zijn toeristen gewoon weer aan het zwemmen. Het is belangrijk dat de kustwacht constant op zijn hoede is bij zuidelijke wind. Dan is er weer kans op olievervuiling en dan is het onze taak de stranden op te ruimen.” aldus Henriqeuz.

4 reacties op “Olieprobleem gebed zonder einde?”

 1. Over 50 jaar:
  Opa tegen kleinkind: “Vroeger was er olie genoeg, toen vond je het zelfs op het strand en in het water. Die goede oude tijd.”

 2. [quote] De CPA en de Isla hebben een protocol dat als er olie in de Valentijnsbaai lekt dat zij dit dan opruimen.” Of deze belofte ook ingewilligd wordt kan Henriquez niet zeggen [/quote]

  Nou Mr. Henriquez, dat kan ik je dan wel vertellen.

  DAT DOEN ZE NOOIT EN TE NIMMER.

  Keep dreaming

  CURACAO WAKE UP

 3. Ik zou zeggen schoonmaken de haven en valentijnsbaai plaats olie netten in de ongeving isla. Maak een factuur die de regering betaald en dan doorbelast word aan de dader/vervuiler. Maar het zal wel weer een gevalletje doofpot worden.
  Goot gevaar voor de natuur en toerisme, beiden bieden meer toekmst dan een 80 jaar oude raffinaderij.

 4. “Pas als er een dader bekend is, kan er nagedacht gaan worden over structurele opruimwerkzaamheden.” ??????
  Pardon zijn ze helemaal betoeterd. Weg met die viezerij.