• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Commissie Tegen Roken, Rosea, heeft vanmorgen een voorstel ingediend bij de minister van Gezondheid, Jacinta Constancia om de bestaande wetgeving uit te breiden. “In restaurants moet ook een verbod gelden,” vertelt adviseur van de commissie Mirto Murray.

“Er bestaat sinds 1996 al een wetgeving wat betreft rookverbod. Het is sinds dat jaar verboden om op scholen, in openbare gebouwen en op sportterreinen te roken,” aldus Murray. “Het concept dat we vanmorgen hebben ingediend, is ter uitbreiding van de bestaande wetgeving.”

Aircogedeelten
“Het zou mooi zijn als er vanaf heden ook in aircogedeelten van restaurants niet meer gerookt mag worden. We hopen natuurlijk dat dit discussie oplevert en dat zelfs in alle gedeelten van de restaurants en andere horecagelegenheden een rookverbod gaat gelden.”

Bescherming
Murray laat weten dat dit voorstel aansluit bij de wet maar vooral ter bescherming dient van de meeroker. “Het is niet uniek om een rookverbod in te stellen in restaurants. In andere delen van de wereld wordt dit al langer gedaan.” Murray vertelt dat het nu aan de regering is wat er met het voorstel gedaan wordt.

14 reacties op “‘Roken verboden in restaurants’”

 1. Ik kies er als niet roker voor om uit de rook van anderen te blijven. Op Curacao gaat dat makkelijk omdat je bijna altijd buiten bent. Soms op een terras is het echter toch heel vies als er enkelen gaan roken waarvan ik dan in de lucht kom te zitten. Dan ben ik direct weg.
  Ik vind wel dat er weinig gerookt wordt, zo ervaar ik het tenminste.
  Van mij mogen er regels komen om rookvrije ruimte te garanderen.
  Rook geeft overlast tenslotte, niet roken geeft geen overlast.

 2. Dat moest natuurlijk LindA zijn, excuses…

 3. @Lindo: Ik kan me vinden in je opvatting hoor, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar in Nederland was de problematiek rond het roken in openbare ruimten twee ledig. Het aspect gezondheid was één, het ander was en is het recht van werknemers op een rookvrije werkplek. Die wet zit er op Curaçao ook aan te komen. Dus moet je dan als restauranthouder op Curaçao (of waar ook in de Dutch Caribbean) je horecawerknemer kunnen garanderen dat hij/zij (ook met afgesloten rookgedeelten in je restaurant) kan werken op een plek waar hij/zij geen gevaar loopt voor zijn gezondheid door de bewezen effecten van het roken. Dit leidt onherroepelijk tot discriminatie, al zal het nooit hardop gezegd worden. De baas zal de kandidaat tijdens het sollicitatiegesprek een sigaretje aanbieden… de kandidaat bedankt vriendelijk en ziet niet dat aan de nadere kant van de tafel al beslist is dat de persoon niet zal worden aangenomen. Dat lijkt me onwenselijk.

  En ik vind het zeker klimaattechnisch geen bezwaar als de roker zich even op een binnenplaats begeeft of even naar buiten stapt om zijn teerbehoefte te bevredigen. De meeste rokers die ik deze vraag stelde, reageerden daar niet afwijzend op. Ik wil namelijk ook niet door de stinkende rookwalm van wachtende gasten heen wandelen. Die omzet gaat de restauranteigenaar dus gegarandeerd mislopen dan. En er roken altijd nog meer mensen NIET dan WEL. De horecabranche begrijpt dat heel goed. Het is geen lobby tegen rokers, het is een (mijns inziens zeer terecht) protest tegen de kennelijke veronderstelling van rokers dat ze overal hun gang kunnen gaan. Maar ik geef er de voorkeur aan om niet stinkend van andermans rook thuis te komen in mijn huis waar niet gerookt wordt, om vervolgens meteen onder de douche te willen springen omdat ik ongevraagd de rookwalm in mijn kleren heb zitten en mezelf ruik in mijn rookvrije huis. Het is gewoon een kwestie van algemeen besef. De discussie of roken wel of niet gezond is, en of men rechten zou moeten hebben als potentiëel volksgezondheidsgevaar voor derden, lijkt me geen punt van discussie. Daarover hebben tal van rechtscolleges in de wereld zich inmiddels uitgespreoken. Andersom zou ik het ook vreselijk vinden als ik bij derden overlast veroorzaak.

 4. Begrypelyk dat het niet prettig is als je aan het eten bent en iemand zit naast je te roken,vooral niet prettig als je een niet-roker bent!!Maar om nou helemaal niet meer te mogen roken in een restaurants gaat toch te ver,,,want als je aan het wachten bent op je eten voordat het naar je tafel gebracht word,is zo sigaretje erg lekker,wijntje erby,en na het eten smaakt ie nog lekkerder,,,en dan blyf je nog ff gezellig zitten,bestel nog wat te drinken,en nog een keer enz,,een geslaagd avondje uit en de restaurants houders verdienen er weer extra geld meewant er word meer besteld,niet als je snel wil eten,afrekenen om dat je snel naar buiten wilt om een “”peukie””te roken,gezelligheid is weg,en de eigenaar van het restaurant verdient weer stukken minder,kan zelfs zo worden dat de rokers weg blyven,dus minder winst(net als in Nederland,toen deze wet kwam)Beste oplossing is 2 aparte gedeeltes in een restaurant,,eentje voor de rokers en eentje voor de niet-rokers,iedereen bly,iedereen een gezellig avondje incl de eigenaar van het restaurant!!!!!!

 5. Roken is ook schadelijk voor derden. Die hebben eeuwenlang geen verweer gehad tegen de moedwillige aanslag op hun gezondheid. Het is een wetenschappelijk bewezen feit dat je door te roken, anderen in gevaar brengt. En wie verslaafd is, heeft recht op hulp. Ik ben overigens wel voorstander van een overgangsperiode van laten we zeggen vijf jaar. Bij de welbekende bordjes ‘wait to be seated’ maak je dan je keuze “roken” of “niet-roken” kenbaar. Roken kan dan alleen nog in speciaal daartoe ingerichte ruimten.

  ik vind het overigens geen probleem als mensen roken. Maar mag het alsjeblieft even ophouden als mijn voedsel opgediend wordt? Ik heb er overigens evenveel last van als ik plaatsneem bij een horecagelegenheid in de openlucht. Als rokers (gelukkig zijn het er steeds meer die WEL nadenken) zich realiseren dat ze overlast veroorzaken, lijkt me een open dialoog haalbaar en werkbaar.

  “Ach, ik zie dat u net gaat eten? Ik doof mijn sigaret wel even tot u klaar bent!”

  Of gewoon (net als in heel veel andere landen) rokers gewoon naar buiten laten gaan voor hun ‘teerbehoeften’. Het klimaat hier laat dat bepaald toe zonder dat je oren er vanaf vriezen.

 6. @Irving Je begrijpt toch wel dat in dit geval de wet word opgelegd ivm de gezondheid van de niet-roker? Dat men zijn eigen lichaam wil vergiftigen is tot daar aan toe maar ik (ex-roker) hoef dus geen last te hebben van de verslaving van een ander.. daarom is de vergelijking met alcohol en vet voedsel niet van toepassing. In het geval van ruimtes met airco begrijp ik dit voorstel wel, het is ook echt smerig! Voor de rest heeft Curacao genoeg open horecagelegenheden dus ik denk dat de roker zich niet druk hoeft te maken. Genoeg plek waar je wel welkom bent!

 7. Persoonlijk vind ik een rookverbod een beetje overtrokken. Waarom is het niet verplicht stellen dat een establishment een rookvrije zone moet hebben? Nu wordt het wil van de niet-roker opgelegd aan de roker. Roken is slecht, maar niet illegaal. Alcohol is ook slecht, maar dat tolereert men wel. Gefrituurd eten is ook slecht, maar dat wordt niet verboden? Ik weet het niet hoor, maar mijn gevoel zegt dat dit meer een na-aap beweging is dan een goed doordachte.

 8. Lijkt me logisch dat je niet gaat roken in een airco ruimte. Je kan als je graag rookt onder het eten ergens buiten gaan zitten eten. Dat is dan weer het voordeel hier.

 9. jij

 10. Klipper, dom figuur. Het zijn Internationale regels. Heeft geen bal met Nederland te maken.
  Laat je toch niet zo opjutten door Wiels en consorten. Maar alas die is al net zo stom als jin bent.

 11. Kom op mensen. Roken is niet meer van deze tijd. Het is duur, ongezond en smerig. Ik snap gewoon niet dat de sigarettenfabrikanten door kunnen gaan met het bewust toedienen van verslavende stoffen in sigaretten anno 2011. Opsluiten dat soort type’s samen met de curacaose politici met hun pyama de bak in. Maar goed daar gaat het artikel niet over. Ik zou zeggen in de buitenlucht moet je gewoon kunnen roken en alles wat in een gesloten ruimte is verbieden. Een ex-roker.

 12. voor al die regeltjes ben ik juist uit NL gevlucht en nou krijgen we ze ook hier?
  Opzouten…..
  ik rook zelf niet meer, maar vindt dat iedereen gewoon moet kunnen roken.
  Mensen die er last van hebben kunnen altijd nog naar europa verhuizen.
  of gewoon ergens op een buiten terras gaan eten.
  maar niet zeiken…

 13. Wielklemmen, Snelheids Controlles, geblinderde ramen afgeschaft, drempels op de wegen, betaald parkeren, WHAT’S NEXT…hondenbelasting?!

 14. Al die kut Nederlandse regels! Oprotten ermee! Het wordt te Nederlands hier…