CURAÇAO – De vijfde Conferentie van Partijen van het Inter-Amerikaanse Zeeschildenpaddenverdrag begint morgen bij het Divi Resort op Bonaire. Deze internationale meeting duurt tot en met 4 juni en wordt morgen geopend door gezaghebber Glenn Thodé en gedeputeerde Delno Tromp.
Iedere twee jaar komen de partijen van dit Verdrag, vijftien landen van het zuid-, midden- en noordamerikaanse continent en het Caribisch gebied, bij elkaar om afspraken te maken over de bescherming van zeeschildpadden. Ook het Koninkrijk der Nederlanden is voor Caribisch Nederland, Curaçao en St. Maarten horen hierbij. Het Zeeschildpadden Verdrag werd van kracht in 2001 en viert dit jaar dus zijn tiende verjaardag, zodat dit een bijzondere bijeenkomst is.
Agenda conferentie Bonaire
Tijdens de meeting op Bonaire zal onder andere besproken worden hoe de actieve deelname van de landen in de regio vergroot kan worden.Verder wordt bekeken hoe nauwer samengewerkt kan worden met het Specially Protected Areas and Wildlife (SPAW) Protocol en met de Inter-American Tropical Tuna Commission. Ook staat op de agenda de toekomstige invulling en huisvesting van het Secretariaat van het Zeeschildpadden Verdrag.
Verdrag ter bescherming van zeeschildpadden
In 1994 begonnen er onderhandelingen tussen een aantal landen van het westelijk halfrond om te komen tot een regionaal verdrag ter bescherming van de zeeschildpadden. Na enige jaren onderhandelen werd overeenstemming bereikt over de tekst van het Verdrag en werd het in 2001 officieel van kracht. De deelnemende landen in het Verdrag hebben zich verplicht om zeeschildpadden op alle mogelijke manieren te beschermen. Jaarlijks moeten de landen rapporteren aan het Verdrag wat zij gedaan hebben om de bescherming van de zeeschildpadden te verbeteren.
Zeeschildpadden op Bonaire
Bonaire heeft al jarenlang een schildpaddenmonitoringsprogramma lopen. Hierbij worden de nesten geteld en volgt men zelfs met behulp van satellietzenders de duizenden kilometers lange reizen van de volwassen schildpadden. Ook de jonge schildpadden in zee rond het eiland worden geteld, opgemeten en gevolgd. Ook Sint-Eustatius en Sint Maarten hebben een schildpadden monitoringsprogramma waarbij de eierleggende schildpadden op het strand elk jaar geteld en bestudeerd worden.