• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “De vergrijzing neemt wereldwijd snel toe en gezinnen krijgen steeds minder kinderen. Dit zorgt ervoor dat de verhouding tussen werkenden en niet-werkenden verkleind, wat invloed heeft op de pensioenregeling”, meldt FATUM CEO Steven Martina.

“Hervormingen om de betaalbaarheid van het sociale stelsel te garanderen zijn nodig, en snel”, zegt Martina. “Curaçao moet toe naar een gereguleerde, verplichte pensioenregeling voor alle werkenden. Alleen zo garandeer je dat iedereen bij wet spaart voor een pensioen dat een oude dag met goede kwaliteit van leven garandeert,” zo stelt de CEO.

Additioneel sparen
Het ideale pensioen bedraagt zeventig procent van het laatst genoten inkomen. De huidige AOV-regeling voorziet slechts in een minimaal basis inkomen. Het verschil zal moeten worden opgebracht tijdens de productieve jaren van de werknemer. Op dit moment is additioneel sparen mogelijk, maar wordt nog te weinig benut. Een wettelijk verplichte regeling waarbij werkgever en werknemer sparen voor de oude dag van de werknemer, zou dit probleem kunnen oplossen.

Pensioendichtheid
Wie geen goede pensioenregeling heeft, heeft straks een probleem. “Het is triest om te zien dat mensen vaak pas op hun pensioengerechtigde leeftijd erachter komen dat ze niet voldoende hebben gespaard voor hun oude dag”, merkt Martina op. Grote bedrijven proberen vaak hun steentje bij te dragen maar vooral in het MKB en bij eenmanszaken ziet Martina een schrikbarend lage pensioendichtheid.

Pensioen & Bedrijvendag
Om deze reden organiseert Fatum op woensdag vanaf 13.30 uur in het Hyatt Regency Hotel de Zesde Pensioen & Bedrijvendag. Het thema van dit gratis evenement is ‘Ons sociale zekerheidsstelsel over vijf jaar’. Verschillende sprekers zullen hun visie en ervaringen op het gebied van pensioenen vertellen, waaronder minister-president van Aruba Mike Eman en Guillermo Larraín. Hij wordt gezien als een pionier op het gebied van pensioenhervormingen op internationaal niveau. Deelname aan de dag kan bevestigd worden op de website of via 777-7126.

2 reacties op “‘Pensioenregeling voor alle werkenden’”

 1. Geachte heren Mijn naam is..H.I.CLOTIDA Geboren op 03-07-1951 ik ben nu 50 jaar geworen
  na mijn studie reizen naar nerderland na 30 jaar ben weg van nerederland met mijn vrouw naar CHILE waar ik tot nu toe woondt mijn kinderen die woondt op curacao en in nerderland
  Mijn Vraag is hoe kan ik mijn pensioen ontvangen hier in Chile?????

  Ik dank u bij voorbaat

 2. Jammer dat de gewone werkende arbeider dit niet kan bijwonen. Waarom overdag?