• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Droevig met een lange oe, dat is de reactie van Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) op de brief van minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties). In een brief aan Donner op 6 april verzocht SMOC de regering van Nederland in te grijpen bij de vervuilingkwestie van Raffinaderij Isla.

Uit de brief blijkt dat Donner ‘uitermate goed begrijpt dat de overheid van Curaçao in eerste aanleg verantwoordelijk is voor bestuurlijke handhaving van de Isla’. Hij begrijpt ook, op basis van het Koninkrijksstatuut, dat de Koninkrijksregering in tweede aanleg verantwoordelijk is (de waarborgfunctie). In zijn brief stelt Donner dat de Curaçaose regering acties heeft ondernomen die duiden op het nemen van verantwoordelijkheid.

Verantwoordelijkheid
In dit verband noemt hij als voorbeeld de meetstations. “Tja, wat is verantwoordelijkheid nemen?”, vraagt SMOC zich af. “De meetstations zijn immers door SMOC juridisch afgedwongen! Donner komt in zijn brief eigenlijk niet veel verder dan dat als de overheid van Curaçao ‘iets’ doet, dat dit automatisch een teken is van verantwoordelijkheid nemen.”

‘Wake up!’
“Minister Donner: wake up! Er worden nog steeds schoolgaande kinderen naar huis gestuurd, omdat de Isla gezondheidsoverlast veroorzaakt en boetes zijn hiervoor nog nooit uitgedeeld. In beginsel is er in de praktijk dan ook weinig veranderd en daarvoor bent u, in tweede aanleg, verantwoordelijk”, reageert de stichting. Lees de brief maar: BriefvanMinisterDonnerMei2011.

2 reacties op “SMOC vindt antwoord Donner ‘droevig’”

 1. Zowel Donner als Schotte reageren pas als er een grote BOEM is.
  Zodra de hemel boven Isla en omgeving rood gekleurd word.

  Navragen over een rampenplan over en voor Isla stuiten op verzet. Logisch want die zijn er gewoon niet. En zouden ze er wel zijn dan zitten ze heel diep in de la van PDVSA die de sleutel heeft weggegooit.

  En Schotte vind alles acceptabel, ook de onnodige 18 doden.

 2. Donner kijkt wel uit om zich in dit piratennest te mengen. Hij heeft groot gelijk. Ingrijpen zal hij pas doen als de puinhoop die de huidige zogenaamde bestuurderen ervan maken compleet is. Dat moment is gelukkig al heel erg dichtbij.