• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

De aarde vanuit de ruimte gezienROTTERDAM – Ongeveer 30 mensen hebben een ticket gekocht voor een van de commerciële ruimtevluchten die in 2014 vanaf Curaçao van start gaan. Hierdoor worden de plannen voor de bouw van Space Expedition Curaçao (SXC) steeds concreter. Volgend jaar wordt de eerste testvlucht gemaakt.

Dat verklaarden de twee initiatiefnemers Ben Droste en Harry van Hulten vandaag tijdens een presentatie van de plannen bij het Curaçao Toeristen Bureau Europa (CTBE) in Rotterdam. Het bureau verwacht mede door dit initiatief dat het aantal toeristen naar het eiland stijgt van ongeveer 500.000 per jaar naar 700.000 per jaar in 2014.

Wetenschappelijke experimenten
Naast commerciële ruimtevluchten –  van 95.000 dollar (bijna 175.000 gulden) per ticket – willen Droste en Van Hulten ook op andere manieren aan de ruimtevluchten verdienen. Zo moeten de vluchten ook beschikbaar zijn voor wetenschappelijke experimenten en het lanceren van nanosatellieten ter grootte van melkpak.

Weinig ruimte, veel belangstelling
In het toestel is verder weinig ruimte. Bij elke vlucht kan de piloot maar één ruimtetoerist meenemen. De belangstelling voor de vluchten, waarbij mensen uiteindelijk vijf minuten buiten de dampkring verkeren, is volgens Droste ‘enorm’. Het is de bedoeling dat vanaf 2014 verschillende vluchten per dag plaatsvinden. De toeristen gaan de ruimte in met een toestel dat wordt aangedreven door een raketmotor en in totaal zo’n vijfduizend vluchten kan maken.

Space experience park
Naast een space port, ofwel de ruimtehaven, wordt er ook een Space Experience Park gebouwd. Dat park moet een educatief centrum over de ruimtevaart worden waar iedereen terechtkan die geen ticket kan kopen.

5 reacties op “30 mensen worden vanaf Curaçao de ruimte ingeschoten”

 1. Waarom moet zo iets in hemelsnaam op Curacao gemaakt en neergezet worden?Op een klein tropisch eilandje?En wat hebben de mensen van Curacao daar aan profyt van??Volgens my alleen maar,lawaai,stank,overlast en weer een mooi stuk natuur weg!!En een kaartje kopen voor zo rit hebben ze niet,want er heerst veel armoede hier!!Snap er helemaal niks van en zie er de nut ook niet van in,sorry!!

 2. Ik vindt het ook wel een heel hoog sprookjesgehalte hebben hoor. Mooie praatjes om investeerders te paaien, dus ook de overheid, want die ruikt geld, en vervolgens verdwijnen de heren zelf de “ruimte” in met al dat geld. Oudste truc van de wereld zou je bijna zeggen.

 3. Kan de huidige regering ook niet de ruimte worden ingeschoten??

 4. Hou het maar even op drama nummer zoveel, subsidie aangevraagd ? Of wordt alles en dan bedoel ik alle kosten, betaald door deze twee heren. Als er absoluut geen belastinggeld mee gemoeid is, zeg ik heren ga je gang, maar vergeet niet, mooie praatjes vullen absoluut geen gaatjes.

 5. Deze cijfers snap ik niet. Reken even mee: 200.000 tickets per jaar = 549 vluchten per dag (!) (omdat er maar 1 persoon mee kan) = 23 vluchten per uur. Alleen bij daglicht wordt dat 46 vluchten per uur.
  Is ook 400.000 vliegbewegingen per jaar (starten en landen), dat is het totaal aantal vliegbewegingen op Schiphol in het jaar 2009.
  Of gaat het hier om 200.000 tickets inclusief de ‘tickets’ die als toegangskaartje voor het ‘park’ dienen? En hoeveel vluchten per dag is ‘meerdere vluchten per dag’ dan?
  Ik ben wel heel erg benieuwd hoeveel lawaai dat gaat opleveren, want ook daar doet men maar erg vaag over; het kan toch niet zo zijn dat een vergunning verleend wordt puur op de veronderstelling/aanname/toezegging dat het ruimtevaartuig niet meer geluid maakt dan een regulier passagiersvliegtuig? Feiten en cijfers graag!
  Trouwens: 95.000 euro is geen 25.000 gulden.
  Bovendien moet ik nog maar zien of het aantal toeristen werkelijk met 40 procent stijgt doordat er een ruimteproject is. Of is dit een typisch gevalletje van zichzelf rijkrekenen om zo gemakkelijk de benodigde vergunningen te kunnen losweken? En als dat wel zo is, is Hato dan wel groot genoeg om die plotselinge toestroom aan te kunnen? En de hotelcapaciteit toereikend?
  Of wordt dit gewoon drama nummer zoveel van een paar gewiekste ondernemers op ons mooie eiland?