• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Minister-President van CuraçaoCURAÇAO – Nadat Centrale Bank-directeur Emsley Tromp gistermiddag drie MFK-ministers beschuldigde van frauduleuze zaken, was het gisterenavond de beurt aan premier Gerrit Schotte om de bal terug te kaatsen. Tijdens een spoedpersconferentie betichtte Schotte de directeur van chantage.

De premier vond het optreden van Tromp gistermiddag, die met zijn klachten naar de media stapte, beschamend. “Tromp is ouder dan ik en heeft meer ervaring, maar je moet mij niet onderschatten”, sprak Schotte streng. “Hij is benoemd, maar ik ben gekozen.” De persconferentie, die op het laatste moment werd ingelast om de perikelen bij de bank te bespreken, was onder andere live te volgen op TeleCuraçao.

Beschuldigingen
Tromp heeft gisteren aangekondigd aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie tegen drie MFK-ministers. Volgens hem maken George Jamaloodin (Financiën), Nasser el Hakim (Economische Zaken) en Gerrit Schotte (premier) zich schuldig aan strafbare feiten. Zo zou Jamaloodin de Girobank dwingen geldtransporten uit te voeren met zijn beveiligingbedrijf Speedy Security. Hakim zou een stuk grond eisen in ruil voor ‘tax holiday’ en Schotte zou betalen met cheques van benzinestationketen Vanddis.

Chantage
Schotte ging tijdens de persconferentie niet in op de beschuldigingen tegen zichzelf en Hakim. Over Jamaloodin zei de premier alleen dat de minister totaal legaal heeft gehandeld in de zoektocht naar een huisbankier voor de regering. De premier nam de tijd om het volk toe te spreken en zijn versie van het verhaal over te brengen. Schotte gaf aan zich gechanteerd te voelen door zijn ‘ondergeschikte’ topman bij de bank. “Ik wil niet iemand bij de Centrale Bank hebben die in opspraak is”, voegde hij daaraan toe.

Lening
De premier meldde gisteren dat de integriteit van de Centrale Bank in gevaar is. Tromp is zelf ook gelinkt aan een ‘vreemde’ lening. Deze lening van ongeveer 3 miljoen gulden en zonder dekking bij een commerciële bank achtervolgt de directeur al sinds 2009. De lening is uitgegeven aan een bedrijf dat weer van een ondergeschikte van Tromp is. Volgens Schotte wil Tromp geen opheldering geven over de lening. Tromp wil op zijn beurt dat zijn naam gezuiverd wordt.

Opstappen
Schotte gaf geen duidelijk antwoord op de vraag of Tromp vandaag nog aanblijft als directeur van de Centrale Bank. De premier zei alleen dat dit een ‘zeer ernstige situatie is’. “We zullen eerst de situatie analyseren en we moeten advies inwinnen.” Schotte vertrekt vandaag voor een werkbezoek naar Nederland en gaf aan de situatie rondom de Centrale Bank ook daar te bespreken. Tijdens een spoedvergadering van het Parlement dat vandaag om 11:00 uur gepland staat, zal Schotte ingaan op de beschuldigingen van Tromp aan zijn adres.

29 reacties op “Schotte vs. Tromp: “Hij is benoemd, ik ben gekozen””

 1. Het enigste goed wat de domste premier van Curacao op dit moment kan doen is zijn gehele regering naar huis toesturen. Hij heeft het volk bedrogen met zijn mooie praatjes. Nu kan ik me wel voorstellen waarom hij uit de MAN is geschopt. Dit is de slechtste regering wat Curacao ooit in zijn gehele geschiedenis heeft gekend. De Centrale bank directeur is veel slimmer dat ons de premier die geen snars weet van economie en manegement. Schotte, Jamaloodin en Hakin moeten zo ie zo aftreden zolang het onderzoek loopt.
  Hoe zit het met de macht van de vakbonden, zijn ze allemaal lid of aanhangers van Schotte of van Wiels geworden, of oppositie. Zitten ze rustig af te wachten om straks hun winst te tellen. Het lijkt alsof ze monddood zijn geworden. Waar is de stem van het volk wordt er niet meer gedemonstreerd. Dit doet me denken aan de regering van Papi Jonkheer die even in Nederland was en niet kon terugkeren naar Curacao met de revolte op 30 mei 1969.

  @Trey. Ik ben honderd procent met jou eens, deze regering moet zo snel mogelijk opstappen.Liever vandaag dan morgen.Het vogeltje is weer gevlogen naar Nederland.Schotte is niet eens door het volk gekozen om daar te zitten. Hoe kan het zo zijn dat zo’n belangrijke instituut als de CentraleBank zonder RvC kan zit. Dit kan toch niet belachelijk. Schotte vlucht naar Nederland midden in een regeringscrisis. Moet Wiels het weer voor hem opknappen.

 2. Tur hende ta bon bini.
  Alle inwoners (maakt niet uit wat/wie je bent qua kleur – politieke voorkeur – afkomst) van Korsou dit is uw podium om uw stem te laten horen. Degenen diet het NIET met de huidige ontwikkelingen veroorzaakt door deze regering eens zijn verzamelen zich om 17.00 in zwart gekleed op het Brionplein en protesteren waardig tegen hetgeen de regering tot nu toe heeft laten zien!

 3. Tip (nieuwe lijfspreuk) voor Schotte:
  “Zij zijn groot en ik ben klein”.
  Miscchien kan je de hoofdrol gaan spelen in de nieuwste film “Calimero IV”. Laat dat regeren dan gelijk lekker over aan mensen met de juiste competenties voor deze job.

 4. We hebben nu lang genoeg de jongetjes van dit eiland buiten laten spelen. Tijd om weer serieus te worden en Nederland te vragen hier een behoorlijk bestuur op te zetten. Zelf kunnen we het duidelijk niet.

 5. Regering (Wiels??) wil sympathie betuigimg organiseren op Brionplein (5 juni)??
  Mooie kans om werkwijze van de regering kritisch in het voetlicht te zetten!
  Alle inwoners van Korsou die het puberale gedoe van de regering zat zijn en inzien dat Korsou een modderfiguur aan het slaan is in de ogen van de rest van de wereld zou in zwart gekleed naar Brionplein moeten komen.
  Waardig demonsteren tegen deze onvolwassen regering!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. Deze uiterst schadelijke bokswedstrijd is absoluut niet bevordelijk voor ons Land. Een minister-president die in een boksring gaat staan met een directeur van de centrale bank.

  Heren, zijn jullie nu helemaal van de pot gerukt? Twee volwassen heren (bestuurders) die met modder gaan lopen gooien horen niet thuis in een openbare functie. Een minister-president die een persconferentie geeft (weinig inhoud) over deze kwestie. Are your mad? Ik dacht dat ons Land werd aangevallen door buitenaardse wezens.

  Schotte had hier de leiding moeten nemen. Weg met die eeuwige emotie die had Schotte moeten kanaliseren. Politiek leiderschap is hier gewenst heer Schotte. Is er dan geen politiek adviseur voor Schotte? Wat doet zijn secretaris – generaal dan? Ik verwacht van een topambtenaar in schaal 18 dat zij op tijd aan de rem trekt. Als zeg je maar tegen Schotte dat hij even een rondje moet gaan zwemmen of hardlopen.
  Het is niet zo een goed idee dat Schotte nu op reis gaat. Eerst maar eens de boel op Korsou in goede banen leiden. Beatrix zit nog wel even op de troon dus die wacht wel.

  Voor onze centrale bankdirecteur Tromp geld hetzelfde. Laat duidelijk zijn heer Tromp dat u ambtenaar bent. Uw optreden is te kwalificeren als ernstig plichstverzuim en ja daar staat ontslag op.

  Het mag duidelijk zijn dat ons Land genoeg heeft van dit gedoe. Het goede nieuws over ons Land wordt overspoeld door de slechte nieuws berichten veroorzaakt door het gedrag van een stel pubers.
  Schoppen tegen het gezag, schoppen tegen makambas, schoppen tegen je eigen volk die toevallig wat anders stemt, autoritair optreden van minisiters en politieke leiders en wat mij het meest ergert is het kiezersbedrog van elke politieke kleur.

  Rest ons alleen nog een bevolkingsopstand zoals in de Arabische gebieden. Mubarak is daardoor ook opgestapt. Wat overblijft is een plein uitzoeken om daar een mooie sitdown actie te houden.

 7. Wat zit iedereen nou te zeuren over Schotte. Als je ooit in Curacao bent geweest en je ogen hebt open gedaan heb je kunnen zien dat de regering altijd geld in eigen zak heeft gestoken. Dit is voor de eerste keer dat hier iets aan wordt gedaan. De mensen die het er niet mee eens zijn hebben zelf iets te verbergen en zijn te bang dat het uitkomt. Dit is pas het begin.

 8. Schotte heeft duidelijk geen scholing gehad. Hoe gekozen? De Par had de meerderheid van de stemmen. Schotte is meer buiten dan op het eiland.

  Ik walg van deze mensen, helaas zie ik ze te vaak in Punda.

 9. Yui Korsou, op 26-05-2011 om 16:15 schreef:

  Ik kan mij zo langzamerhand niet aan de indruk onttrekken dat onze Gerrit moeite heeft met het onderdrukken van zijn makamba-streken, ja, die waar wij de makambas van beschuldigen. Of beschuldigen wij de makambas ten onrechte en zijn het eigenlijk “Gerrit-streken” ?

  @Yui Korsou: Wie is “wij” en wie is “makambas” meneer de opstoker? Waarom kom je uberhaubt op deze “makamba” website? Of discrimineer IK nu?

  Wat voor streken zijn “makamba-streken” eigenlijk precies??? Please comment!

 10. Tijd op de boel de boel te laten …….. ziet er naar uit dat er geen toekomst is .. laat staan een toekomst beeld !

  dit is gewoon eerste klas naaierij !

  TRIEST maar ja ! life is what life gives….and now i don’t give a shit !

 11. Mijn naam is G…………. Ik ben vriend van Sch……………… Mijn Curriculum vitae. 4 klas lagere school, ik wil graag solliciteren op de positie van meneer Tromp als hij weg is.

  Met Vriendelijke Groetjes
  G……… J……………….

 12. Gekozen? door een minderheid en middels list en bedrog op ‘t pluche gekomen bedoelt hij waarschijnlijk.

 13. Het is gewoon afschuwelijk dit……..
  Ik ben bijna klaar met mijn studie en tot nu toe ben ik niet van plan om naar Curacao te gaan.
  Waarom?? DIT REGERING is waarom…. “Hopi for di ordu e gobierno aki ta” .

  Schotte je was nooit gekozen door de volk… Remember de volk had gekozen voor PAR !!!!!!
  Zie je nu de verschil tussen appels en peren???
  ppfffff DISGUSTING!!!!!!

 14. Wat een schandalige vertoning. In een paar jaar zullen we de BES eilanden zien floreren en zullen ze hun bevolking welvaart, goede scholing en een goede gezondheidszorg kunnen bieden, terwijl Curaçao zal zijn verworden tot een soort “Zimbabwe in de Caraibische Zee”. Met dank aan Schotte, Wiels en consorten. Ja zij zullen er zlef niet al te veel last van hebben want met hun vele “airmiles” zullen ze wel ergens anders naar toe reizen.

 15. Ik kan mij zo langzamerhand niet aan de indruk onttrekken dat onze Gerrit moeite heeft met het onderdrukken van zijn makamba-streken, ja, die waar wij de makambas van beschuldigen. Of beschuldigen wij de makambas ten onrechte en zijn het eigenlijk “Gerrit-streken” ?

 16. “hij is benoemd, ik ben gekozen” KLETSKOEK, hij heeft als Pancho een pact gesloten met de duivel (Don Quichotte) en afhankelijk van wat de duivel nog uit deze regering kan halen zal hij wel of niet de stekker eruit halen.

 17. Mensen, ik hoop dat jullie het met mij eens zijn dat deze regering zo snel mogelijk moet opstappen. Zoals ik al eerder zei….ik ben zeer teleurgesteld in de MAN. Niet dat ik voor deze partij heb gestemd, maar omdat ik dacht dat er enkele principiele figuren in zaten. Als deze partij de welzijn en welvaart van Curacao hoog in het vaandel heeft, moeten ze NU actie ondernomen. Van de PS en MFK verwacht ik niks goeds natuurlijk. Al onze intellectuele mensen worden wegggejaagt door de deze boevenbende. En het overgrote deel van onze bevolking (laag opgeleid) snap het natuurlijk niet. Zeer jammer.

 18. zo ist maar net

 19. Bij dictators komt het erg vaak voor dat de ware aard pas naar boven komt nadat ze gekozen zijn. Dat zal hier niet veel anders zijn.

 20. ja, het niveau is natuurlijk erg laag van de huidige coalitie.
  ik denk dat Schotte nog niet eens een HAVO diploma heeft.
  je mag dan ook geen wonderen verwachten…..

 21. Goed, even de balans opmaken:
  ————————————————————————————————————–
  Succesen I Falen
  1. …..euh……??? I ministersploeg (…. opgstapt …)
  2. …….??? ….. I milieuvervuiling (ISLA – olie etc.)
  3. ……..hum??….. I regelen overheids-NV’s (chaos)
  4. …..oef??????…. I imago / vertrouwen naar externen
  5 ……..huh……??? I reisgedrag /besteding belastingen
  6. ………..he…………..???? I infrastructuur (wegen / water etc..)
  en zo kunnen we nog wel even doorgaan maar vul verder zelf maar in !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 22. Nou begreep ik dat er op 6 juni een ‘steunmanifestatie’ komt voor dit kabinet. Ik heb nog een paar mooie klapstoeltjes over. Dan kan iedere deelnemer lekker zitten.

 23. Iedereen kan gekozen worden maar schotte zou nooit benoemd kunnen worden voor zo’n funcktie.

 24. Zielig machtsvertoon, maar wel zo lang mogelijk blijven zitten om je zakken te vullen.

  Waarom zouden die hoog opgeleide mensen toch niet terugkeren om het land op te bouwen????

 25. Heksenjacht of Inquisitie ??????

 26. Als ik Schotte was , zou ik niet te veel pronken met het feit dat hij gekozen is. Er was namelijk een partij die 3 zetels meer heeft behaald bij de verkiezingen. In feite is hij niet gekozen door het volk voor de positie die hij bezit. Indirect natuurlijk wel DMV coalitie….maar ja , of daarmee te pronken valt?

 27. Schotte moet zich kapot schamen! hopelijk dat Wiels nu eindelijk de stekker eruit trekt!

 28. Ik heb nog nooit zo’n destructieve regering meegemaakt als deze. Ze maken ons hele eiland kapot. Walgelijk gewoon dat dit soort figuren met slechts Mickey Mouse diploma’s de goed opgeleide sleutelfiguren in onze samenleving zo zitten te schoferen. De Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten is een voorbeeld organisatie voor de rest van onze overheid. De kennis en klasse van haar medewerkers hebben een flinke steen bijgedrage dat ons eiland geen failliete boedel is. Dit instituut is super stabiel en bezit heel veel know-how om van Pais Korsou een succes te maken. Hoe lang moeten wij als volk het nog pikken dat we geleid worden (besturen kan ik het niet noemen) door een stelletje charlatans.

 29. Laat de regering maar opstappen!