• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Surinaamse Comité Geen Moordenaar Als President (GMAP) is niet te spreken over het bezoek van Dési Bouterse aan de ‘Cubaanse dictator’ Raúl Castro. Het bezoek van Bouterse aan Castro markeert volgens GMAP de integratie van Suriname in het regionale blok van repressieve regimes.

Volgens GMAP ‘wordt dit blok aangevoerd door Castro en Hugo Chávez, die in Venezuela de volksvertegenwoordiging ‘vleugellam heeft gemaakt’ meldt de Surinaamse krant Waterkant. Het Comité roept op tot waakzaamheid ‘omdat de onderlinge relaties van repressieve regimes evenals hun binnenlandse politiek niet transparant en op militair, veiligheid- en spionagegebied veelal geheim zijn’.

Dekmantel
Het comité meent dat de samenwerking tussen deze landen op het gebied van handel, gezondheidszorg en economie ook als een dekmantel dient. “Eigenlijk wordt er militaire technologie, spionagetechnieken en informatie over het manipuleren van verkiezingen uitgewisseld.” Het comité denkt zelfs dat uitschakeling van de oppositie en mensenrechtenorganisaties en liquidatietechnieken op de agenda staan.

Inlichtingen
GMAP zegt zich te baseren op gesprekken met de Venezolaanse oppositie. “Chávez heeft aanzienlijk gebruik gemaakt van Cubaanse militaire en inlichtingenexpertise, tot nu toe stikt het van Cubaans militair en inlichtingenpersoneel in Venezuela.” GMAP wijst erop dat de betrekkingen van de partij NDP en Bouterse met het repressieve regionale blok al voor de verkiezingen waren begonnen.

Wikileaks
Wikileaks onthulde cables waaruit bleek dat Chávez de NDP en Bouterse heeft gefinancierd, informatie die nooit is tegengesproken door Bouterse. Het Suriname Comité zegt verder dat ‘Bouterse ideologisch en moreel geen partij is voor Raúl Castro’. “Castro weet dat Bouterse voor drugshandel veroordeeld is en hunkert naar erkenning, terwijl hij bij het regime in Havana moreel in het krijt staat.”

www.versgeperst.com