• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Regering is vastberaden om de jeugdcriminaliteit aan te pakken. Dat zei de gevolmachtigde minister van Curaçao in Nederland, Sheldry Osepa, vandaag bij een congres in Utrecht over criminaliteit onder jonge Antillianen.

Het congres was georganiseerd door het Nicis Institute.Volgens Osepa is er voor de bestrijding van jeugdcriminaliteit een nieuwe aanpak nodig. “We kiezen daarbij voor repressieve en preventieve maatregelen.”

Cijfers
Op Curaçao zijn ongeveer 25 procent van de jongeren werkloos. Daarbij is 70 procent van de gevangenen tussen de 18 en 35 jaar oud. De daders van gewapende overvallen worden ook steeds jonger.

Nederlands
Volgens directeur Gert Oostindie van het Koninklijk Instituut voor Taal- , Land- en Volkenkunde zou de positie van Antillianen in Nederland verbeteren als zij op school op de Antillen beter Nederlands leren. Nu ligt de nadruk daar volgens hem vooral op Papiaments. “Daar is op zich niets mis mee, maar het is wel een probleem als het onderwijs er niet in slaagt om kinderen ook goed Nederlands te leren. “

Starkwalificatie
De Haagse wethouder Marnix Norder (integratie, PvdA) herhaalde tijdens het congres zijn pleidooi voor een startkwalificatie voor Antilliaanse jongeren die naar Nederland willen komen. Zij moeten volgens hem Nederlands spreken, huisvesting hebben geregeld en zicht hebben op een opleiding of werk. Norder begrijpt naar eigen zeggen dat hier juridische haken en ogen aanzitten, maar volgens hem komen er nu te veel kansarme Antillianen naar Nederland.

1 reactie op “‘Nieuwe aanpak jeugdcriminaliteit’”

  1. Goh….dat wisten we nog niet!…….speelt al 15 jaar…en zal de komende 15 jaar nog spelen…maar goed…de heren hadden weer een leuke “onkostenvergoedingsdag” en weer in de media…dus….iedereen happy….toch?!