• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

curaçao biljetten antilliaanse guldenCURAÇAO – Er is tegen bijna alle voorgeschreven regels in de landsverordening gehandeld. Dit blijkt uit een rapport over het criminaliteitsfonds van de Stichting Overheids Accountants Bureau (Soab). “Ik mag hier geen commentaar op geven,” vertelt een woordvoerder van de Soab aan Versgeperst.com.

Uit het rapport dat om onduidelijke reden in de media terecht is gekomen blijkt dat er geen controle op de feitelijke bestedingen van gelden is. Er zijn vaak geen schriftelijke overeenkomsten aangegaan bij bedragen boven de 1000 gulden en er zijn vaak geen verschillende offertes opgevraagd. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag.

Onderzoek
Volgens Soab is er geen beleidsplan voor het begrotingsjaar 2010 opgesteld. Dit is in strijd met de landsverordening en hierdoor niet mogelijk om vast te stellen in hoeverre de bestedingen passen binnen de doelstellingen. Het onderzoek gaat over bestedingen van 1 januari tot en met 8 oktober 2010 van 5.244.411 gulden.

Fonds
Bijna de helft van deze bestedingen is besteed aan projecten waarvan Soab denkt dat ze niet onder het criminaliteitsfonds vallen. Het fonds is echter opgesteld om projecten in het kader van criminaliteitsbestrijding te kunnen financieren. Ruim 2 miljoen gulden is niet besteed aan de juiste doelstellingen.

Uitgaven
Voor Schoonmaakkosten vloer Departement Juridsche Zaken (DJZ) en autowasbeurt is een bedrag van 500 gulden uitgegeven. Voor ruim 11.000 gulden is een flight simulator aangeschaft voor de Lucht Jeugdbrigade. Voor de schoonmaak van politiepost Sint Maarten is 72.000 gulden betaald en het Hof van Justitie heeft een bedrag van 100.000 gulden uitgegeven aan onderhoud.

Ambtelijke toetsing
Er op 8 oktober 2010 cheques uitgeschreven aan verschillende instanties ten laste van het criminaliteitsfonds die nog niet geïnd zijn. De Soab concludeert hieruit dat er op geen enkele wijze is af te leiden of er een ambtelijke toetsing van de aan deze cheques ten grondslag liggende verzoeken heeft plaatsgevonden. Het is tevens opmerkelijk volgens Soab dat het overgrote deel van de cheques is uitgeschreven op 8 oktober 2010, de voorlaatste dag van de zittingsperiode van de toenmalige regering van het Land de Nederlandse Antilen.

Mediastilte
De Soab vertelt aan Versgeperst.com echter dat het rapport op geen enkele wijze in de media terecht had mogen komen. “Wij mogen niet met de pers praten en ik mag hier dan ook geen commentaar op geven”, aldus een woordvoerder.

www.versgeperst.com