• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het advies van de Raad van Advies (RvA) is geen verrassing voor Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels. “Dit advies was te verwachten als je weet uit welke hoek de RvA komt, namelijk de werkgevershoek.” Wiels zegt ‘alles in werking te zetten om de 80/20-regeling door te zetten’.

De 80/20-regeling is volgens Wiels gemaakt om de sectoren waar het meeste discriminatie voorkomt, zoals het hotelwezen, de bouw en de beveiliging, terug te dringen. “De regeling is ter bescherming van onze eigen mensen die veel discriminatie ondervinden in deze sectoren.”

Werkgelegenheid
De PS-Leider geeft aan dat de partij kennis heeft genomen van het advies van de Raad. “We zullen er op zekere hoogte rekening mee houden en hier en daar aanpassingen maken. Maar we zetten het wetsvoorstel door. Het gaat om de kwestie om meer werkgelegenheid te creëren voor onze lokale mensen. Dat is belofte waar Pueblo Soberano zich aan houdt.”

27 reacties op “Pueblo Soberano zet 80/20-wet door”

 1. Waarom dachten jullie nou dat populist Wiels de politiek in is gegaan.
  Omdat hij een drol verdiende als buurtwerker op BBou.
  Laat me niet lachen zeg.

 2. Wat een ongelooflijk stom figuur is WIELS. Werkelijk dommer dan stom. En dat wil wat zeggen. De man spoort niet en is werkelijk KNETTERGEK.

 3. er ligt nu een negatief advies en toch zet PS door, zoals met alles maakt niet uit wie of wat er tegen is zij gaan gewoon door.
  referendum was ja zij gaan nu op de weg van nee door. nu advies gewoon negeren.
  kijk liever naar andere manieren om werk te zoeken Onderwijs ed pak die dropouts aan
  en voer goede minimum salaris in.

 4. @waarheid, Je talen verhaal slaat de plank mis ik heb het over hospitality een toerist wil graag in het nedrlands, engels of spaans terecht kunne gelang naar zijn afkomst. Ik bergrijp je stand punt mensen opleiden in de praktijk is de beste oplossing, de meeste amerikaanse bedrijven tonen aan dat dit ook op curacao kan (renaissanse, mariott) hierbij moet ik wel zeggen dat amerikaanse bedrijven minder snel veroordeeld worden bij een strenge aanpak, ze doen dit al jaren niemand heeft kritiek, albert hijn probeert het en het komt in een documantaire. ik denkt dat het gevoeliger ligt of dat men het niet gewend is de aristocraten en joden sturen hun bedrijven ook al jaren met strakke hand.
  Kortom minder burucratie meer praktijk training bied ook meer kansen ik houd er zelf ook niet van om stagieres op te leiden zodat ik 5 maanden later weer het zelfde uit moet leggen dan liever uitleg en scholing in iemand steken die jaren blijft. Ik kan aan de andere kant ook Ferdinand zijn verhaal bevestigen en heb een aantal werknemers die altijd klagen over de makamba’s ondanks dat dit zowel direct als indirect de werkgever is. Ik ben vanmening dat dit veelal enkel zijn die het menen en de rest praat mee uit populairteit van het onderwerp beide groepjes laat ik het niet verpesten voor de vele positieve lokale medewerkers.

 5. Waarheid, mijn reaactie die nu zal volgen is off-topic maar graag wil ik je vooroordelen over de betrokkenheid van Nederlanders op Curacao en Curacaoenaars in Nederland even bijstellen.
  Laatst heb ik een afstudeerproject gelezen waarin onderzoek was gedaan naar de integratie van Nederlanders op Curacao en Curacaoenaars in Nederland. Let wel; het onderzoek betreft studenten. De conclusie van de uitkomst van dit onderzoek was dat 70% van de geinterviewde Nederlanders op Curacao de taal had aangeleerd, zich had verdiept in de geschiedenis en cultuur en een groot deel van hun vriendengroep lokaal was. Daarentegen vond maar 40% van de Curacaoenaars in Nederland het de moeite waard om zich te verdiepen in de Nederlandse cultuur en taal. 60% heeft alleen Curacaoenaars in zijn/haar vriendgroep!! (helaas staat dit onderzoek nog niet online anders had ik de link geplaatst)

  Daarnaast kost het intern opleiden van werknemers altijd veel tijd en dus geld. Begrijpelijk dus dat ondernemers dit alleen doen bij gebrek aan beter. Waarom veel geld in opleiden stoppen als er al opgeleide mensen zijn. En dat is dus waar het over gaat; leidt jezelf op en succes is gegarandeerd, ongeacht afkomst. Mensen die beweren dat dit niet zo is hebben last van het slachtoffersyndroom.

  En DAT is de waarheid! 😉

 6. @Ferdinand: Bijzondere reactie waar ik me wel in kan vinden. Mocht je een leuke baan hebben ik hou me aanbevolen en dat meen ik serieus. Hoe kan ik in contact komen?

 7. @Waarheid,

  Sinds wanneer moet iemand uit Curaçao een inburgeringscursus volgen in NL. en waarom kan iemand uit Curaçao zichzelf niet stimuleren?

 8. @ Waarheid: Uw vergelijking gaat helaas niet op. De officiële voertaal in zowel Nederland als het land Curaçao is… juist. In beide gevallen geen Papiamentu. Niks mis met die taal, maar het kan NOOIT als argument of voorwaarde gebruikt worden zolang het Nederlands in het GEHELE koninkrijk de voertaal is. Ik heb al jaren Curaçaoënaars in dienst, maar met alle respect, er is er NIET EEN die vloeiend Nederlands beheerst. Of zelfs Engels in woord en geschrift… Met andere woorden… Helaas is onbesproken taalbeheersing bij in- en extrene aangelegenheden van mijn bedrijf wel van levensbelang. Kan ik geschiktere werknemers vinden? Ja.

  Zijn dat mensen die hier opgeleid zijn en zeer gemotiveerd zijn om de schouders eronder te zetten? Helaas. Als je ze vinden kunt met de gewenste skills, doe mij er maar meteen tien die solliciteren dan. Ik kan zeer vermoedelijk de helft binnen twee maanden een baan bezorgen waar ze een prettig bestaan mee kunnen opbouwen. Maar helaas is commitment hier een vies woord. Ik neem het dus maar voor lief dat ik mijn (lokale) bedrijfsvoering vooral zie stranden op onwil en desinteresse.

  Ook moet ik me laten welgevallen dat er mensen (die ik betaal) achter mijn rug om zeggen dat ze onder geen voorwaarden willen werken voor een Makamba. Maar de uitgescholden meneer mag tegelijkertijd wel hun sociale lasten dragen en braaf het salaris storten elke maand. Ik mag blij zijn dat ik van sommigen 25-30% effort krijg. Dus betaal ik gemiddeld dir keer het bedrag dat enkelen daadwerkelijk waard zijn. Ik heb eens 1 keer de salarissen exact 24 uur later uitbetaald. Gewoon om te zien wat er gebeuren zou. Nou, het huis was te klein! Ik was een “incompetente oplichter”, zonder “sociaal gevoel”. Maar oh wee… als ik iemand aanspreek op het feit dat zij (in dit geval) al 23 keer minimaal een half uur te laat op het werk verschenen is. Stel dat ik de gemiste tijd van het salaris inhoud… dan zijn meteen de rapen gaar. Een simpel “het spijt me meneer” kan er niet af. Ik zou daar tevreden mee zijn. Ik lijk ook wel gek eigenlijk. Op staande voet eruit wegens incompetentie en werkweigering zou elders helemaal niet vreemd zijn. Maar ik wrijf met de hand over het hart en gun iedereen zijn bestaan. Zelfs als ze mij daarin verscjrikkelijk benadelen. Mijn coulance echter leidt helaas alleen tot verder misbruik, dus helaas ga ook ik t.z.t. uit een ander vaatje tappen.

  Dat is de dagelijkse realiteit. Dus heb je betere krachten voor me? Ik ruil de stumpers binnen een week in voor hen die bereid zijn zichzelf te manifesteren als waardevolle krachten. En dat merken ze dan eerst en vooral in een buitengewoon prettige incentive aan het eind van iedere maand waarin ze goede wil getoond hebben en resultaten boeken.

 9. Moeten we dan voor altijd ondergeschikt blijven aan de zogenaamde goed opgelide Nederlanders?
  Jullie praten wel makkelijk, het is makkelijk om te zeggen dat er geen goede krachten zijn te vinden om zo het in jullie eigen kring te mogen zoeken.Het is makkelijk om de regeing de schuld te geven dat er betere scholing moet komen. In Nederland zijn er genoeg mensen die On The Job leren. Waarom is het op Curacao niet mogelijk? Kan het zijn dat de managers en dergelijke het makkelijk vinden om met hun eigen mensen om te gaan? Kan het zijn dat de leidinggevenden niet echt geschikt zijn als leidinggevende en ze dan de makkelijke weg kiezen?
  Kan het zijn dat het geld en tijd kost om een Curacaoenaar op te leiden en de eigenaren dan geen cent willen uitgeven aan de Curacaoenaar?
  Dat ze het liever doen met Nederkandse Stagaires?
  Ik heb niks tegen Nederlanders maar jullie denken zwart wit en houden van controle, in Nederland kunnen jullie niet maken wat jullie op Curacao uitspoken.
  Hoeveel van de Nederlanders op Curacao spreken vloeiend Papiamneto?
  In Nederland ben je verplicht om een inburgeringscursus te volgen om zo de Nederlandse taal en manier van leven te leren. Wanneer komt dat op Curacao.
  Wat ik zie op Curacao is dat de Nederlanders hun eigen Nederland op Curacao proberen te creeren, wat lullen jullie nou dan. Ga inburgeren en probeer de Curacaose bevolking te stimuleren of zijn jullie niet zo slim als jullie zeggen te zijn?
  Zwart Wit Nederlanders.

 10. @imar, we zien al in de overheid wat er gebeurd als je mensen zonder kwaliteiten op hoge posities zet. een normaal bedrijf gaat er failliet door!

 11. Met Papiamentu op je CV liggen de banen voor het oprapen….. KIKO ?!

 12. nou meneer Pietje,

  je kan ook te ver gaan.
  ik ken gelukkig heel veel hardwerkende YDK, dus een beetje eng vind ik deze opmerkingen wel.
  ik weet ook wel dat er zo een 25% van YDK een mentaliteits probleem hebben, maar de rest wil gewoon werken en een goed leven leiden met een leuk salaris.
  en met dat salaris is het naar mijn mening mis, toch vaak echt te laag om een normaal leven te kunnen lijden.
  Soms snap ik die gemakzuchtige kant van een bepaalde groep werknemers best wel.
  Voor 1400 NAF per maand, 40 uur per week werken en vaak als voetveeg behandelt worden.
  Kijk maar in de winkels en supermarkten, echt hongerloontjes met jaarcontracten…..
  Daar zou ik ook niet harder voor gaan lopen….
  verder vind ik de 80/20% regeling natuurlijk ook stupide, maar van Wiels mag je niet anders verwachten en waarschijnlijk juridisch niet haalbaar.
  discriminatie is echt verboden in de grondwet…
  maar ja hij terkt er wel stemmen mee, veel beloven weinig doen….

 13. Ik werk in de hospitality en begrijp heel goed dat je met zo een kleine gemeenschap met zoveel instroom de landskinderen voorrang wilt verlenen. de huidige vraag is natuurlijk wie gaat die opleiden? Je kan spreken over discriminatie binnen de hotelsector maar hoe je het ook ziet er zijn weinig toeristen die papiaments speken, helaas is dit wel de enige taal die de PS promoot voor de scholen. ik heb veel sollicitaties helaas is het taal niveau teleurstellend. ondanks dit kan ik cocluderen dat ons bedrijf aan de 80/20 regeling voldoet. Helaas zit het merendeel van de 80% in de lagere functies dit heeft vaak met taal en opleiding te maken. In de restaurant sector zie ik dat het nog veel moeilijker wordt hopelijk zal er spoedig een engels of nederlands talig leerling stelsel worden opgezet waarbij men weer in de praktijk zal leren het bestond vroeger op ons eiland en werkte best redelijk.
  Mijn ervaring in de bouw en beveiliging is dit vaak een loon kwestie veel lands kinderen willen geen blokken tillen voor een paar gulden per uur, waarschijnlijk ook terecht en dus misschien tijd voor aanpasing in de wet. Ik denk dat het verschil in mentaliteit in beroepen als beveiliger niet zoveel verschild wellicht kan hier ook een soort verplichte training voor komen en kan je op deze manier meer inzicht kijken hoe de banen verdeeld zijn.

 14. de 80% van EX-antillianen… Curacaoenaars….. zal echt niet terug komen wielsje…
  die blijven lekker in Nederland…

  de volgende drop out generatie zal ook snel vertrekken naar het oude moederland…dus je 80% procent locals hahah NEVER!

  …..dan moet je de scholing opvoeding en sociale problemen aan pakken…
  en je eigen mentaliteit ..WIELS je bent BOBO!

 15. de 80/20 regeling is voor de hoeveelheid werknemers
  de 20/80 regeling is voor de hoeveelheid werk uitgevoerd.

  straks is 80% ydk, en doet 20% van de werknemers 80% van het werk (als het niet in de dikke 90% ligt)

  resultaat. de economie zal de kelder vloer breken…..

  Goed, je krijg waarschijnlijk deze situatie:

  de bedrijven hebben 80% van hun werknemers YdK, die niet welkom zijn op de werkvloer.
  Ze staan in de administratie, krijgen een parttime loon van F100,- p/m om weg te blijven. (waar ze overigens goed in zijn)

  Een kleine groep luie mensen met 30+ van dit soort baantjes hebben dan F3000,- per maand om niks te doen, de rest werkt zich of neer, of hebben niks te eten…

  is dat een leuk toekomst beeld mr. Wiels?

 16. Zonder werkgevers heb je ook geen werk voor de lokale bevolking. Samenwerken lijkt me belangrijker met werkgevers dan een wet willen invoeren die geen draagvlak heeft.

 17. “Monkey” business as usual, Wiels gaat koppig door (ziet stenen op zijn pad niet eens!) en ook nieuwe min. Monk lijkt zelfde weg in te slaan als bv Rosalia (beiden gefocused op non-issues en ook Monk is daardoor gedoemd snel weer van het toneel te verdwijnen via de zij-uitgang!). Whozz next??

 18. HET BEGRIP ARBEIDSETHOS DIENT WEER UITGELEGD EN BIJGEBRACHT TE WORDEN!!!! DAT MOET DE INSTEEK ZIJN!
  NIEMAND, ZELFS WIELS ZAL NIET DURVEN DAT TE ONTKENNEN!

 19. Het probleem hiervan is dat hij niet ziet dat de 20% (niet curacaoënaar) toch de hogere functies blijft bekleden.
  Die moet hij juist cre-atief aanpakken.

 20. Laten we zeggen…..de “Mugabe” van Curacao….gelukkig minder invloed, omdat er nog voldoende “verstandige” mensen hier op het eiland wonen. Ik Heb nog steeds vertrouwen dat de MAN en MFK de stekker uit de coalitie trekken als het echt te gek wordt….of ben ik nu naief?

 21. ach…alles is al gezegd in de reacties…..en daar ben ik het volledig mee eens….een kwestie van scholing…maar vooral mentaliteit…deze beste man Dhr Wiels begint een don Quichote te worden…vecht tegen “windmolens” om z’n verkiezingsbelofte waar te maken…maar het zal nooit realiteit worden. Hij heeft de mensen “liggend onder een boom” dingen belooft om stemmen te pakken, maar hij zal dit nooit en te nimmer waar kunnen maken. De man respecteert geen onafhanelijke instanties die (juridische) kennis in huis hebben…..sterker nog….de man respecteert “vrouwe justitsia” niet eens…..nogmaals….don Quichote die tegen windmolens vecht….diep en diep triest.

 22. Ben het helemaal eens met Cobra N.V. Ik kom zelf ook uit het buitenland omdat lokaal niemand voor die functie had gesolliciteerd. Zo werken bij mij op kantoor heel wat “buitenlanders” omdat er geen lokale krachten waren.

 23. Laat Wiels maar letten op Monk.. die wil namelijk lantarnpalen stelen!

 24. Dit maakt het denkniveau van deze man maar weer eens ondubbelzinnig duidelijk.
  Overigens is dit geen afwijkend equivalent van het PS denkvermogen.

  Wat dat betreft zijn ze binnen de PS wel consequent betreffende hun denkvermogen.

 25. Dat de Curacaonar wordt gediscrimineert in de beveiliging is pure onzin. Ik heb zelf een bewakingsbedrijf en er werken voor mij alleenmaar mensen uit Curacao.

  Wel is het zo dat de meeste geen werk ethiek hebben, daarom is er een heel groot verloop van mensen. Niet door discriminatie, maar door luiheid, niet op tijd zijn, dronken komen opdagen, de instructies niet volgen, diefstal, drugsgebruik, enz.

  Als de heer Wiels en vrienden is gaan investeren in kwaliteits personeel, dan zouden meer Curacaonars hun baan houden of aangenomen worden.

  Nu is het zo dat ze een kans krijgen, zij het zelf verpesten, en dan zielig doen dat er ge-discrimineert wordt. Dan is er voor een werkgever wijnig optie over dan mensen in dienst nemen die WEL willen werken en die WEL een verantwordelijkheids gevoel hebben.

  Ik heb 8 mensen in dienst, en heb er meer dan 40 ontslagen, niet door personeels reductie of omdat contracten aflopen, nee door hun eigen schuld. Wordt is wakker en zie is een keer in dat er een probleem is met de mentaliteit van de mensen.
  Curacao Objecten Beveiliging

 26. Meneer Wiels zorg voor goede scholing, dan krijgt iedereeen een baan zonder deze domme wet.
  Iedere werkgever heeft liever een lokale werknemer die goed functioneerd.
  maar ja, zonder scholing, zonder talen kennis of vakkennis wordt het heel lastig om een baan te vinden.
  Om maar niet de vrijblijvende mentaliteit te noemen van een hoop ongeschoolde lokale mensen.
  maandag kan ik niet, want dan moet ik uitslapen….en vrijdag moet ik vroeg naar huis….
  een bedrijf die dat soort mensen in dienst heeft gaat snel failliet…

 27. Als ik werkgever was dan zou ik op kwaliteit discrimineren; maar dat weet je toch als werkzoekende? Discriminatie is een nuttig iets; als ik als vrouw een kind wil, dan moet ik alle vrouwen discrimineren, dus de helft van de mensheid, anders wordt het nooit wat.
  Dus om werk te vinden moet je zorgen dat je kwaliteiten hebt zodat werkgevers je gaan selecteren en niet discrimineren. Ik snap niet dat dit woord zo een beladen betekenis heeft.
  En wat Wiels betreft, die weet toch alles beter. Werkgevers doen nu eenmaal aan kwaliteitsdiscriminatie want er moet geld verdient worden, in tegenstelling tot de politiek, daar moet het opgemaakt worden……