• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Piet Hein Donner voelt het aan zijn water; zoals het nu gaat, is de ontbinding van het Koninkrijk niet ver weg meer. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg voorbijgangers wat zij vinden: is het Nederlands Koninkrijk binnenkort verleden tijd?

Edsel (57) denkt dat Donner het bij het rechte eind heeft. “Curaçao is klaar met Nederland. Met deze regering kunnen we eindelijk werken naar zelfstandigheid. Misschien heeft Nederland ons nog nodig maar wij Nederland niet. We moeten onze bondgenoten zoeken bij Curaçao in de buurt.”

Tranen
Luiggi (48) denkt ook dat deze regering voor een breuk zorgt, maar kijkt daar negatiever tegenaan. “Deze regering zal, met haar ondoordachte uitspraken, ervoor zorgen dat Nederland de handen van Curaçao aftrekt. Achteraf zullen de tranen komen. Curaçao moet het uiterste uit Nederland halen, profiteer er nou van!”

Paspoort
Natasja (31) gelooft er niet zo in. “Het is allemaal groot praat. Van Nederland en van Curaçao. Ze hebben elkaar nodig. Voor Nederland zijn de eilanden in de Caraïben een vinger in de pap in dit gedeelte van de wereld. En de Curaçaoënaars? Die geven hun Nederlandse paspoort echt niet op. Zelfs Helmin Wiels niet!”

Voordelen
Ook de 24-jarige Jade vindt dat Donner gedeeltelijke gelijk heeft. “In deze situatie, waarin er telkens modder heen en weer wordt gegooid, zal er een breuk ontstaan. Maar voorlopig nog niet. Nederland is voor Curaçao een ingang tot Europa, en Curaçao is voor Nederland een ingang tot Zuid-Amerika. Er kleven teveel voordelen aan. Dat weten alle partijen terwijl ze elkaar proberen te intimideren met woorden.

9 reacties op “Is het einde van het Koninkrijk nabij?”

 1. Redriser ga is een keertje naar Aruba! Daar weten ze hoe de lokale bevolking moet omgaan met toeristen. Kijk eens na alle troep langs de wegen, verbaast me iedere dag weer dat de lokale bevolking hen eigen eiland vervuilen. Potentie genoeg maar daden kan je wel vergeten! Als de levensstandaard lager wordt vlucht iedereen naar Nederland en wordt gat tussen arm en rijk op curacao nog erger dan het al is.

  Bedoel wat moet je van een Minister Cooper van Verkeer verwachten? hij is een chemisch technoloog.

 2. Een hoop gebazel en geleuter.
  Nu profiteert het Land Curacao van veen voordelen. Denk bijv. even aan de subsidies vsn de EU waarvoor een aantal wijken zijn aangewezen om op te knapen.
  Denk aan e vele medische onderzoeken die door de EU wordt betaald. Er wordt alleen maar gebazeld door een beperkte groep. Ik denk dat Wiels en vonsorten de eerste zullen zijn die hard naar Ned. hollen om hun paspoort te behouden.
  En laten we wel wezen, onafhankelijkheid kan slechts via een referendum. Zou een mooie democratische boel wezen als een stel figuren van het Wiels gehalte hierover zouden beslissen.Laat me niet lachen zeg.

 3. Vanwege geo-politieke redenen was Curacao belangrijk voor Nederland. Aangezien Bonaire nu onderdeel uitmaakt van het Nederlandse staatsbestel heeft men Curacao echt niet meer nodig.

 4. Vraag eens aan een Surinamer of aan een Indonesier naar de tijd dat hun landen nog bij het Koninkrijk hoorden. Vraag het hen. En laat hen vertellen over hoe de ziekenhuizen toen waren en hoe het nu is. Hoe het onderwijs vroeger was georganiseerd en hoe het nu is. Vraag hen of de onafhankelijkheid de oplossing is geweest voor alles wat ze wilden bereiken of dat samenwerking met Nederland wellicht beter was geweest. Als Curacao onafhankelijk wordt zal Wiels zich nog verbazen over de snelheid waarmee alles wat een samenleving de moeite waard maakt verloren gaat. Hij zal zich overigens ook verbazen over de snelheid waarmee 80% van de bevolking een enkeltje naar Nederland neemt. DIE 80/20 verhouding is zeer reeel denk ik.

 5. Laat ik voorop stellen dat ik het zeer zal betreuren als het Koninkrijk uiteen valt, wij vullen elkaar op vele vlakken aan, hetgeen een verrijking van ons allen is, maar ik ben het eens met Dhr. Donner…..als het zo door gaat, dan zal het niet lang meer duren en het is gebeurt met het Koninkrijk, er is geen vertrouwen en geen gelijkheid. Ik trek partij voor niemand..maar het is achterhaald om te zeggen dat wel “elkaar nodig hebben”. Pure onzin…..Nederland heeft Curacao niet (meer) nodig…en Curacao heeft Nederland niet (meer) nodig. Curacao kan onafhankelijk worden…mits het realistisch is en naar de regio kijkt in plaats van naar Nederland. Bijv. Barbados en Jamaica hebben het ook gedaan, maar realiseer je danwel dat de levensstandaard 3x lager wordt als dat nu het geval is….geen probleem, want in de regio is dit de “norm”. Toerisme is “booming”…maar waarom? “Dutch antilles” is het logo…..dus de leek herkend “dutch”….dus stabiliteit. Als dit wegvalt dan wordt de concurentie met andere eilanden moordend….de toerist heeft keuze genoeg tenslotte, en zal Curacao het echt moeten bewijzen…..het heeft de potentie…nu de uitvoering nog. Oke..de tijd zal het leren….onafhankilijk zal een hoop “oud zeer” wegnemen en de mensen in het land Curacao trots maken…..maar daarna zullen alle zeilen bijgezet moeten worden om die trots ook in de praktijk te brengen….geen woorden maar daden!

 6. Ha ha Nederland heeft natuurlijk Curacao nodig.. ha ha ha

  blijf maar dat maar denken !

 7. Eerst zakken vullen en dan zoeken de volgende politici het maar uit met Curacao. Heel slim. Suriname is blijkbaar geen duidelijk voorbeeld. Maar ok, we hebben een Nederlands paspoort, dus met z’n allen vluchten we naar Nederland.

 8. Alleen het volk kan beslissen of we uit het koninkrijk stappen, geen politici zal het mij/ ons in de strot duwen. Ik hoop dat de meerderheid van het eiland genoeg common sense heeft om te weten dat het geen goed idee is.

 9. ik hoop dat het nooit gebeurt.
  het zou heel dom zijn om het NL paspoort op te geven.
  de grootspraak van de coalitie met name Wiels is een gevaar voor Curacao.
  kijk naar Aruba met de MP Eman, die gaat er alles uithalen..
  die zijn en doen wel verstandig.
  geniet van de voordelen.
  ik begrijp trouwens niet wat de nadelen zijn van deze situatie.
  NL, zal nooit ingrijpen, ook als hier de boel weer misloopt….. NL zal dan weer de portemenee trekken en de rekening betalen.
  Aruba snapt het spel en speelt het goed.
  Soms lijkt het wel of curacao in een puberale fase verkeert, schoppen tegen je ouders (NL).
  uiteindelijk zal ook curacao volwassen worden en dan zal het goed met NL om kunnen gaan.
  beide landen kunnen dan profiteren van deze samenwerking….
  maar ja, helaas zijn er Wiels en Wilders, die blijven stoken in het goede huwelijk.
  deze partijen doen dit uit eigen belang (verdeel en heers is het motto).