• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties) gaf vrijdag bij de opening van het Antillenweekend in Amsterdam meer zicht op de Nederlandse visie op het Koninkrijk. Naar zijn mening koerst het Koninkrijk, als de situatie blijft hoe die nu is, af op ontbinding.

“Zolang we alleen maar bezig zijn met de verplichtingen en beperkingen van het Koninkrijk, zijn we met het verleden bezig. Als we het gaan hebben over de mogelijkheden van het Koninkrijk, hebben we het over de toekomst”, aldus Donner in zijn speech, die in zijn geheel te lezen is in het Antilliaans Dagblad. Het Antillenweekend is een initiatief van PvdA-politicus John Leerdam en journalist Youri Albrecht, in samenwerking met de Vereniging Antilliaans Netwerk en de Stichting Julius Leeft.

Verleden
Volgens Donner is de transformatie van 10-10-10 vooral een reactie op problemen uit het verleden. “Het berust niet op een positieve invulling van de nieuwe situatie. Dan zijn we bezig met renovatie van een staatsverband waarvan we niet weten of het behouden daarvan wel de moeite waard is.” De minister geeft aan dat de visie van Nederland op het Koninkrijk grotendeels afhangt van wat de andere landen willen.

Verwijten
Donner vindt dat als de onderlinge verhoudingen tussen de landen blijft zoals nu, we afkoersen op ontbinding. “We kunnen nog even doorgaan met elkaar op luide toon verwijten maken, maar het beperkt de opties en brengt het moment van definitief uiteen gaan sneller dichtbij.” De vragen ‘Wat willen met het Koninkrijk’ en ‘Wat is de reden dat we ook in de toekomst deel uit willen maken van een staatkundig verband’ moet elk land afzonderlijk beantwoorden vindt Donner.

Waardevol
Donner zegt een ontbinding in de toekomst te betreuren. “De eilanden zijn waardevol voor Nederland qua strategische ligging en in de strijd tegen de internationale georganiseerde criminaliteit.” De Caribische landen zijn een verbinding tussen Nederland en Zuid-en Noord-Amerika meent de minister. “Daarnaast verrijkt de Caribische relatie de blik van Nederland.”

2 reacties op “Donner: Koninkrijk koerst op ontbinding af”

 1. kijk jeroen, dat is nu weer een domme reactie.
  criminalitieit heb je overal en in alle bevolkingsgroepen.
  en als curacao onafhankelijk wordt, dan komt 70% van de mensen die nu nog op Curacao wonen, direct naar Nederland (denk aan suriname in de 70er jaren).

 2. Ontbinden maar! Dan zijn we van al die extra kosten en criminaliteit uit de Antillen af!