• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Raad van Advies (RvA) heeft een negatief advies gegeven over de 80/20 regeling van Pueblo Soberano. De regeling is volgens RvA in strijd met het gelijkheidsbeginsel, omdat er onderscheid wordt gemaakt tussen lokale en niet-lokale arbeidskrachten. Dit meldt Amigoe.

De PS-fractie wil met de regeling, waarbij bedrijven minstens 80 procent lokale arbeidskrachten in dienst moeten nemen, de werkgelegenheid onder lokalen verbeteren. Volgens de RvA is dit niet alleen in strijd met Staatsregeling van het land Curaçao, maar ook met het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens.

Onvoldoende onderbouwd
Volgens de Raad is het in bepaalde gevallen mogelijk om van het gelijkheidsbeginsel af te wijken. Maar dat is bij de 80/20-regeling niet het geval is. In het wetsvoorstel van PS blijkt dat met de lokale arbeidskrachten die minder kans hebben op een baan vooral de jeugd en bouw-en horecapersoneel bedoeld wordt. Daarnaast wijst de RvA erop dat de het wetsvoorstel onvoldoende onderbouwd is en dat er meer onderzoek nodig is.

5 reacties op “Raad van Advies verwerpt 80/20-regeling”

 1. Dat het wetsvoorstel onvoldoende onderbouwd is kan ik me voorstellen. Dat het is strijd is met de Staatsregeling van het land Curacao kan ik me ook best voorstellen. Over de Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens heb ik wel mijn twijfels. Dus mogen de vluchtelingen uit Tunesie niet worden geweigerd op de grens van Europeselanden. Dan mag Libie niet zomaar aangevallen worden door de NAVO troepen het gaat ten koste van de burgers. Hoe zo Europese verdrag voor de rechten van de mens. Leuk of niet maar de regering moet met iets komen om illegaliteit tegen te gaan en onrechtmatigheden op de arbeidsmarkt te bestrijden. Laten wij niet vergeten die gevallen van Pakistanen die eigen mensen gebruiken als slaven in een land die het zo nauw neemt met de de Europese verdrag voor rechten van de mens. Toen ik op Curacao woonde tussen 1995 en 2000 heb ik met mensen gesproken die in de winkels werkten. Daar kreeg ik te horen dat ze ontslagen werden om goedkope illegale krachten in dienst te nemen. Dat heb ik toen door gegeven aan mijn vakbond op Curacao. Het antwoord was,” wij kunnen er niks aan doen, wij kunnen het niet aanpakken doordat ze (Pakistanen en Hindoes)de regering en iedereen bedreigen wanneer er werk van wordt gemaakt. Dus blijft het status quo. Ik probeer niet te zeggen dat het wet van 80/20 honderd procent goed is maar het is idee die verfijnt moet worden. Dat wet moet gewoon kritisch bekeken worden door een groep juristen en intellectuelen die goed gemotiveerd zijn, om een goed uitvoerbare wet van wordt gemaakt. Kort gezegd er moet een wet komen die hoevast biedt om dit probleem aan te pakken. Hoe sneller men hieraan werkt hoe beter voor Curacao mits iemand een ander beter idee hebben voor Curacao. Nogmaals laten wij Burgers van Curacao de Rva Vakbonden dit wet niet afkraken maar met nieuwe ideeen komen tot nieuwe concensus. Ik ben geen Wiels aanhanger, maar het idee is niet slecht.

 2. @Ferdinand
  Helaas staan in de verkiezingsbeloftes en bij uitspraken andere afspraken dan de partiijen in hun regeerpraktijk uitvoeren. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook op het verkeerde been ben gezet en als stemmer voor MFK heb gekozen op basis van hun aanpak verwoord in het partijprogramma! Daarnaast was er de verrassing als bonus van Wiels als partner in de coalitie en dit was ook bij stemmen niet bekend!

 3. @Makayu:

  Ze zouden het STEMMEN moeten overlaten aan mensen met visie en verstand…

 4. heh jammer !

 5. Ben benieuwd wat volgende “konijn” is dat deze incapable groep coalitiepartners nu weer uit de hoed gaan toveren. Of moeten ze nu eindelijk maar eens toegeven dat ze gewoon de expertise en competenties NIET hebben om te regeren en het overleaten aan mensen met visie en verstand!