• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het onderzoek naar de olievervuiling aan de stranden en binnenwateren van Curaçao is in volle gang. Langzaam wordt de omvang van de vervuiling bekend. “Zojuist heb ik te horen gekregen dat ook het strand van Cas Abao vervuild is”, vertelt Russell Henriquez van de haveninspectie.

Sinds vrijdag 13 mei stroomt er olie uit de Sint Annabaai de zee in. De gasten van het Marriot Resort, Blue Bay en het Hilton Hotel worden geconfronteerd met een dikke drabberige olielaag langs de vloedlijn.

Schoonmaak
De haveninspectie is op dit moment druk bezig met het doen van onderzoek, maar ook met het opruimen van de dikke olielaag op de getroffen stranden. Henriquez is positief. “Inmiddels zijn de stranden voor negentig procent schoongemaakt. Hiermee hopen we de schade aan de natuur binnen de perken te houden. Als het goed is, begint de wind nu weer te draaien richting het zuiden. Ik hoop dat dit positief uitpakt en de olie wegdrijft van het eiland.”

Onderzoek
Onbekend is nog waar de olie vandaan komt en wie er verantwoordelijk is voor de vervuiling aan de stranden en binnenwateren van Curaçao. “Op dit moment zijn we een lijst aan het maken van schepen die van woensdag tot zondag in de haven hebben gelegen en in onze territoriale wateren hebben gevaren. Er zijn nog geen vermoedens van een dader, maar ik hoop vurig dat deze gepakt wordt.” vertelt Henriquez.

Vervuiler
Henriquez stelt op dit moment alles in het werk om de vervuiler op te sporen. “Als we de vervuiler in de kraag vatten, moet hij alle schoonmaakwerkzaamheden die wij verrichten betalen en wordt er een boete opgelegd tot één miljoen gulden. Als de vervuiling heeft plaatsgevonden in de haven is dit maar vijfduizend gulden. Deze boete is schandalig laag en ik vind dat het parlement zich hier zo snel mogelijk over moet buigen.”

Gezondheidsrisico’s
Op dit moment wordt onderzocht met welk soort olie we te maken heeft. “Iedere soort olie is schadelijk voor zowel natuur als mens, maar de één is dikker en drabberiger dan de ander. Of er al schade is aan de natuur is nog niet onbekend. “Ik raad mensen sterk af te gaan zwemmen in een bevuild gebied. Klachten verschillen van huiduitslag tot hoofdpijn”, aldus Henriquez.

Veilige stranden
Wie toch een duik wil nemen kan een bezoek brengen aan Seaquarium Beach. Wouter Michael, general manager bij Cabana Beach, kan verzekeren dat de waterkwaliteit daar prima in orde is. “De kwaliteit van het water in onze baai wordt dagelijks gecheckt door de medewerkers van het Sea Aquarium. Strandbezoekers kunnen met een gerust hart gaan zwemmen.

www.versgeperst.com