• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het langverwachte rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de Divi Divi Air crash in 2009 is openbaar. Als belangrijkste kwam naar voren dat het vliegtuig overbeladen was. Het toestel had 9 procent teveel bagage aan boord en hanteerde een te lage standaard voor passagiersgewichten.

Het toestel kon, nadat de motor was uitgevallen, door de overbelading geen horizontale vlucht maken. De piloot had onder deze omstandigheden de vlucht niet mogen voortzetten. Doordat hij dit toch deed, nam hij een ‘volstrekt onaanvaardbaar’  risico.

Slecht toezicht
In het onderzoek kwam verder aan het licht dat het management van Divi Divi niet voldoende toezicht hield op de veiligheid van de vluchtuitvoering. Ook de toenmalige toezichthouder voor de burgerluchtvaart in de Nederlandse Antillen, de Directie Luchtvaart, hield slechts beperkt toezicht op de bedrijfsvoering van Divi Divi Air. Dit heeft bijgedragen aan de situatie die leidde tot de crash.

Te laat
De hulpverlening schoot volgens het rapport ook tekort. De communicatie tussen de hulpverleningsdiensten was niet optimaal  waardoor deze niet optimaal functioneerden. Het commando plaats incident, dat volgens eilandgebied Bonaire verantwoordelijk was voor de coördinatie van hulpdiensten, was niet goed op de hoogte. Ook leidinggevenden waren niet voorbereid. De politie, brandweer en boten waren pas laat beschikbaar.

Overlevenden
Het Divi Divi toestel stortte op 22 oktober 2009 neer tussen Bonaire en Curaçao. De negen passagiers die aan boord waren wisten ongedeerd uit het toestel te komen en kwamen allen veilig aan wal. De piloot, Robert Mansell, overleefde de crash niet.

www.versgeperst.com