• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Tijdens Shell’s jaarvergadering van aandeelhouders die vandaag plaatsvond in Den Haag heeft milieudefensie een rapport uitgedeeld. Hierin wordt Shell aangewezen als schuldige van ernstige milieuschade en sociale misstanden. Het rapport noemt twaalf specifieke gevallen, waaronder Curaçao.

Amigu di Tera was tijdens de vergadering aanwezig om de puinhoop die Shell in 1985 bij het vertrek van Curaçao achterliet, aan te kaarten. Shell legde een last op de schouders van Curaçao toen ze bij haar vertrek geen enkele verantwoordelijkheid daarvoor accepteerde. Volgens het rapport moet Shell haar verantwoordelijkheid nemen en de schade herstellen.

Erkenning
Tijdens de vergadering waren er onder andere vertegenwoordigers uit Nigeria en Canada aanwezig om de aandeelhouders en bestuurders van Shell aan te spreken op de negatieve impact dat het bedrijf op hun gemeenschappen heeft. Shell erkent dat het bedrijf wereldwijd verantwoordelijk is voor veel onnodige schade aan het milieu. Shell laat in het rapport weten geleerd te hebben van de fouten en belooft misstanden in de toekomst te voorkomen.

Besluit
Milieudefensie en haar internationale netwerk, waaronder Amigu di Tera, eisen dat Shell vervuiling opruimt en slachtoffers een compensatie geeft. Daarnaast moet nieuwe vervuiling voorkomen worden en mensenrechten niet langer geschonden worden. “Shell moet wereldwijd het roer omgooien en definitief breken met het huidige patroon van systematische milieuvervuiling en schending van de mensenrechten,” vertelt Geert Ritsema van milieudefensie.

10 reacties op “Shell verantwoordelijk milieuschade”

 1. @Zorro. Ik snap wel wat jij bedoel te zeggen. Shell heeft wel veel welvaart gebracht maar ook veel ellende. Laten wij eerlijk wezen en dat is een van die ellende wat hun hebben achter gelaten de asfaltmeer. Jij weet toch wat een ellende er achter bleef na de vertrek van de Shell in de jaren 80. Ik vind het niet erg dat hun geld verdienen en het volk kan eten, maar laat de boel netjes achter. In Africa huilen ze nog steeds van dat troep van de Shell. Heb je trouwens dat artikel gelezen “shell verantwoordelijk milieuschade” van Annelies Neven d.d 17-05-2011. Het is warm aanbevolen, misschien snap je zo mijn reactie beter. Ga maar lezen bedankt voor je kritiek geen probleem. gr

 2. @Vito, Hmm Pdvsa is nu al 30 jaar lang Curacao aan het vergiftigen! laat hun dus maar de troep opruimen! met deze hoge olieprijzen maken ze miljarden winsten en geen YDK die er van profiteert.. shell heeft wel welvaart naar curacao gebracht!
  en je gaat maar wel bij de pdvsa demonstreren want door hun gaan er mensen dood door de gif! Pdvsa is de eigenaar en Shell is allang weg! dus aanpakken wie je kan aanpakken!

 3. Actie voeren aan de poort van Isla/Pdvsa heeft geen zin. Het zet geen zoden aan de dijk. Het enige actie wat Amigoe di tera kan voeren, wat wel zin heeft is een actiegroep in Nederland in te schakelen om hier actie te voeren bij de poorten van Koninklijke Shell Ned om hun achter gelaten troep op Curcacao op te ruimen. Ik ben zelf bereidt in zo’n actie mee te lopen voor Curacao en Amigoe di Tera. Amigoe di Tera verenig u samen met SMOC en stellen jullie je strijdbaar op. Samen sta je sterk.

 4. He , he, eindelijk is het kwartje gevallen wie verantwoordelijk is voor het milieu schade en sociale misstanden op Curacao. Het was toch niet de Pdvsa maar domweg de Shell de boel heeft verpest op Curacao. Ik hoop dat we niet meer verder hoeven, elkaar in het harnas te jagen nu de realiteit boven water is gekomen. NU krijgt de SOMC vrije toegaan naar Europesehof voor het opruimen van die troep.

 5. @beer samenwerken lijkt me een goed punt! maarja er moeten ook zakken gevuld worden. Hopelijk dat Shell echt een steentje gaat bijdragen aan de vervuiling die ze achtergelaten hebben.

 6. Kunnen we niet naar een 1+1=3 situatie toewerken met Shell?
  Ik denk dat zij ook op Curacao wel van dit imago afwillen.
  Als we ze nu in Green Town een ruimte aanbieden waarin ze kunnen laten zien wat olieindustrie betekend voor de mensheid, ook de vervuiling en het weer overwinnen daarvan, dan willen ze best kennis en geld inbrengen om te helpen schoonmaken na het vertrek van de raffinaderij. Een mooi technisch themapark waarin zij hun maatschappelijke doelstellingen kunnen showen. We moeten verder vooruit denken allemaal en elkaar gebruiken en niet tegen elkaar in het harnas jagen.

 7. @waarheid, ja ik snap niet dat jullie toelaten dat pdvsa en de cur politici het toestaan om jullie te vergiftingen! ga idd maar de politici thuis opzoeken en ga protersten tegen de isla! geen woorden maar daden!

 8. Amigu di Tera moet zoiezo iets doen. Ik snap niet hoe men het toelaat dat Shell dit flikt zonder gevolgen. Wij Curacaoenaars moeten leren om meer Patriotisch te worden en te handelen.
  Het uitbuiten van onze schitterende eiland moet Stoppen en Nu.
  Ik hoop dat er op een dag mannen en vrouwen opstaan die Curacao echt lief hebben, om voor het eiland op te komen.

 9. Wishful thinking. Het zal Shell niet zijn die hier lak aan heeft en lacht om deze zinloze akties. Maar goed Amigoe di Tera moest toch ook even in het nieuws komen na de blunder van afgelopen week.

 10. Gaan de mensen van Amigu di Tera ook protesteren bij de Isla en PDVSA?