CURAÇAO – “Ik heb geen instructie om hier in Nederland te streven naar onafhankelijkheid. Evenmin heb ik instructie om dit onderwerp aan te kaarten.” Dit stelt gevolmachtigde minister Sheldry Osepa op de vraag of hij op een ‘onafhankelijkheidstour’ is.
“Degenen die iets anders beweren zijn wellicht onvolledig ingelicht, zij misleiden of houden u voor de gek.” Door de ontwikkelingen van afgelopen week op Curaçao vragen diverse mensen zich af of de gevolmachtigde minister inderdaad op ‘onafhankelijkheidstour’ is. “Nee”, is de reactie van Osepa. “Wij zitten in het Koninkrijk en we zullen het maximale proberen te benutten van wat het Koninkrijk ons biedt”.
Gedoogcoalitie
“De petitie waarin om een referendum wordt verzocht, kan als niets anders worden beschouwd, dan het zaaien van angst voor een dode mug. Dat er binnen een steun- gedoogcoalitie diverse standpunten kunnen zijn omtrent een bepaald onderwerp is in Nederland niet vreemd”, aldus Osepa. De PVV van Geert Wilders houdt zijn standpunt over de Islam aan terwijl CDA en de VVD het daar niet mee eens zijn.
Beslissing
“Desondanks hebben deze partijen volwassenheid laten zien door op een partijoverstijgende manier hun verschillen te overbruggen en hun verantwoordelijkheid te nemen. Dat de PS, de MAN en de MFK niet op alle onderwerpen eensgezind zijn, hoeft niemand te verbazen”, gaat Osepa verder. “Als Curaçao ooit zou overwegen om een andere rechtsorde te kiezen dan blijft deze beslissing van Curaçao.”
Financieel onafhankelijk
“Waar wij wel gezamenlijk naar moeten streven, is naar Curaçaoënaars die financieel onafhankelijk zijn. Curaçaoënaars die hun eigen boontjes kunnen doppen en die niet meer afhankelijk worden gehouden van politici met kwade bedoelingen. Onze mensen moet geleerd worden om soeverein te zijn in hun manier van denken. Dit heeft dan ook weer niets te maken met een staatsrechtelijk structuur.”
Petitie
“Dit betekent wel dat de ‘Yu di Kòrsou’ bereid is om de handen uit de mouwen te steken, ondernemend te zijn, zaken te doen en ons land voldoende aantrekkelijk te maken. Curaçao als land of opportunity.” De petitie, voor een nieuw referendum, ‘moeten wij de gouverneur aanbieden, waarin wij allen als trotse Curaçaoënaars van allerlei kleuren en culturen in een multiculturele samenleving ons land sterk maken.’
Osepa en de regering op Curaçao laten dus al die Curaçaosche republikeinen, vooral woonachtig in Nederland (en natuurlijk ook in België) in de kou staan. Deze republikeinen maken niet alleen zichzelf belachelijk, maar it rubs off on all the other Curaçao people.