• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Verschillende publieke stranden kampen sinds gisteren met de gevolgen van olievervuiling aan de kust. Vanaf de Annabaai stromen flinke olievlekken richting Piscadera naar het strand van Marriot, Hilton Hotel en Blue Bay Resort. Zelfs bij Cabana beach zorgt de vervuiling voor vuil zeewater.

Volgens de haveninspectie is het de wind die de olievlekken naar de publieke stranden brengt. “We zijn op dit moment informatie en foto’s aan het verzamelen van de vervuilingen”, geeft een medewerker van de haveninspectie aan. “We zijn nu in gesprek met de overheid zodat we kunnen bepalen hoe wij dit probleem gaan aanpakken.”

Schoonmaak
Het strand op het Blue Bay Resort heeft zijn deuren gesloten voor het publiek. “Sinds gisteren is het strand gesloten door de olievlekken”, vertelt een medewerker van Blue Bay Resort. “Door de olievlekken is het niet mogelijk om te zwemmen. Onze medewerkers zijn zelf de boel aan het schoonmaken. Zover ik weet is er geen hulp vanuit de overheid om de stranden schoon te maken.”

20 reacties op “Stranden dicht door olievlekken”

 1. bram, op 16-05-2011, 13:09 uur. Doorgaans reageer ik niet op vlugschrifjes van reageerders maar de reactie van ene Bram, getuigt van onvermogen om historie en feitelijkheden te onderkennen. Beste Bram, stel nou dat de enorme olievervuiling door Shell in Nigeria, ik laat het opblazen van oliepijpleidingen door Nigerianen buiten beschouwing zou blijven, niemand in het buitenland een vinger aan de pols hield en de immense schade aan milieu en mensheid volledig aan aan de wereld voorbij zou gaan. zou jij dan, stel dat je Nigeriaan zou zijn, na 50 jaar roepen dat het ongelooflijke waanzin of van naïviteit zou getuigen om Shell aan te spreken op een historische verantwoordelijkheid. Als je mijn stukje goed leest, stel ik meerdere bedrijven en instanties verantwoordelijk voor de wandaden van toen en nu.

  Dat betekent ook dat ik niet onbetuigd mag laten dat ik als jonge Antilliaan, in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw, toen Shell hier nog een machtsfactor vanjewelste was, al zag en rook dat dit bedrijf een immense schade toebracht aan het milieu. Dat dit bedrijf, vanwege onkunde en uit desinteresse van de zijde van de overheid, rücksichtslos z’n gang kon gaan. Neem van mij aan dat Shell in die tijd dondersgoed wist wat de gevolgen op lange termijn zouden zijn!

  Des te schrijnender zou het zijn als de veroorzaker van toen, nu gevrijwaard zou zijn van verantwoordelijk voor haar daden. Natuurlijk moet alles binnen perspectief worden gezien. Shell heeft het eiland decennia geleden verlaten en PDVSA heeft de schade nadien meer dan verdubbelt. Is het niet zo dat in Nederland het gezegde “DE VERVUILER BETAALT” wordt gehanteerd. Bedoel jij dus te zeggen dat zulks niet voor Shell geldt? Bedoel je te zeggen dat het al zolang geleden is dat wij op deze baranca dan maar niet moeten zeuren?

  Ik sluit af met de opmerking dat wanneer je in Domi, Marchena of Wishi woont en je gezin van het ene naar het andere huisartsenconsult jakkert, je met jouw opmerking geen kant uitkunt. Of zou jij dan zeggen dat die lieden maar moeten verhuizen?

 2. COnstancia….is bang om beslissingen te nemen!
  Watjes….
  geen woorden voor!

  DEZE REGERING IS EEN BENDE en maakt er een bende van!

 3. En het oranje/rode schip wat afgelopen zaterdag in de St. Annabaai zoveel olie verloor met afmeren aan de kade ter hoogte waar vroeger de AVD zat?
  De TUG boot was druk bezig het vaartuig aan de kant te krijgen terwijl er rondom beide schepen een enorme olie vlek waar te nemen was die de Annabaai uit stroomde richting zee.

  En dat is niemand opgevallen bij de havendienst?

  Misschien hebben ze nog vacatures op de struisvogelfarm voor deze struisvogelpolitiek…

 4. Het is al groot nieuws in Nederland. Zie de site van de Telegraaf.
  Gaat toeristen kosten!! Maar ach, Chavez is tevreden en dan hoor je Schotte niet.

  Overigens is mevr. Dindial ook opmerkelijk stil.

 5. @Sylvia, jezelf afvragen of Schotte cojones heeft is hetzelfde als de wens dat de maan s’ morgens opkomt ipv de zon, it’s not going to happen !

 6. Zo zo, kijkend naar de luchtfoto van de Recht is geheel Schottegat en Annabaai een vlek.
  Schotte haal die balk uit je ogen en laat zien dat je ballen hebt.

 7. En maar weer de Shell de schuld geven. Wat een ongelooflijke naiviteit spreekt hieruit. Denk eens na. Iedere dag opnieuw heeft de overheid van dit calimero eiland de kans om de grootste milieuvervuiler van het noordelijk halfrond te sluiten. Maar alleen vanwege de dollars en het persoonlijk gewin van de bestuurders wordt de andere kant op gekeken. Oliedom !

 8. Sick! http://maps.google.nl/maps?q=curacao&oe=utf-8&ie=UTF8&hl=nl&hq=&hnear=Nederlandse+Antillen&ll=12.107285,-68.934172&spn=0.003808,0.006968&t=h&z=18

 9. Hoe komen jullie erbij dat het de ISLA is? Dit komt van die ander!!
  Heer schotte gaat hoogstpersoonlijk er voor zorgen dat dit nooit meer zal gebeuren!

  Mensen dit is niet de eerste keer en ook niet de laatste keer en geloof me er zal niets gebeuren want eerst moet heer Schotte toestemming vragen aan heer Chaves!

 10. Ja en Schotte is alweer onderweg naar de volgende toerisme beurs of whatever die bijeenkomsten heten. Hij nodigt daarbij de wereld uit om naar zijn “olierijkdom” te komen.

 11. dinsdagavond zag ik al grote olievlekken in de Annabaai.
  is er dan niemand die daar actie op neemt om dit meteen aan te pakken?
  nee, want iedeen denkt: het is niet mijn probleem……
  er zijn allerlei mensen die in de haven werken en deze moeten het ook gezien hebben.
  o.a. de mariniers hadden toch echt eerder actie kunnen nemen.

 12. Ik sluit mij volledig aan bij de reactie van H. de Groot.
  Het is ongehoord wat er nu gebeurd of altijd heeft plaatsgevonden.
  Loopt de Anna baai nu over? Wie gaat de kosten dragen van de claims die er zeker gaan komen.

  Meneer Schotte, dit is een SCHOT voor de boeg. Zorg dat er SCHOT in komt in het proces van ontmantelen van de olie raffinaderij.

 13. WAT VERSCHRIKKELIJK !!!

 14. Op milieugebied heeft Curaçao een belabberde historie. Waar eens Koninklijke Shell de raffinaderij voor 1 Naf heeft verkocht aan de lokale overheid, die in die tijd van toeten nog blazen wist en daarmee willens en wetens milieucriminaliteit heeft bedreven, heeft de huidige regering, vele tientallen jaren later nog steeds de ballen verstand van milieu. Om allerlei opportunistische redenen hult deze regering, maar ook haar voorgangers, zich veelal in stilzwijgen of hanteert men non argumenten. Het is verbijsterend dat deze kleine baranca in de Caribische zee, met een verhoudingsgewijs immense olie industrie en dus een chemische tijdbom, geen capabele milieudienst heeft. Laat staan een deskundige en adequate oliebestrijdingsorganisatie. Wat nog onthutsender is, is het gegeven dat de olie kennelijk altijd de St. Annabaai uitstroomt maar door veranderde wind de geldkraan, lees de toeristenplaatsen, van het eiland bereikt. Naar horen zeggen, heeft MP Schotte dit weekend meerdere keren een bezoek gebracht aan de getroffen plaatsen. Belangstelling, de schade op de gevoelige plaat vastleggen en waarneming is prima maar daar zijn we in praktische zin niet mee gebaat. Het is inmiddels zondagavond, ruim 2 dagen na de uitstroom richting het Westen, wat bestrijding betreft, is er nog niets gebeurt. Met andere woorden; “NOS SANKA TA KRESE KETU BAI” maar niemand doet iets op het moment dat actie noodzakelijk is. De recente geschiedenis leert dat olievervuiling de doodsteek is voor het milieu in en op zee. Toerisme en niet in de laatste plaats vissers en de zuidkust lopen groot risico omdat men eerst inventariseert, vergadert en achter de oren krabt hoe nu verder. Ik heb een advies voor de heer Schotte. Zorg als de wiedeweerga dat u actie onderneemt. Niet alleen v.w.b. het milieu maar ook handelend naar de vervuiler(s). Wie is er verantwoordelijk voor al die olie? Is dat PDVSA of zijn het de kapiteins van schepen die hun afgewerkte olie rücksichtslos in het havengebied dumpen, onder het mom “wat niet weet wat niet deert”.

  Ik heb nog een advies voor de PM. Wellicht herinnert hij zich een gesprek dat Pauw & Witteman, enige jaren geleden voerden met de fractievoorzitter van D66 en de voorzitter Vereniging Nederlandse Ondernemingen (VNO). In dat gesprek werd niet verhult dat het havengebied en de ruimte eromheen, een goudmijn voor het eiland zou kunnen zijn. Curaçao zou de grootste en belangrijkste containerhaven/overslaghaven van Zuid-Amerika kunnen worden. Eigen vloot van snelle, niet al te grote schepen, lokale ondernemingen in containers en bulkgoed. Heroverweging van in oude luister herstellen van plantages plus woningbouw. Feitelijk het Venetië van het Zuidelijk Halfrond. Wat te denken van de werkgelegenheid op het gebied van het ontmantelen van de olie-industrie, het jarenlange reinigingsproces van de terreinen en de haven, de enorme boost van laag-en hooggekwalificeerd werk op het terrein van scheepvaart en bemanning van de haveninstallaties en bedrijven. Regeren is vooruit zien, meneer Schotte. Start onmiddellijk met netwerken, ga op zoek naar capabele mensen om de zaak vorm te geven, zoek geldschieters en bovenal, houdt de vinger aan de pols. Geef het niet uit handen, zoals is gebeurd met SHELL en later met PDVSA! Tenslotte – overleg met Nederland en Koninklijke Shell omtrent een (mede) morele en historische schuld inzake het vervuilen van onze mooie baranca! Un bon siman pa tur.

 15. Zonder boren toch olie uit zee. We worden rijk????

 16. Giftige rookwolken een roestige verzameling oude installaties op ISLA terrein en nu ook verspilling van olie waardoor stranden (en waarschijnlijk ook onzichtbaar onder water!) vervuild raken! Wat voor waarde moeten we nu nog toekennen aan de ISLA. In bedrijf blijven wordt de doodsteek voor het toerisme op Curacao en hoeveel geld gaan we daarmee wel niet verliezen (naast de aantasting van ons leefmilieu voor de bevolking)!!!!!
  BASTA – BASTA – BASTA

 17. Vind ik ook!

 18. Gelukkig komt deze vervuiling niet door de raffinaderij, die ligt toch niet aan de Annabaai???
  What a shame!!

  Ik heb Lisa Dindial nog niet gehoord.
  Misschien kan ze bezighouden met deze stinkende vervuiling die een groot aantal toeristen gaat kosten.
  Hoop dat deze berichten de hele wereld overgaan. Weet men direct hoe het met het milieubeleid op Curacao gesteld is. WAARDELOOS!!!!

 19. met dit milieu beleid van deze regering, moest het een keer gebeuren.

 20. OMG, hoe lang blijft deze raffinaderij-ellende nog doorgaan? Curaco moet het hebben van het toerisme, daar past geen olievervuiling en smerige rook bij. Het wordt tijd voor onze regering om een pijnlijke beslissing te nemen.