• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Als we de controle over de BOO-centrale hebben, kunnen we voorkomen dat de centrale en de Isla regelmatig platliggen”, aldus premier Gerrit Schotte. Dit zei hij tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad, waar bekend werd dat Refineria di Kòrsou (RdK) het beheer van de BOO zal overnemen.

De premier maakte ook bekend dat Alvin Koolman, die veel ervaring heeft opgedaan bij raffinaderijen op Curaçao, Aruba en Amerika, de nieuwe general manager wordt bij de BOO-centrale. Schotte vertelde tijdens de persconferentie dat, nadat de BOO en de Isla op 20 maart en 5 mei voor de zoveelste keer uitvielen, de maat voor hem vol was. Door de uitval ontstond er veel rookoverlast en leed de Isla miljoenen dollars verlies. “Dit kan en mag niet meer gebeuren”, benadrukte de premier.

Chávez
Volgens Schotte is de problematiek bij de BOO te wijten aan ‘chronisch slecht onderhoud aan de installaties’. “Ook aandeelhouder Aqualectra gaat hierbij niet vrijuit.”  De RdK heeft op dit moment veel contact met de Venezolaanse PdVSA, de huurder van de raffinaderij. “De Venezolaanse president Hugo Chávez is een groot voorstander van het upgraden van de raffinaderij Isla.” PdVSA huurt de raffinaderij nog zeker tot 2014. Een upgrading zal ongeveer 1.8 miljard dollar kosten.

Japanse aandeelhouders
De overheid is nog volop aan het onderhandelen met de Japanse aandeelhouders Marubeni en Mitsubishi. De overheid wil namelijk 100 procent van de aandelen in handen hebben. In december is het aandeel van 49 procent van Aqualectra al overgenomen door RdK. Marubeni en Mitsubishi hebben 51 procent in handen. Deze twee willen bij overname van de aandelen niet aansprakelijk gesteld worden voor gebreken die later naar voren kunnen komen. Ook willen zij dat Curaçao een schuld van 42 miljoen dollar bij buitenlanse banken overneemt. Schotte weigert aan beide verzoeken te voldoen.

Van links naar rechts: RdK-President-Commissaris Oswald van der Dijs, premier Gerrit Schotte en RdK-(interim)-directeur Rudolph Garmes

3 reacties op “Schotte: Chávez is voorstander upgrading Isla”

 1. Ik geloof niet dat Chavez voorstander is in upgrading van isla; 4 jaar geleden heeft een voorstander van Chavez gezegd, “Nosotros no invertimos en hierro viejo” 2007 Voorstel PDVSA 51% van de installaties,maar wil niet verantwordelijk zijn voor de milieuproblemen.2011 geen stap vooruit. Finansieel positie PDVSA slecht. Steeds nog meer raffinaderijen te koop,eisen van produkten op de mark steeds strenger, Isla raffinaderij slecht onderhoud, hoge breakdown time/frequentie, hoge graad van lucht, water, en bodemverontreininging, geen plaats om afvastoffen te verwerken op de raffinaderij, en de onstabiele energie levering zie ik geen opgrading van de raffinaderij. Ik beschouw bovenstande informatie als vertragingingstatiek om de bevolking zoet te houden.

 2. ik heb vandaag weer heerlijk in de stank gezeten.
  Schotte, bedankt hiervoor….

 3. Ik hoop dat er ook naar wat alternatieve gekeken worden. Behalve dat de BOO niet goed onderhouden is het geen publiek geheim dat de oplevering niet goed was. De BOO heeft nooit voor 100% kunnen draaien. De ISLA is verder gewoon een stinkfabriek en daarmee slecht voor de gezondheid van ons volk en ook slecht voor het toerisme.
  Ik ben een groot voorstander van het Zwitserse systeem, waarbij iedereen die voldoende handtekeningen kan verzamelen een referendum kan afdwingen. Laat het volk kiezen wat ze willen. Reken maar dat we dan veel betere voorlichting krijgen over tal van onderwerpen. Ook krijgen we als volk een beter wapen in de strijd zetten tegen corruptie.