• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Zonne-energie iets voor de toekomstCURAÇAO – Een Caribisch eiland waar de zon altijd schijnt. De ideale plek om grote projecten met zonnepanelen op te starten, zou je zeggen. Toch is Curaçao nog niet grootschalig bezig met het plaatsen van zonnepanelen. Waarom eigenlijk niet?

.

Versgeperst.com besteedt uitgebreid aandacht aan de milieuproblematiek op Curaçao. Lees meer:
‘Uitstoot Isla boven 160 S02′
Geen plastic tasjes meer

4 reacties op “Zonne-energie iets voor de toekomst”

 1. Beste William,

  Op dit moment is electriteit uit wind vrijwel altijd goedkoper dan electriciteit uit zonnepanelen. Of dat zo blijft zal de toekomst duidelijk maken. Het is wachten op goedkopere panelen en/of hogere rendementen. Zonne-eneregie in Duitsland wordt nu sterk gesubsidieerd om het ‘rendabel’ te maken. Windenergie heeft veel minder subsidie nodig en er zijn vele lokaties op de wereld waar windenergie minder kost dan electriciteit uit fossiele brandstoffen. Curacao is er daar één van en onder andere daarom zie je hier veel meer windenergie dan zonne-energie. Wellicht kun je mij een berekening laten zien waaruit blijkt dat de zonne-energie in Duitsland rendabel is. Als dat zo zou zijn dan zou het in zuid-Europa nog rendabeler zijn en dat is het zelfs daar niet.

 2. ps: De hoeveelheid energie die de aarde bereikt, is ca. 9000 maal groter dan de energiebehoefte van alle 6,5 miljard aardbewoners samen.

 3. Zonne-energie is veel kostenefficienter dan windenergie. Bovendien is zonne-energie meer van de toekomst, omdat veel particulieren de zonnepanelen zonder veel gedoe op hun eigen huis kunnen plaatsen en daardoor niet meer afhankelijk zijn van de grote electriciteitsbedrijven. Dit in tegenstelling tot windenergie. Lang leve de individualisering dus met zonnepanelen. Maar het belangrijkste is nog wel hetgeen in Duitsland bewezen is: zonne-energie is rendabel. Wat voor windenergie nog maar zeer de vraag is. We zouden het systeem van duitsland kunnen kopieren en extra belasting heffen op grijze stroom en daarmee groene stroom subsidieren. In Duitsland werkt het in ieder geval goed:

  21 oktober 2008
  Zonne-energie rendabel in Duitsland
  De productie van elektriciteit uit zonnepanelen is in Duitsland rendabel dankzij een terugleververgoeding voor groene stroom. Dat bleek gisteravond in VPRO’s Tegenlicht.

  In Duitsland is een ware zonnerevolutie gaande, waarbij veel burgers zonnepanelen op hun daken plaatsen. Niet voor niets wordt Duitsland ook wel de zonne-economie van de wereld genoemd. Zoals Rob van Hattum in de Tegenlicht-aflevering ‘Here comes the sun’ beschrijft: ‘Wie door Zuid-Duitsland rijdt ziet overal om zich heen boerderijen met zonnepanelen. Hele heuvels zijn zelfs belegd met zonnepanelen. Stil en schoon wekken deze zonnecentrales elektriciteit op.’

  Aangezien het opwekken van energie uit duurzame energiebronnen zoals zon en wind vele malen duurder is dan uit fossiele energiebronnen, zoals kolen, olie of gas, is groene stroom onder normale omstandigheden te duur om te concurreren met fossiele stroom. De aankoop en installatie van zonnepanelen is in vergelijking tot de prijs van fossiele energie zo duur, dat het minstens vijftien jaar duurt voordat het winstgevend kan zijn. Pas met een groei van de zonne-industrie en een massaproductie van zonnecellen zal de verkoopprijs van zonneapparatuur kunnen dalen.

  Met dit idee in het achterhoofd voerde de roodgroene Duitse regering van Gerhard Schröder en Joschka Fischer in 1999 een terugleververgoeding in, het feed-in tarief (FIT). Dit verplicht energiebedrijven om aanbieders van groene stroom onvoorwaardelijk met voorrang aan hun energienet aan te sluiten en de stroom voor meer dan het dubbele van de marktprijs in te kopen, met een garantie van twintig jaar. Op deze manier kunnen de aanbieders van groene stroom geld verdienen. Inmiddels hebben meer dan 300.000 huishoudens en bedrijven in Duitsland ’groene’ energiesystemen, zoals zonnepalen en windturbines, aan huis geïnstalleerd.

  De drijvende kracht achter de invoering van de FIT is ‘zonnekoning’ Hermann Scheer. Als sociaal democratisch lid van het Duitse parlement stelde hij dat Duitsland zich onafhankelijk moest maken van fossiele brandstoffen en over moest stappen op zonne- en windenergie. Het resultaat mag er wezen: 15 % van alle energie in Duitsland wordt opgewekt uit zon en wind. Dat is 11 % meer dan acht jaar geleden toen de wet werd ingevoerd. Scheer hoopt in 2030 de 100 % te halen. De FIT leverde tot nu toe bijna een kwart miljoen nieuwe banen in de wind en zonne-industrie op. Zowel de wind als zonnesector maken een groei door van 30 % per jaar, wat deze sectoren weer aantrekkelijk maakt voor nieuwe investeerders en technologieontwikkelaars.

  Bron:
  VPRO Tegenlicht, 20 oktober 2008
  Here comes the sun (video)

 4. Tja, waarom weinig zonne-energie in gebruik op Curacao?
  Simpel als alternatieve energie gebruikt wordt kiest men, uit praktische redenen, eerder voor gebruik van Wind-energie. Zoals bekend is dát er ook altijd op Curaçao. Het is n.l. veel kostefficienter dan zonne-energie en is ook goed lokaal te gebruiken.