• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een groep van 200 man vertrok zaterdag richting Post 7 van raffinaderij Isla om te protesteren tegen de vervuiling van de fabriek. Gehuld in witte kleding, met gasmaskers en spandoeken liepen de mensen richting de Isla. Zou dit protest nut hebben? Versgeperst.com vroeg het de bevolking.

Richmaily (32) vertelt dat ze het goed vindt dat er geprotesteerd wordt. “Ik ben tegen de vervuiling, het is goed dat er nu door de bevolking ook geprotesteerd wordt. Ik denk dat het wel nut heeft.”

Goed
Joyce (45) sluit zich bij de mening van Richmaily aan. “Zo goed dat er nu geprotesteerd wordt. Die fabriek moet weg, het staat midden in het publiek. Er zijn al zoveel mensen ziek door geworden. Dat is algemeen bekend. Weg met die fabriek, en protesteer nogmaals.”

Nutteloos
“Wat gaat er gebeuren als je protesteert?” vertelt Tenaissy (39) die vindt dat het helemaal geen nut heeft om te protesteren. “De fabriek van de Isla stond er eerder dan de mensen die er nu wonen. Zij hebben het recht om te blijven.”

Nutteloos
“Het heeft geen zin om te protesteren tegen de Isla,” vertelt Osti (28) die de protestmars onzin vindt. “Zij zullen altijd blijven doen wat ze nu doen, namelijk ontkennen. Ik vind dat je respect moet hebben voor de mensen die er werken.”

Moeilijk
Melena (45) vindt het moeilijk om een goede mening te vormen. “In het ene opzicht heeft het wel nut , want de overheid gaat zich er nu mee bemoeien. Maar aan de andere kant vind ik ook dat de Isla niet dicht kan gaan. Er is zoveel werkgelegenheid, waar moeten al die mensen heen? Het is een moeilijke kwestie.”

10 reacties op “‘Protestmars Isla heeft geen nut’”

 1. Eigenlijk snap ik dat hele timult rond de Isla niet. Protestmars om Isla te dwingen tot sluiting doordat het de millieu vervuilt en schadelijk voor de gezondheid van de bewoners die daar in de buurt wonen. Onzin. Waarom denkt men niet aan de zovele GSM zendmasten die geplaatst werden vlak in de buurt van de scholen. Onderzoeken hebben ook vast gesteld dat door de straling wat die masten uitzenden er een toename van ziektes in de hersenen is gesignaleerd. De kinderen worden de hele dag geinfecteerd door de straling van die zendmasten. Waarom worden er geen protesten bij die scholen georganiseerd maar wel bij de Isla. Die straling is veel erger dan de Isla. Trouwens als ik die protestfotos zie dan zie ik geen smeltkroes van het Curacaose bevolking. Hoe kan dat.Ik probeer niet te zeggen dat de Isla niet moet sluiten voor mij part sluiten ze hem morgen, maar voor andere alternatieven zijn er voor zo’n sluiting.

 2. Green Force,

  Protest was op zaterdag! dan hebben de rode poppetjes (wel denigrerend) ook tijd om even te wachten. De politiek is aanzet!

 3. Beste mensen,
  Wordt het niet is tijd dat we onbelangrijke dingen zoals “hoe veel Curacaonaars” hier werken ter zijde leggen en is gaan na denken over het volgende:
  – Volksgezondheid en de kosten daarvan, iedere Curacaonaar die ziek wordt door de Isla kost geld en brengt leed en pijn in zijn familie.

  – De vele keren dat onze kinderen van school worden gestuurd omdat de vervuiling in de lucht te riskant zou zijn. Wat leren zij: “We mogen niet studeren omdat de vervuilers bezig zijn en prioriteit hebben voor deze regering, wij tellen niet mee”.

  – De opwarming van de aarde. Dit is een vervuilende fabriek/installatie die niet thuis hoort in een moderne samenleving waarin de hele wereld iets probeerd te doen voor het milieu, behalve op Curacao waar het belang van een paar mensen meer weegt dan het belang van alle bewonners van dit planeet.

  Valt ook op dat alle mensen in het rood zekker niets te doen hadden, ze worden als poppetjes gebruik door de Isla om de ecomische belangen van de leiding te beschermen. Maar zelf durft die leiding niet naar buiten te komen.

  De Isla hoeft niet te sluiten, liever wel, maar het zou zich moeten houden aan internationale normen voor schone lucht en uitstoot. Wat dus niet gebeurd omdat deze en vorige regeringen andere belangen hebben. Eigen belang en niet voor de bevolking of de natuur. People, planet en profit moeten in balans zijn als je naar een duurzame samenleving wilt gaan.

  Green Force

 4. “Geen nut” is een reactie van jaren lange onderdrukking van een bepaalde partij gestuurd door nederland. Vind je het gek dat mensen die uitspraak doen als je toch niet gehoord word.

  Eerst maar eens zien of die investeerders in green town miljoenen willen investeren om 40 meter diep vervuilde grond schoon te maken. Een eerlijk werkje voor Shell!

  Protesteren voor schone lucht sta ik achter maar sluiten van de isla niet.

 5. Keer op keer moet ik weer lachen om de mentaliteit van mijn gemiddelde mede-eilandbewoner: “Niets heeft enig nut”.
  En zo blijven we met alles achter, omdat het geen nut heeft…………

 6. Makayu: venezolanen zitten alleen in de Directie! Als het echt om tientallen gaat was het allang gesloten! Ga maar eens tussen 7.00-7.30 uur kijken bij de verschillende ingangen van ISLA en anders na 16.30 uur.
  Frank neem maar weer lekker een coctail op MAMBO!

 7. De mars bedoeld alleen om schonere lucht te krijgen, niet om de isla op te heffen. Dat hebben alle mannen met de rode hemden niet begrepen, en de meesten hierboven blijkbaar ook niet.

  Wel is het zo dat er ook een andere organisatie is (GreenTown) die zich inzet voor sluiting en het bouwen van een mooie nieuwe wijk op groene energie, zoals Frank zegt. En dat levert ook werkgelegenheid op!

  Dus ik begrijp het probleem helemaal niet. Is er nou niemand die dat de arbeiders op de Isla in eenvoudige taal kan uitleggen, zodat ze het kunnen snappen??

 8. Er komen juist meer banen voor veel meer mensen als het dicht gaat en schoon gemaakt wordt. De mooiste haven ter wereld voor luxe jachten hotels en resorts. Werk voor iedereen! En nog meer. Alleen maar angst voor verandering. Jammer…..

 9. Je kan de fabriek toch ook verschonen, naar Nederlandse maatstaven, kunnen de mensen blijven werken en dan heb je ook nog schone lucht.. ( Pernis/ Moerdijk)

 10. Effect van verlies aan “heel veel banen” is sprookje. Laat eerst maar eens objectief bewijs zien om hoeveel banen het nu echt gaat. Ik voorspel dat het aantal slechts in de tientallen ligt voor Curacaoenaars en een kleine veelvoud aan Venezolanen die sowieso dat geld weer naar hun land terugsluizen dus bij ons aan de economie onttrokken wordt!