• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO –Curaçao, Aruba en Bonaire hoeven niet te vrezen voor annexatie door de Venezolaanse president Hugo Chávez. Volgens de adviseurs van Chávez en kenners van de buitenlandpolitiek van Venezuela zijn onze eilanden simpelweg te duur voor het land.

Dat zeggen adviseurs en kenners in het boek ‘De Oliekoning – Hugo Chávez en de beloftes van zijn Latijns-Amerikaanse revolutie’ van journalist Edwin Koopman. Het boek verschijnt deze week.

Levensstandaard
“We hebben ons altijd gerealiseerd dat het veel kostbaarder zou zijn die eilanden zelf te onderhouden”, stelt generaal Alberto Müller in het boek. “Ze liggen nu al in de Venezolaanse invloedssfeer, maar het nemen van de verantwoordelijkheid is iets anders. Dan moeten we ook hun levensstandaard handhaven. En die ligt erg hoog.” De eind vorig jaar overleden generaal was de belangrijkste militaire en politieke adviseur van Chávez.

Geldkwestie
Volgens een andere adviseur, die anoniem wil blijven, heeft het kostenplaatje voorstanders van annexatie op andere gedachten gebracht. ‘Het financiële argument is in het verleden gebruikt tegen degenen die voor een overname pleitten. Wat moet Venezuela met die eilanden, die kapitalen aan de schatkist zouden kosten?” Carlos Romero, deskundige op het gebied van het buitenlands beleid van Venezuela, stelt dat de geldkwestie al speelde voordat Chávez in 1999 in het Zuid-Amerikaanse land aan de macht kwam.

Invasie
“De weinige keren dat er is gesproken over de annexatie van de Nederlandse eilanden, gebeurde dat altijd in termen van de hoge kosten”, aldus Romero. “Het is een kunstmatige economie, zonder eigen middelen en die moet je in stand houden.” De afgelopen jaren is er  herhaaldelijk gespeculeerd over een Venezolaanse claim op de eilanden. Chávez verklaarde eind 2009 dat ze ‘binnen de territoriale wateren van Venezuela liggen’. Hij beschuldigde Nederland ervan samen met de Amerikanen een invasie van Venezuela voor te bereiden.

6 reacties op “‘Curaçao te duur voor Chávez’”

 1. De bevolking op Curacao moet eens een leuke reis maken naar Haiti. Eerste onafhankelijke caribische eiland en ook het armste!

 2. Die Chavez is zo gek nog niet…Goed dat Nederland de geldkraan dichtdraaide.
  Het heeft even geduurd maar in Nederland hebben ze ook in de gaten dat het simpelweg te duur is om corrupte regeringen in het zadel te houden.

 3. Is Colombia niet het moederland van Schotte ?

 4. Ja, er blijft dus weinig over. Misschien dat Schotte nog iets kan regelen met onze zuster republiek Colombia ? Als ook daar geen belangstelling, is zullen wij het toch op “eigen” kracht moeten doen.

 5. En de huidige regering wilt zo gauw mogelijk onafhankelijk worden van Nederland.Denken dat andere landen of eilanden willen samengaan met Curacao,GRAPPENMAKERS.En ieder jaar miljoenen in ons eilandje willen stoppen ,haha lees hun zakken.
  Mensen laten we blij zijn dat Nederland ons financieel helpt en steunt,en hopen dat we heel langzaam naar een gezond Curacao toegroeien,wie weet is onafhankelijk dan een goede optie.

 6. De rede dat De vorige Antillen te duur is voor Chavez is dat de bestuursleden op Antillen ook hun zakken willen vullen, zodoende wordt het te duur voor Chavez.

  Zijn zakken vullen, bestuurders zakken vullen, dan blijft er te weinig over voor de eilanden.