• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Rond de 200 man vertrokken vanmorgen in het wit gekleed vanaf de Regentesselaan richting Post 7 van de Isla Raffinaderij. Doel van de tocht was een protest tegen de vervuiling van de fabriek. Jong en oud liepen gewapend met gasmaskers en spandoeken richting de ingang van de raffinaderij.

De mars stagneerde echter eerder dan verwacht. Vlak voor het Isla-terrein werd de weg geblokkeerd door een groep mensen in het rood gekleed. De ‘tegenpartij’ bestond voornamelijk uit  werknemers  van de raffinaderij die tegen de sluiting zijn.

Brief
Beide groepen stonden enige tijd tegenover elkaar waarna verschillende woordvoerders hun zegje deden. SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen probeerde ook de ‘pro-Isla partij’ te overtuigen van zijn standpunt en hamerde op het feit dat niemand uit is op het afpakken van hun baan. Leito las publiek de brief voor waarin de leiding van Isla dringend wordt verzocht de uitstoot af te stemmen op de hinderwetvergunning. Hierop werd er luid geapplaudiseerd vanuit de ‘anti-Isla’ kant. De ‘pro-Isla’ demonstranten reageerden hier met luid boe-geroep op.

Opschudding
Uiteindelijk trokken de demonstranten in het wit zich terug. Er onstond wat opschudding door een gegooid ei vanuit de ‘pro-Isla’ kant. Dit ei werd opgevangen en teruggegooid richting de ‘pro-Isla-demonstranten’ en dit wekte agressie op. De politie was ter plaatse om de boel te sussen.

Tevreden
Initiatiefnemer Edward Leito van Movementu Solushon Isla sprak van een geslaagde dag. “Ik ben zeer tevreden over de mars. Het was geen tegenvaller dat we werden tegengehouden. De werknemers stonden op terrein  van de Isla en wij konden dit niet binnengaan, maar dit was geen punt. In ieder land moet je op een vreemdzame manier een mars kunnen houden en dit is gebeurd.”

18 reacties op “‘Protestmars vreedzaam verlopen’”

 1. 1 ding. Wees blij dat je niet onder de roet van de isla woont. Kan je vertellen dat het verschrikkelijk is. Maar ja waar maak ik me druk om. Ga gewoon verhuizen,

 2. @ Gerrit: Welk “de rapport”? De cijfers waarop ik me baseer zijn afkomstig van het CBS en van de Isla zelf. En aldus voor iedereen ter inzage. Zoekt en gij zult vinden.

 3. Wat wel opvielen waren de racistische leuzen van de Pro-Isla mensen..

 4. @wimpiri, waarom wachten jullie altijd maar af totdat makambas geld op de tafel brengen? Wanneer worden jullie een keer proactief? Het gaat om jullie eiland en toekomst.. maar jullie laten alles maar over aan buitenlanders..

 5. @gerrit, Dat Casimiri & Co (een paar “nieuwe rijke” makambas) denken ons hun visie op te kunnen dringen met een hele diarhee van woorden is tot daar aan toe, laten zij die honderden miljoenen die nodig zijn om iets anders met het Isla terrein te doen maar eerst eens op tafel leggen. En misschien, heel misschien dat wij (Curacaosche bevolking) dan aan de volgende “Protestmars” mee gaan lopen.

 6. Wimpiri , ik ben het helemaal met je eens! ik ben zelf een nederlander en schaamde me dood! waar bemoeien de nederlanders zich mee? Laat de YDK het lekker zelf oplossen, ze hebben ook een mond en benen!

 7. Fedinand kom aub met feiten! laat de rapport maar zien. Ga niet zoals de politiek domme uitspraken doen!

 8. Edgar.
  Gerrit je bent 35 jaar oud en ik heb begrip voor je manier van denken. Ik ben vanaf 1976 bezig om het probleem van verontreinigingen als lucht, water, en bodem in kaart te brengen, en het is mij gelukt om de hele schottegat schoon te maken, inclusief Caracasbaai zodat onze mensen het kon gebruiken. Gerrit het probleem is niet Edgar leito, het probleem is de 18 mensen die jaarlijks dood gaan, de 160 bedlederige mensen die 24 per dag in de troep liggen, en de 20.000 mensen die dagelijks last hebben van de verontreiniging. de kinderen die regelmatig naar huis gestuurd worden . Wat heeft mijn pensioen met de vervuiling te maken.? Ik beschouw me zelf als de klokkenluider die de situatie bloodsteld ter verbetering van onze milieu in het algemeen.Gerrit je bent verantwoordlijk voor de bevolking die voor jouw gestemd hebben om ze te verzekeren in een schoonmilieu.De werknemers worden als pressie groep gebruik, ze zijn gevangen, en ze moeten de rode shirt dragen, en protesteren tegen hun eigen voordeel , dit is triest Gerrit maar “We Shall Overcome”

 9. De plannen van Casimiri & Co hebben dus helemaal geen draagvlak bij de Curaçaosche bevolking. En we gaan over tot de orde van de dag.

 10. Goed dat dit gebeurt! Het is hoog nodig dat er iets verandert aan die ongezonde uitstoot.

 11. Nuance: Er werken maar 91 Curaçaoënaars bij Isla. De overige 602 werknemers zijn van Venezolaanse komaf.

 12. Het is gewoon triest dat Edgar Leito 39 jaar gewerkt heeft voor ISLA en nu hij gepensioneerd is voorop loopt! Dan begrijp ik wel de reactie van het personeel! Die willen hem echt niet meer zien op het terrein van ISLA.

 13. Er waren blijkbaar weinig mensen van Wishi en Marchena aanwezig.. blijkbaar vinden zij het niet erg om in de gid te wonen en om 10 jaar eerder te sterven?

 14. @ pita,

  ja, dat is me ook opgevallen.
  Hoe zou dat komen?
  angst (voor vrienden of familie die bij de isla werken), onverschilligheid (ach, er zal toch niets veranderen, de fabriek blijft toch stinken), of iets anders….?
  heeft iemand daar een idee/mening over?
  Er waren maar 10 a 20% donkere mensen die de moeite hebben genomen om mee te lopen.
  Erg jammer, zeker voor de organisatie…..
  Gemiste kans voor de mensen in Marchena en Wishi…en omstreken…….

 15. Mijn petje af voor de politie die de soms oververhitte mensen wist te kalmeren. Jammer is dat vanuit de politiek het signaal uitgegeven is dat het hun NIETS interesseert wat er met hun eigen bevolking gebeurd! Niemand vanuit de politiek liet hun neus zien en bleven weg! Bang dat ze tussen de partijen kwamen te staan. Nogmaals de ISLA hoeft niet te sluiten en dat werd nog eens aangehaald door heer van Leeuwen maar het behoord zich gewoon aan de wereldnormen te houden. Dat de ISLA het volk en hun personeel verkeerd en vals inlicht was vanmorgen duidelijk. Dat maakt duidelijk dat ISLA openlijk toe geeft dat ze zeer vieze spelletjes aan het spelen zijn samen met de politiek en belanghebbende.

 16. @pita
  Simpel te verklaren, als je bij de ISLA werkt krijg je die roettroep er niet meer af!! (;-)
  Je brein raakt benevelt door al die chemicaliën die je dagelijks binnen krijgt!
  Helder denken lukt dus niet meer.
  Hoofddoel van de mars is werken aan een gezond Korsou en daar kan toch niemand tegen zijn !

 17. Nou, je kunt beter stellen dat YDK de werknemers zijn van Isla, daarom. Terwijl het niet gaat om het sluiten van de Isla en dus om hun job.

 18. Hm opvallend hoe anti-isla voornamelijk witte mensen zijn en proisla zijn donkere YDK..