• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkCURAÇAO – Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Deze week kijken we naar de gevolgen van het motorrijden zonder helm. Betekent dit dat er extra dodelijke ongelukken ontstaan als er zoveel zonder helm gereden wordt?

In twee weken tijd zijn er op Curaçao al twee motorrijders om het leven gekomen. Daarbij komen nog de twee slachtoffers van het afgelopen jaar. Met vier verongelukte motorrijders in anderhalf jaar tijd ligt het aantal hoog voor een klein eiland als Curaçao. Er gebeuren zoveel motorongelukken maar waarom rijden er dan veel bestuurders zonder helm? Is dit niet verplicht op Curaçao? Of kiezen de meeste bestuurders gevaar voor eigen leven?

Onderzoek
Uit onderzoek naar criminaliteit en rechtshandhaving op Curaçao van Wynsen Faber en Sjoerd Mostert, beiden onderzoekers naar criminaliteit, blijkt dat het aantal verkeersdoden op Curaçao hoog ligt. In de afgelopen zeven jaar is het aantal geregistreerde aanrijdingen op Curaçao gestegen met bijna 40%.  Het aantal verkeersdoden per 100.000 inwoners op Curaçao steeg de afgelopen vijf jaar naar ruim drie keer hoger. Het hoge aantal aanrijdingen en slachtoffers ligt vooral aan het roekeloze gedrag van de weggebruikers. In het afgelopen jaar zijn er vier motorrijders omgekomen terwijl het overgrote deel van de motorrijders nog steeds zonder helm op zijn motor rijdt. De vier motorrijders die in de afgelopen tijd zijn verongelukt, droegen echter alle vier een helm.

Eilandsverordening
In de eilandsverordening met verkeersregels staat dat je als motorrijder verplicht een helm moet dragen. De bestuurder van een motor wordt verboden met een motor te rijden zonder dat hij en de persoon die hij vervoert een goed passende helm draagt. Volgens politiewoordvoerder Reginald Huggins is het een toeval dat juist de verongelukte personen wel een helm droegen. “De politie treedt op als ze iemand zien die zonder helm rijdt. Natuurlijk is het spijtig dat zoveel bestuurders zonder een helm te dragen toch op een motor rijden en vooral dat de bestuurders die overlijden wel een helm dragen. Het is een eigen keuze van de bevolking om ondanks het grote aantal aanrijdingen, alsnog zonder helm te rijden. Maar het is belangrijk dat de bevolking door boetes uit te schrijven zoveel mogelijk verplicht wordt een helm te dragen om oneerlijke situaties te voorkomen.”

www.versgeperst.com