• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Antilliaanse jongeren leggen vandaag bij de herdenking op de Waalsdorpervlakte in Den Haag een krans neer voor verzetshelden van de voormalige Nederlandse Antillen. Vele Antillianen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland verbleven namen deel aan het verzet, meldt RTV Rijnmond.

De Arubaanse Boy Ecury is de bekendste. Aan het eind van de oorlog belandde Boy Ecury bij knokploegen onder meer in Rotterdam. Ecury deed mee aan sabotage- en liquidatieacties. Hij communiceerden met twee andere Antilliaanse verzetsstrijders in het Papiaments. Na verraad werd hij op 6 november 1944 op de Waalsdorpervlakte in Den Haag gefusilleerd door Duitse militairen.

Film
Boy Ecury is in 1984 posthuum onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis. Er is een boek over zijn leven verschenen en een speelfilm van de bekende regisseur Frans Weisz. Op Curaçao is de ‘Boy Ecuryweg’ naar hem vernoemd en in november 1949 werd op de Lloyd G. Smith boulevard in Oranjestad in Aruba een standbeeld van hem onthuld

3 reacties op “Antilliaanse verzetshelden herdacht”

 1. STATEMENT:

  COMMUNICATIE IN HET PAPIAMENTS MET ANDERE VERZETSTRIJDERS .
  DE SABOTAGE AKTIES WAREN TOP.
  JAMMER GENOEG WERD HIJ VERRADEN EN MOEST MET Z’N LEVEN BETALEN.

 2. Ook mogen we Charles Debrot niet vergeten. Hij overleed op 10 mei 1940, 20-jaar oud, bij Ockenburg (vlakbij Den Haag).

 3. de bekenste is eigenlijk george maduro.
  hij is uiteindelijke omgekomen in het kamp in dachau,
  Hij heeft postum een willems orde gekregen voor zijn verzet aan het begin van de oorlog. http://en.wikipedia.org/wiki/George_Maduro