• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Omayra Leeflang haar visie over een onafhankelijk Curaçao.

Het antwoord dat de minister van Koninkrijkszaken, Piet Hein Donner aan de Tweede Kamer gaf dat hij niet geloofde dat de regering van Curaçao uit is op onafhankelijkheid, is begrijpelijk.

Want het is niet Nederland maar het volk van Curaçao dat haar zelfbeschikking moet beschermen. Het volk van Curaçao moet aandringen op garanties van de regering van Curaçao dat zij geen enkele stap onderneemt richting onafhankelijkheid zonder het volk te hebben geraadpleegd via een referendum. Curaçao is een autonoom land binnen het koninkrijk en dat betekent dat de regering van Curaçao beslist over wat er gebeurt in Curaçao met uitzondering van de zaken die in het Statuut staan. Daarom is iedere zaak onze eigen verantwoordelijkheid als autonoom land.

Het is goed dat Nederland steeds weer laat zien dat het geen weet heeft van of niet ingrijpt in zaken die vallen onder de regering van Curaçao. De huidige regering van Nederland doet zijn best om zich ver te houden van alles dat de Curaçaose autonome verantwoordelijkheid raakt om te voorkomen dat zij koloniaal wordt genoemd.

Zo kunnen we zien dat zelfs de ‘screening’ van ministers een complete mislukking is geworden, dat zelfs de Gouverneur moest ingrijpen om het te laten gebeuren, minister Piet Hein Donner wast zijn handen in onschuld en zegt in diplomatiek woorden dat Nederland geen reden heeft om in te grijpen. Een ander voorbeeld is het feit dat de regering Schotte de veiligheidsdienst in een politieke ‘speeltuin’ heeft veranderd terwijl de Nederlandse regering ondanks vragen in de Tweede Kamer, zich afzijdig houdt.

De houding van Nederland om zich afzijdig te houden van alles wat het regeren van Curaçao betreft heeft zijn voordeel. Want het ontmaskert de grote leugens, bedrog en manipulatie die partijen die zich hebben verzet tegen de staatsstructuur, over het volk hebben overgoten. Aanhoudend hebben deze partijen het volk bedrogen dat de consensuswetten Nederland de autoriteit zouden geven om Curaçao te besturen; dat Curaçao een kolonie van Nederland zou worden en dat Nederlanders de dienst uit zouden maken op Curaçao.

Nu kan het volk met eigen ogen aanschouwen dat deze uitdrukkingen niets anders dan leugens, bedrog en manipulatie waren. Het was alleen maar gericht om de regeermacht te kunnen krijgen: ‘Quitatate tu para ponerme yo’ (verwijder jezelf om mij daarvoor in de plaats neer te zetten)

Het laatste antwoord van minister Donner op een vraag uit de Tweede Kamer over de bedoeling van de regering om Curaçao onafhankelijk te maken is een ander voorbeeld van hoe Nederland haar handen in onschuld wast en het volk van Curaçao zelf laat ‘dealen’ met de onafhankelijkheidsvraag. We kunnen concluderen dat minister Donner de regering Schotte niet serieus neemt wanneer op de omslag van het regeerprogramma staat: ‘Voor een soeverein Curaçao’.

Met andere woorden de minister beschouwt hetgeen op de omslag van een officiëel document als een regeerprogramma staat, niet als iets serieus. Wij die wonen op Curaçao, kunnen ons de luxe van handen wassen en de ogen sluiten niet veroorloven. Wij zien dat deze regering geen respect heeft voor democratie en daarom moeten wij erop aandringen dat er eerst een referendum komt voordat er wordt gesproken over onafhankelijkheid, zelfs op de omslag van een partijprogramma.

17 reacties op “Ingezonden: Zelfbeschikking beschermen”

 1. Sberano,
  Ook u noet mijn schrijven maar eens wat aandachtiger doorlezen.Ik praat geen Nederlanders of Nederland goed,wat ik schrijf is mijn mening en dus ook niet alle Nederlanders in een hokje plaatsen a.u.b.. Wat u schrijft is uw mening en gelukkig van een kleine groep YDK`s.Met alle respect Iedereen mag een eigen mening hebben,dat heet democratie
  Ik werk met een grote groep collega`s,alleen maar YDK`S ,en die zijn zeker niet blij met deze regering .Het zakkenvullen zijn ze wel gewent van de politici,maar met deze regering gaan we 5 stappen achteruit in plaats van 1vooruit.. U heeft mij ook niet zien schrijven dat alleen deze regering loopt te stelen ,maar dat er al tientallen jaren is gestolen.U blijft maar ontkennen dat er momenteel veel vriendjes politiek is en de mooie baantjes mooi verdeeld worden.Geschiedenis is verleden,daar moeten we met zijn allen van leren en zorgen dat wat fout is gegaan nooit meer gebeurt.
  Begrijpt u nu eens waar het omgaat.Curacao moet vooruit komen en helaas staat het al jaren stil.Mensen die een hongerloontje verdienen en allemaal in het weekend moeten blijven werken om rond te komen U zult wel weer zeggen door de Nederlandse werkgevers .Die zijn nu eenmaal de zondebok in uw ogen.Alle Nederlanders zijn het zelfde.
  Ben blij dat ik alle ydk`s niet het zelfde zie .Er zijn onder alle bevolkingsgroepen goede en slechte mensen zowel Nederlanders,Curacaowenaars of vanuit welk land dan ook.
  U scheert iedereen over 1 kam.en kan de geschiedenis maar niet vergeten,en dat hoeft ook niet juist niet,daar moeten we van leren en nogmaals zorgen dat dat niet meer voorkomt.Bepaalde figuren in deze regering zetten momenteel ,althans dat proberen ze,haat te kweken tegen bepaalde bevolkingsgroepen en ziet ze het liefst van het eiland verdwijnen.Dat zou de grootste ramo voor Curacao zijn.En wat ik nu schrijf heb ik van een bekende ,geliefd,van t.v. .Curacao heeft nog nooit een echte ramo meegemaakt want als er wat gebeurde stond Nederland weer klaar met zijn knip.Mocht Curacao ooit onafhankelijk worden staat er niemand meer klaar,geen land ,eiland of wat dan ook.waar u zgn naar toe wilt .Curacao heeft niets te bieden op toerisme na.Mochten vele bevolkingsgroepen van het eiland moeten verdwijn door de regering zijn we failliet.Denk aan Haiti

 2. Besgte Soberano,

  het is duidelijk je hebt een eigen mening en we leven gelukkig nu nog in een vrij land.
  Dus ik zal je mening moeten accepteren.
  mevrouw leeflang heeft heel veel fouten gemaakt en ik hoop met jou dat ze nooit meer terug komt in welke regering dan ook.
  Maar volgens mij waren het meer domme fouten dan dat ze echt corrupt was.
  De Par zal verder ook wel zijn corruptie gekend hebben hebzucht zit in ieder van ons.
  Maar de huidige coalitie hebben voor mij al in het verleden bewezen zakkenvullers te zijn.
  Denk aan Asjes met zijn Selikor avontuur en hij wordt gewoon door de heilige Wiels naar voren gebracht, alsof er niets mis is met hem.
  Geniet van je vrijheid nu het nog kan, je kunt nu nog zonder schroom je mening geven.
  zinnig of onzinnig maakt niet uit.
  Maar er zijn heel veel landen, waar mensen met een afwijkende meining worden gearresteerd.
  Denk aan china, cuba en andere communistische landen, waar jij denkt dat het allemaal heel goed gaat voor de onderklasse.
  Het communisme en ook het socialisme is geen oplossing, want dan krijg je een dictator die met het leger de mensen zal onderdrukken en lange rijen voor winkels, waar niks te koop is.
  Diktators die je oppakken als je het niet met ze eens bent, is dat wat jij wilt??
  Ga maar eens naar Venezuela toe, zonder een bodygard kan je daar niet eens meer in Caracas de straat op.
  Berovingen, moord en drugsellende is daar dagelijkse kost.
  Hier ook, maar echt een flink stuk minder (zoek de cijfers maar op)
  Geef mij dan toch maar het kapitalisme met een gezonde democratie, dan kunnen we tenminste nog wel onze vrij mening uiten zonder gevaar.
  In Nl hebben ze Wilders die het domme volk aan zich weet te binden.
  Gelukkig nog maar 20% van de nederlanders trappen er in, maar had nooit gedacht dat hij zo populair zou worden.
  Hier is Wiels bezig met zijn radio programma mensen te hersenspoelen met halve waarheden en hele leugens.
  Helaas het simpele volk pikt het en zal op hem blijven stemmen, tot dat ze hem door hebben.
  Gelukkig graaft hij zijn eigen graf met zijn clowneske uitspraken:
  Osama heeft nooit bestaan, hoe verzin je zoiets..
  HAATZAAIERS ZULLEN OOK HAAT OOGSTEN…….
  Kortom geniet van je vrijheid: wiels is nog geen alleenheerser en hopelijk wordt hij dat ook nooit…
  Toch nog een vraagt: op wie moet ik nu gaan stemmen?
  Is er nog een parij die niet corrupt is en wel democratisch.
  Met mensen die gewoon door de screening kunnen komem, zonder iemand te moeten ontslaan.
  En wel voor goede scholing wil zorg dragen, zodat we de toekomst van Pais Curacao zonnig tegemoet kunnen treden…
  trouwens waar staat die doofpot??, is die nog niet vol???
  Ik bedoel die doofpot waar alle politici van de afgelopen 40 jaar hun rotzooi in hebben kunnen dumpen…

 3. @SOberano, Ik woon mijn hele leven hier en ben YDK. Maar als ik jouw posts lees dan is het duidelijk dat je hier niet woont. Wanneer gaat de regering dan onderzoek doen naar teloorgang DCA/ALM? Gaan ze Schotte, Asjes, Cooper, Constancia onderzoeken? En dan meteen Monk, Pierre, Marchena, Prince etc.. juist allemaal geen PAR leden!!

  en fruit en benzine prijzen niet nog steeds niet lager..

  wellicht zijn de Nederlands sprekende Antillianen iets minder bang voor haatzaaiers zoals Wiels en durven zij wel hun mond open te doen.. Er heerst een grote angst cultuur binnen de papiamentu talig bevolking..

 4. @ Macamba en door uw opmerking over Chavez etc. laat weer eens zien dat Nederlanders alleen in hokjes kunnen denken, en nooit een eigen mening hebben bezeten. Doe de oogkleppen af en kijk om u heen. Het rode gevaar waar Nederland voor werd gewaarschuwd was ook een leugen. Ook al zouden we onder Chavez vallen, dan zullen alleen de uitzuigers zich zorgen hoeven te maken. Nogmaals durf uw eigen mening te vormen en loop niet achter Zumbie Parawara Leeflang aan. Iedereen die dat heeft gedaan is er berooid van uitgekomen.

 5. @ Macamba u wordt duidelijk niet gehinderd door enerlei geschiedkundige kennis, dus een discussie heeft idd geen zin. Als Nederland zo goed is voor zijn onderdanen en een van de beste landen van Europa is, ben ik toch blij dat ik daar niet woon. Onlangs vierde de voedselbank zijn 15de lustrum. De bankiers konden er wel om lachen tussen de kaviaar, champagne en bonussen door.

 6. @ Sander bedankt voor je reactie. Wat betreft de geschiedenis van de lage landen die ken ik. Ik ken het hele verhaal van horigen, pachters en lijfeigenen. MAAR dat is en was Europa zijn pakkie aan. Als je de gehele geschiedenis van Europa dan is het een en al oorlog voeren, liegen bedriegen en hoogverraad. Eeuwenlang wentelde men in zijn eigen stront en vuil rond. Toen men op “ontdekkingsreis” ging, nam men alle smerigheid mee. Geen enkele van de oorspronkelijke bewoners heeft gevraagd om “beschaving” te brengen. Wat betreft de tweede wereld oorlog, Nederland moet beginnen met dank je wel te zeggen tegen Curaçao en Aruba. Door bloed zweet en tranen konden de geallieerden voorzien worden van brandstof. Brandstof die ze tegen schandalig hoge prijzen moesten kopen van de regering in ballingschap.
  Ik ben me TERDEGE bewust van de schandalige wijze waarop opeenvolgende regeringen de poet er door heen jaagden en jagen. Echter om dit op conto van Wiels en Asjes te schrijven gaat mij te ver. Als men zich beter zou verdiepen en niet steeds achter mevrouw Leeflang zou aanlopen met haar ondeskundig en ongegrond gezwam, dan weet men dat er momenteel en audit wordt gehouden bij Aqualectra. Hieruit komen heel veel zaken naar voren die het daglicht niet kunnen verdragen. Nog mee audits staan op de stapel. De huidige regering is het al gelukt om de prijzen te verlagen. Wat heeft de PAR of mevrouw Leeflang ooit gedaan? Vraag haar maar waarom het Delta plan niet door is gegaan. Vraag haar maar wat ze bedoelde met een “leermoment” van 32 Miljoen Nederlandse belasting poet.

 7. @ Pueblo, op 04-05-2011 om 14:58 ik weet niet wanneer je op Curacao bent geweest, maarre zakkenvullen, politieke benoemingen en fraudes waren er zeer zeker onder PAR. In ieder geval wens ik al de volgers van Zumbi Parawara Leeflang veel wijsheid toe. Deze regering is bezig ALLE fraude gevallen boven water te halen. Nu blijkt dat vooral uit de nederlands sprekende hoek vele kritiek komt op de huidige regering. Waarschijnlijk last van hete voeten?

  @ Yui di Korsou, ik zou als ik jou was de voorgeschreven medicijnen blijven gebruiken.

 8. Soberano,
  Toch gaan er ieder jaar weer honderden studenten naar Nederland,de Una is toch wat dichterbij ?Wat de rest betreft hebben anderen al op u gereageerd en daar ben ik het volkomen mee eens. Wij komen hier niet uit samen,er zijn overal voor en tegenstanders van bepaalde zaken.Wees blij dat u al die talen wel goed heeft kunnen leren op school ook de meeste mensen in h het verleden ,mijn vrouw ook Veel politieke figuren hier die dat dus graag willen sturen zelf hun kinderen naar allerlei landen om te studeren. en de kinderen van de arme bevolking alleen maar in papiamentu.Zeg mij wat het voordeel daar van is.
  U zegt dat andere landen graag curacao overnemen Chaves wil graag zelfs ,wat veranderd er volgens u dan.Pas ,maar op Curacou is niet zo belangrijk meer voor Nederland,ze hebben hier een provincie om de hoek.liggen Als Nederland een spelden knop is wat is Curacao dan op de wereldkaart.
  Wat er ook gaat gebeuren met Curacao in de toelomst ik hoop dat het ons allen goed gaat.
  Wat nog betreft dat Nederland niet goed voor zijn onderdanen zorgt ben ik het niet mee eens
  het is een van de eens beste landen van Europa qua voorzieningen.Nederland heeft miljarden gestuurd naar Curacao en ook weer kwijt gescholden dus u bent niet redelijk.
  In de geschiedenis is veel geroofd van de bevolking over de gehele wereld en gebeurt nog steeds, ook nog op Curacao.Deze regering doet het zelfde,vult ook zijn eigen zakken.
  Ik zie dat geld liever persoonlijk naar de arme bevolking gaan ,dan wat de regering nu doet vriendjes politiekt te bedrijven.Ach en de bevolking weet het ,het gebeurt al tientallen jaren,het is gewoon geworden .Gaat nog heel lang duren voor dit allemaal goed komt
  Eerst moet de politiek veranderen ,en als we onder een ander land vallen veranderd daar echt niets aan.Alleen er zullen er weer een paar heel rijk van worden.

 9. @soberano, je hebt dus wel een heel goede kijk op de geschiedenis en aardrijkskundig ben je dus ook heel goed onderlegen.
  curacao een groot en belangrijk land in de Carib en Nederland een lullig stipje in europa.
  ik vindt nederland ook niet alles en denk ook niet dat ze heilig waren toen (slaventijd) niet en nu nog niet.
  Maar alle landen in europa waren toen fout met het vaticaan voorop.
  dat kwam uit onkunde en achterlijkheid (ook hebzucht)
  Je moet wel alles een beetje in het juiste perspectief gaan zien.
  300 jaar geleden waren mijn voorouders ook lijfeigenen, als je niet tot de adel of de kerk behoorde, dan was je net zo weinig waard als de slaven toen.
  de mensen in NL leefden in plaggenhutten en hadden soms na 12 uur keihard werken op het boerenland maar net genoeg te eten.
  goed ze waren vrij, maar hadden geen keuze en zeker geen leuk leventje.
  hardwerken voor een honger loon en zondags verplicht naar de kerk.
  Waar dan de hel en verdoemnis gepreekt werd.
  Grote gezinnen moesten er komen voor de kerk (zieltjes) en honger werd er geleden.
  geen scholing, geen toekomst, niets.
  Nog geen 100 jaar geleden bestond dit nog steeds in europa.
  in de jaren 30 was er crisis in europa ik heb beelden gezien van mensen die uit vuilnisvaten moesten eten.
  denk maar aan ierland met de slechte aardappeloogsten in de 19e eeuw.
  als je niet dood wilde gaan aan de honger, moest je naar Amerika vertrekken.
  Dus ga me nou niet vertellen dat alle mensen die van slaven afstammen het alleenrecht hebben op de ellende van hun voorouders.
  En je vooral daarin blijven wentelen: heerlijk; het is niet mijn schuld maar van de stoute slavendrijvers die mijn voorouders hebben misbruikt en nu heb ik nog een trauma.
  Het is natuurlijk verschrikkelijk geweest voor een grote groep van het volk hier.
  Maar in de rest van de wereld was het leven voor de arbeiders (de grootste groep van de mensheid), ook verschrikkelijk…….

  Nu leven we gelukkig in een andere tijd en iedereen is gelijk.
  er is democratie, er is mogelijkheid tot educatie, iedereen kan iets van zijn/haar leven maken.
  Maak er gebruik van en ga verder met je leven.
  In een groot deel van e wereld (o.a. Afrika) is nog steeds honger en ellende geen vrijheid en achterlijke gebruiken zoals vrouwen besnijdenis (om maar 1 ding te noemen).
  Mijn moeder zei vroeger tegen me als ik zat te mokken of boos was:
  Slik die drol een keer door en ga verder……(niet blijven kauwen op oudzeer)
  Vlak na de 2e wereldoorlog was er niets in europa, heel europa lag in puin.
  40 jaar later was het al weer helemaal opgebouwd.
  niet alleen Nederland , maar alle landen lagen in puin, maar door hard werken heeft men het weer weten te herstellen…
  Zelfs duitsland, de grote vijand, werd een vriend en bondgenoot tijdens dit proces van wederopbouw.
  denk daar maar eens over na als je het weer eens over geschiedenis wilt hebben.
  je moet niet stellen dat Curacao geen kansen heeft gehad: het geld dat NL steeds is blijven geven is waarschijnlijk nooit echt goed besteed en dat gaat zeker niet door de huidige coalitie gebeuren, want deze mensen zitten het volk weer dom te houden.
  ik denk dan Asjes en Wiels in het bijzonder.
  Door steeds over de stoute macamba”s te blijven zeuren, hoeven zij zelf niets te doen.
  Want de nederlanders zijn schuldig aan alles wat er mis is hier op dit eiland.
  van de slechte wegen, het Sehos, de gevangenis, de Isla: alles de schuld van de Makamba”s.
  wij hebben het niet gedaan, maar zij: niet onze schuld…..
  Er zijn heel veel schurken onder de nederlanders, maar steek wel je hand ook even in eigen boezem en kijk eens een beetje kritisch naar een grote groep op dit eiland die er steeds weer een rotzooi van maken.
  vuilnis gooi je gewoon op straat; leeg blikje? gooi maar uit de auto.
  feestje op het strand: laat de rotzooi maar achter.
  Dat doen nog steeds een grote groep lokale Curacaoenaars.
  Dan heb ik het maar niet over de criminaliteit hier, want daar kunnen de nederlanders ook wel wat van.
  Door slechte opvoeding eenoudergezinnen en armoede kan je verwachten dat er meer mensen de fout in gaan.
  de papa”s moeten ook eens hun verantwoording gaan nemen.
  maar dat is een ander verhaal…
  Verder heb ik wel respect voor je talen kennis, ook een beetje jaloers daarop.

 10. @Soberano, het maakt niet uit welke alias je ook gebruik, je blijft gewoon een gefrustreerde gehaktbal die aardig Vlaams spreekt, als je kennis van die andere talen van hetzelfde niveau is heb je je tijd aan educatie verdaan. Keep on dreaming (dat is Engels voor het geval je er moeite mee hebt).

 11. Soberano, Deze regering bestaat alleen uit zakkenvullers.. mensen als Asjes en Constancia en ook Schotte staan bekend als zakkenvullers..
  We horen alleen maar leugens en leugens.. Hoe zit ook alweer met al die olievelden rondom Curacao die stiekem door de PAR werden geheim gehouden???? Juist daar horen we niets over.. en ondanks dat er al een overschot aan ambtenaren is dienen de implementatie managers natuurlijk worden benoemd.. In het algemeen mensen zonder kennis en bv in het geval van Asjes.. Wordt hij nu benoemd terwijl hij pas in 2014 er zal gaan werken maar in de tussentijd dus 2 salarissen vangen en er zal natuurlijk een waarnemer in dienst worden genomen.. en dit is in het belang van het volk????? payaso

 12. @ macamba ik kan mijn reactie zowel in het Nederlands, Papiamentu, Spaans en Engels neerplempen. Ben als yui di Korsou namelijk in alle 4 de talen onderwezen. Ben geen jurist en heb ook geen staatkunde gestudeerd. Leest u mijn reactie nogmaals aandachtig door, dan snapt u de essentie. Heb zelf op de Kollegio Erasmo gezeten, en daar werd in het Papiamentu onderwezen. Daarna naar de HAVO en verder gestudeerd. Dus leuk dat uw vrouw en kinderen het met u eens zijn dat het slecht is om in het Papiamentu les te krijgen, maar dat is hun persoonlijke mening. Ik weet niet hoe lang u op het eiland woont, maar volgens mij hebben we een UNA (nu dr. Moises da Costa Gomez Universiteit) dus nee men hoeft niet perse naar het buitenland. Ben nog nooit in NL geweest en heb daar ook totaal geen behoefte aan. Curaçao moet NU de onafhankelijkheid inroepen. Wil Nederland (een speldenknop in Europa) niets meer met Curaçao te maken hebben, dan zijn er nog legio landen en eilanden die dat wel willen. Onafhankelijk wil namelijk niet zeggen geheel alleen. De regering van Nederland heeft (met gedeeltelijke uitzondering van Willem Drees) nog nooit zich bekommerd om zijn eigen inwoners, laat staan de inwoners van Curaçao. Uit eigen belang hebben ze zich “bekommerd” om de mensen na afschaffing slavernij. Behalve de modderpoel der lage landen heeft Nederland nooit iets bezeten, alleen geroofd, dus ik zou als ik u was iets beter de geschiedenis uitzoeken, alvorens u het een en ander neerpent. Mocht u ooit in Nederland zijn, dan raad ik u een bezoekje aan het archief van Zeeland in de bibliotheek aldaar aan. Daar vindt u de ware geschiedenis.. Ik zie u tegen reactie graag tegemoet

 13. Geachte soberano,

  Ik vraag mij of of u wel een staatkundige een juridische opleiding heeft gevolgd ik vindt n.l dat u zich belachelijk uitlaat. Kunt u mij vertellen iemand die alleen papiamentu spreekt ,in welke landen hij een goede baan zou kunnen vinden.Ja idd in vele landen wordt het leersysteem overhoop gegooid,maar we praten hier over een Nederlandse taal die bij het eiland behoord als die taal volgens u niet bij dit eiland hoort, hoort u er zeker ook niet thuis.Geschiedenis kan nu eenmaal niet terug gezet worden naar het verleden.Hoe erg het allemaal ook is geweest ,ben er ook niet trots op.U had 100 % zeker nog in Afrika gewoond . Curacao behoort bij Nederland en u bent hier door de geschiedenis terecht gekomen.Nederland heeft nooit gezegd a.u.b. we stoppen ermee en de slaven mogen het eiland hebben.Nee Nederland heeft altijd goed voor de bewoners gezorgd.Helaas ook door zakkenvullers grotendeels buit gemaakt.Na 10-10-10 mag de overheid van Curacao zelf alles beslissen ,alleen nog onder TIJDELIJK toezicht,en hopenlijk,ja dat hoop ik ,dat we langzaam uit de klauwen van Nederland komen en echt op eigen benen gaan staan met een goede regering zodat we langzaam naar een goed en democratisch land groeien.
  Welke kleur iemand dan ook heeft we zijn allemaal mennsen ,hebben allemaal een vader en een moeder.Ben getrouwd met een Curacause vrouw,mijn 2 kinderen zijn hier geboren,haar familie is het zeker niet met uw opvatting eens dat het onderwijs alleen in Papiamentu gegeven moet worden en vindt ik dus ook dom van de overheid.
  Veel opleidingen zijn hier helaas niet voor de jeugd te volgen en zijn verplicht naar het buitenland te gaan.Waar de overheid wel voor moet zorgen is dat als deze studenten klaar zijn met hun studie ,hier een goede baan op hun ligt te wachten en mee kunnen helpen met de opbouw van ons eiland.
  Verder Curacao onafhankelijk,nu liever niet,hopenlijk in de toekomst wel.
  Sorry verder voor mijn reactie op uw reactie op dit forum,ik heb ook geen juridische of staatskundige opleiding genoten .Ben gewoon een mens van deze wereld ,ook maar daar geplaatst en ben van mening dat discriminatie en geloven de meeste ellende op de wereld brengen.

 14. Als vanouds weer een hoop wartaal uit de mond ofwel pen van Zumbie Parawara Leeflang. Laat Omayra eerst een staatskundige opleiding volgen of op zijn minst een
  Juridische opleiding, alvorens ze zichzelf wederom belachelijk maakt. Onbegrijpelijk hoe zowel zij die de mond vol heeft over 10-10-10 en autonomie zit te wachten wat Nederland zal doen. Voor de overige reageerders, ijdele hoop dat deze regering zal vallen. De bevolking van Curacao heeft eindelijk een goede regering die in het belang van het volk werkt. Natuurlijk zullen de uitzuigers er alles op alles zetten om de regering te laten vallen, zodat ze verder kunnen gaan met laaien lichten en oplichterij. Ik lees een opmerking waarbij gesugereerd wordt dat het volk “dom“ wordt gehouden, aangezien ze alleen in het papiaments les zouden krijgen. Alsof het Nederlandse onderwijs zo goed is, met diplomas die niets waard blijken te zijn (In Holland etc). Telkens weer druipt het superieurs gevoel er van af als een nederlands of makamba zijn mening geeft over Curacao. Niet in de gaten hebbende dat ze de PALJAS van Europa zijn.

 15. Ben het volkomen met mw Leeflang eens,als ook met Sander.Laten we a.u.b. hopen dat dit niet gaat gebeuren en hoe dan ook proberen tegen te houden.
  Nederland wast dan zijn handen in onschuld en zegt dat het de keuze van de Curacause bevolking is.Maar ik ga er van uit dat het merendeel van de bevolking wel ziet of gaat zien hoe slecht de huidige regering bezig is.Hopelijk krijgen ze de vier jaar niet vol.Maar het is dan wel weer te hopen dat we dan wel een goede regering krijgen In ieder geval partijen die een regeer akkoord afsluiten en zich daar aan houden.We hebben nu alleen maar zakkenvullers in de regering,daarom laat ze de 4 jaar niet halen,gun ze dat goede pensioen niet van onze belasting centen.Ze stelen al genoeg.

 16. ja maar in de tussentijd zal land curacao failliet zijn.. neem een asjes die nu al geld gaat vangen voor een baan die hij pas in 2014 zal vervullen..

 17. mee eens…….
  deze regering is niet te vertrouwen, zolang Wiels met zijn grote mond de andere 2 partijen de mond weet te snoeren.
  maar de vorige regering is te veel bezig geweest met 10-10-10 en heeft het land behoorlijk aan zijn lot overgelaten er is toen ook niets gebeurt aan behoorlijke schoolopleidingen voor de minder bedeelden van dit eiland en begeleiding van kinderen die van huis uit geen opvoeding krijgen.
  begin bij de kinderen, geef ze een goede opleiding en probeer ze talen te leren al op zo jong mogelijke leeftijd.
  er is nu al een hele generatie die alleen maar Papiamentu spreekt, waar kunnen die mensen straks werk vinden?.
  waarom wordt hier niet de voertaal engels of nederlands ook op de scholen, dan krijgen de mensen een kans om zichzelf vooruit te helpen.
  hou het volk dom, door ze alleen maar papiamentstalig op te voeden, dat is het idee van de afgelopen regeringen.
  en het volk laat zich steeds weer belazeren….