• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het belang van persvrijheid staat vandaag centraal. Het is namelijk de Internationale Dag van de Persvrijheid. Daarnaast wordt stilgestaan bij de journalisten die worden bedreigd, gevangen gezet en vermoord. In 2011 zijn al 18 journalisten gedood en zitten 151 journalisten vast.

In 1993 hebben de Verenigde Naties 3 mei tot Internationale Dag van de Persvrijheid uitgeroepen om persvrijheid wereldwijd onder de aandacht te brengen. In Nederland wordt er veel aandacht besteed aan de Dag van de Persvrijheid met onder andere persvrijheidacties.

Acties
Sinds 2007 voeren Free Press Unlimited en Amnesty International acties voor de vrijheid van ontvoerden en onterecht gevangen genomen journalisten. Dit jaar strijden zij voor de vrijlating van de journaliste en activiste Hengameh Shahidi. Ze is een gewetensgevangene waarvoor ze een 6-jarige straf uitzit de Evin gevangenis in Iran voor het schenden van de veiligheid van de staat en één jaar voor propaganda tegen het systeem.

Persvrijheid wereldwijd achteruit
Het laatste rapport van de organisatie Freedom House voor de Persvrijheid in de wereld kwam 29 april 2010 uit. Hieruit blijkt dat de persvrijheid de afgelopen acht jaar wereldwijd achteruit is gegaan. Maar zestien procent van de wereldbevolking leeft in een persvrij land, deze landen liggen vooral in West-Europa, Noord-Amerika en Australië. Noord Korea,Turkmenistan, Birma,Libië en Eritrea scoren het laagst.

Map of Press Freedom
Freedom House brengt sinds 1980 ieder jaar een rapport uit. De organisatie kijk naar de wettelijke bescherming van journalisten, politieke druk op media en journalisten en de economische omstandigheden zoals wie de eigenaars van de media zijn in een land. Bekijk hieronder de Map of Press Freedom 2010. Voor meer informatie over de Internationale Dag van de Persvrijheid kijk op de website Persvrijheid.

[scribd id=54519291 key=key-1dw6ti3760nzmgo9if1u mode=list]

2 reacties op “Dag van de Persvrijheid!”

  1. zo, dus jij wilt beweren dat er op Curacao geen persvrijheid bestaat. kun je dan de kranten en radiostations benoemen die gemuilkorft zijn door mijn Curacaouse regering? je bent niet alleen mondverlegen maar ook nog eens geflipt man. in nederland hebben ze middels de PVV wél een zeer bekende nederlandse halfjoodse collumnist verboden een door hem geschreven toespraak te houden ivm de herdenkingen van de 2e WO, dát is pas het muilkorven van de media van de eerste orde. bij ons in Curacao is dat wat voor de media moet doorgaan zo vrij dat ze de met meest gekke en onwaarschijnlijke berichten in hun kranten en radioprog.’s voor de dag komen! dus praat geen nonsense, clown!

  2. Persvrijheid lijkt me voor Curacao ook een heel goed idee!