• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Koninginnedag op Curaçao is ieder jaar een groot feest. Oranje hoeden, broeken, t-shirts en vlaggen werden afgelopen zaterdag weer uit de kast getoverd. De verjaardag van de koningin werd die dag goed gevierd. Versgeperst.com is benieuwd wat jij die dag hebt gedaan en vroeg het de voorbijgangers.

Tijdens de jaarlijkse Koninginnedagviering kleurde Willemstad van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat oranje. Lokale bevolking, stagiaires, studenten en toeristen trokken zaterdag massaal naar Willemstad om er een groot feest van te maken. Kinderen konden hun hart ophalen met de verkoop van hun spulletjes tijdens de kindermarkt. Ook waren er voor de kinderen spelletjes georganiseerd in Pietermaai.

Bezoekers aan Willemstad genoten zaterdag de hele dag van verschillende muziekstylen. In het Wilhelminapark, bij Villa Maria en op de Scharlookade traden verscheidene bands op. Op het Brionplein kon er genoten worden van de jaarlijkse terugkerende breakdance competitie. Duizenden bezoekers trokken zich afgelopen zaterdag niks aan van de warmte en bezochten de stad.

Toch vindt niet iedereen Koninginnedag zo leuk. “Ik heb niet zo veel met Koninginnedag. Ik heb dat nooit gehad, iedereen in het oranje, ik vind het maar niks. Ik heb dus gewoon gedaan alsof het een normale zaterdag was en ben naar een afgelegen strandje gegaan,” vertelt David (56).

Niet bijzonder
Ook Andres laat weten dat hij Koninginnedag geen bijzondere feestdag vindt. “Het is een feest voor de Nederlanders. Ik vind Carnaval veel leuker, maar ik ben toch nog even naar de stad gegaan. ’s Middags heb ik even een rondje door de stad gelopen.”

Gave sfeer
Daarentegen vertelt Lizanne (26) dat ze Koninginnedag op Curaçao het mooiste feest van het jaar vindt. “Ik woon hier nu anderhalf jaar en ik vind de sfeer zo gaaf. Gelukkig lieten mijn baas en zijn vrouw ons eerder weggaan zaterdag dus kon ik op tijd naar de stad. Ik heb echt een gave dag en avond gehad.”

Rommelmarkt
Jayla (43) was vroeg uit de veren om Koninginnedag traditiegetrouw te beginnen met het afstruinen van de rommelmarkt. “Om 7.00 uur was ik al met mijn vriendinnen in de stad. We hebben goed inkopen gedaan en genoten van de sfeer.”

Goed feest
Richard (26) vertelt dat hij normaal niet zo’n feestganger is maar dat hij Koninginnedag dit jaar niet wilde overslaan. “Ik herinner me nog van vorig jaar dat ik het zo leuk vond. Dit jaar was het weer prachtig weer dus ik ben rond 13.00 uur al de stad in gegaan en pas weer weggegaan toen het feest over was om 00.30 uur. Ik heb het goed gevierd dus.”

 

22 reacties op “‘Feest voor de Nederlanders’”

 1. @Wancho:

  Leer lezen. Ik schreef zestigduizend mensen, niet zestig procent. Ik woon over 2 weken 21 jaar op Curaçao en mijn overgrootvader was van Antilliaanse komaf. Maar noem mij rustig Makamba hoor, dat doet geen pijn. En “hoogintelligente professor” voel ik mij allerminst, ik heb slechts middelbaar en hoger onderwijs gevolgd.

  Beticht je mij van racisme? Dan moet je van goede huize komen. En de koningin waar jij “schijt aan hebt” is je eigen vorstin. Kennelijk ben je een voorstander van een republiek. Leve de democratie. Dat mag je vinden. Niet dat er verder ooit iets zal veranderen in dat opzicht, maar je mag vinden wat je wilt. Wen er vast maar aan, die staatsvorm is je niet gegeven zolang Curaçao deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden. En waar ik wel of niet “hoor” te wonen, bepaal ik zelf. Ik heb in diverse landen gewoond in mijn leven, en dit is nu al ruim twee decennia mijn thuis. Daar heb ik geen hulp bij nodig. En ik beledig niemand. Als ik zeg dat er mensen analfabeet zijn, dan geef ik slechts weer wat het CBS bekendgemaakt heeft niet heel lang geleden. Je staat bij mij dus gegarandeerd voor het verkeerde loket. Ik poog te duiden waar de schoen wringt. Feiten, geen veronderstellingen.

  Steek de hand in eigen boezem, ik kom nog helpen ook. Met hart voor mijn eiland. En oog voor de lieve bevolking waar ik al zolang deel van mag uitmaken (van jouw eigen regering, dus houd je gemak). Wat zou de wereld er mooi uitzien als je dat zwartwitfilter eens van je hersenschil verwijdert. Ik gun je het allerbeste. Een gemiste kans tijdens het samenstellen van jouw genetische cocktail. Scheld maar… wie scheldt heeft sowieso ongelijk.

  En als je overal schijt aan hebt, zal het bij jou thuis wel lekker ruiken…

 2. Laat de niet Nederlanders anders hun Nederlandse passpoort inleveren als ze zo’n grote haat hebben jegens Nederland

 3. Hoezo “feest voor Nederlanders”. Wat een onzin. We leven toch allemaal binnen het Nederlands Koninkrijk?!! Of hangen die “niet-Nederlanders” liever de Venezuelaanse vlag uit het raam?

 4. @Wancho, lang stukje 😉 Maar leuk om de spyche achter de Wancho te lezen. Aan je kortere stukjes komt meestal een beeld van een ontevreden makamba-hater boven.. werkelijkheid is gelukkig een stuk genuanceerder. Ben het met je eens dat een aantal Hollanders zich hier als een superieure boer gedragen. En misschien komt dat ook door het gevoel dat Curacao bij NL hoort. Maar dat type Nederlanders gedraagd zich ook vreselijk in “kosta del mar” etc.. Ik ken *veel* zogenaamde Makambas.. Ik hou niet van dat woord, omdat ik vind dat het een negatieve lading heeft. (Hoewel het woord zelf neutraal is).
  De Nederlanders die ik ken en waar ik ook mee omga zijn blijkbaar het handje vol waar jij het over hebt.. die wel geintreseerd zijn. Maar dat zijn imho toch erg veel… Ik ken juist maar een handje vol van het andere slag, die ik makkelijk Makamba kan noemen…. botte boeren die zogenaamd “recht door zee” zijn en “zeggen waar het op staat”.. In mijn ervaring is dat een kleine minderheid. Net zoals de yui Korsou die ongeintreseerd, onbeschoft, traag de kassa doet kouwend op bals. Dat jij NL-ers afrekend op gedrag is hetzelfde als die “Antiliaanen zijn lui, In Nederland dit..”-Makambas..
  Sommige Nederlanders komen inderdaad met een bepaald beeld naar Curacao, het verschil is dat de meeste Nederlanders dit beeld willen en durfen bijstellen als ze iets leren op het eiland.
  Ideologisch ben je een antimonarchist, politiek lijk je het met veel van P.S zijn ideeen eens. Maar sta jij echt achter onafhankelijkheid? Met deze potcho potcho wat we nu en eigenlijk sinds de tekening van het statuut als politiek hebben. (tijd voor tekening statuut laat ik buiten beschouwing).

 5. @Wancho, in je bericht naar Eric schrijf je: ‘de vergeljking nederland – Curacao gaat in niets op, in Curacao wonen er nog geen 140.000 mensen maar in nederland haast 17 miljoen!!’ Waarom vergelijk jij alles met Nederland dan? Alles wat Nederland doet en wat jij vervelend vind, doe je zelf ook maar dan op Curacao. Zoals ik eerder al opmerkte: ik ben het niet eens met situaties en uitspraken in NL, keur het absoluut af, net zoals kennelijk de telegraaf en vele andere Nederlanders. Ja, er zijn ook in Nederland altijd extreme nationalisten maar daar moet jij toch begrip voor hebben, aangezien je net verteld dat je dat zelf ook bent.
  Ik ben het met je eens wat betreft het aanleren van de taal. Iedereen zou at least een basisgesprek moeten kunnen voeren in het papiaments. Denk wel in tegenstelling tot jou dat dit niet is omdat Nederlanders denken dat het eiland van hun is en dus niet hoeven maar omdat het simpelweg niet nodig is aangezien iedereen Nederlands spreekt. Ja, ik ben het met je eens, niet de juiste instelling maar zeker geen superieure gedachtes.
  Als wij het eens zijn over de inburgeringscursus, waarom geen voorstel doen aan Schotte of Wiels? Kosten kunnen voor rekening van de emigrant zijn in geval dat iemand nu begint te zeuren over wie dat allemaal gaat betalen. Je moet er iets voor over hebben om op dit eiland te mogen wonen.

  Verder wil ik nog opmerken dat als je over DE Curacaoenaar praat, elke afkomst naar voren komt maar de blanke Nederlanders ontwijk je het liefst in je verhaal. Maar daarna vertel je wel heel mooi; ‘Curacaoenaar moet je zijn, moet je je voelen en BEN je vooral, dat is het allerbelangrijkste. en dan maakt het niet uit wat voor huidskleur je hebt of waar je voorouders vandaan komen!’ Ik mag aannemen dat Nederlanders hier ook onder vallen mits zij hun best doen? Of was de zin nog niet af en kwam ‘behalve degene die uit Nederland komen’ er nog achteraan? Als dat niet het geval is, wil ik je graag wat respect vragen en je woorden zorgvuldiger uit te kiezen. Want het elke dag lezen van; ‘ik heb schijt aan alle makambas’ en ‘beter gaan jullie terug naar jullie land’ maakt me misselijk en geeft me zin om de handdoek in de ring te gooien en me zo te gaan gedragen zoals onder andere jij ons afscheept. Ik doe namelijk (net zoals alle andere Nederlanders in mijn omgeving) WEL mijn best om de taal, cultuur, geschiedenis, etc te leren!! Net zoals vele allochtonen in Nederland die ook kotsmisselijk worden van al die extreme nationalisten en hun uitspraken daar, terwijl zij waarschijnlijk wel hun best doen. Aangezien jij je er zo in verdiept, moet jij toch weten over welk gevoel ik het heb.

 6. @Tutu
  Je toch wel aandoenlijke reactie op mijn reacties noopt mij te zeggen dat ik kritisch reageer op al de “onzin” die mijn paisanos uitkramen en door ze daarop te wijzen ze te behoeden voor herhaling. Maar er zijn erbij die erg hardleers zijn en nog nooit van de ezel en de steen gehoord hebben. Dus voorlopig zul je het met mijn reacties moeten blijven doen. Nu pretendeer ik niet de wijsheid in pacht te hebben maar met een klein beetje nadenken kom je al heel ver en dit laatste ontbreekt jammer genoeg bij velen.

 7. @Beste Willem, op 05-05-2011 om 08:44
  je ‘dacht’ dat ik erg intelligent was? dat is nou net het probleem Willem, je had dat niet moeten denken, had je maar aan paarden moeten overlaten, die hebben een groter hoofd. of verwacht je dat ik, vanwege de opmerking van ene makamba Willem die “dacht” dat wancho erg intelligent was, van trots spontaan aan het gllimmen ben geslagen? nee dus, intelligentie is volgens mij zelden de drijfveer waar in bepaalde gevallen belangrijke beslissingen genomen worden, al lijkt het er wel eens op. trouwens, dom zijn en dom doen (maar niet dom zijn) zijn hoe raar het ook klinkt 2 verschillende grootheden.

  nee, ik ben geen hokjes mens, maar je zult zelf ook wel op de hoogte zijn van het feit dat het hokjesdenken onherroepelijk tot het nederlandse cultuurgoed is gaan horen en niet meer weg te denken valt. desondanks ben ik het natuurlijk eens met jouw gedachtengoed een te volgen inburgeringscursus voor met name europeesNederlandse immigranten in te stellen. waarom voor ‘met name’ voor europeesnederlandse emigranten vraag jij je nu af. nou, ik zal het maar proberen uit te leggen..
  als je een beetje bekend bent met de ontstaansgeschiedenis van Curacao weet je dat van oudsher allerlei emigranten uit verschillende delen van de wereld zich op Curacao vestigden. vooral in de 19e eeuw was het het geval. al deze emigranten uit met name Europa, de Levant, Oosteuropa, zelfs Azie en tijdens de Shell-periode de engelssprekende Westindiers en spaanssprekende Venezolanen, hebben zich zonder enige dwang het papiamentu aangeleerd. het zijn kortom allemaal volwaardige Curacaoenaars geworden, of ze nou langs, naast of mét elkaar leefden/leven. maar in het papiamentu met elkaar communiceren konden en kunnen ze iig wel, zij zijn nu ook de ‘lokale bevolking’. ik kan je vertellen dat ik ook enkele makambas in Curacao ken die voor mij onmiskenbaar Curacaoenaars zijn als ze dat zouden willen. die hebben zich de lokale taal eigengemaakt en houden niet alleen van het eiland maar zijn ook nog oprecht geïnteresseert in het wel en wee van de lokale Curacaoenaars, topmakambas. haal ik m’n petje voor af. maar helaas zijn dat soort makambas op 1 hand te tellen.

  de lokale bevolking van voor 1920 houdt met name in de oudhollandse protestanten, de Sefardische joden en tenslotte het dominerende deel van Afrikanen afstammende mulatos, zwarten en andere miksjes.. deze 3 bevolkingsgroepen vormden van oudsher de Curacaoenaars, dát waren origineel de echte oude Curacaoenaars.
  de enige groep die altijd weigerde zich het papiamentu aan te leren waren en zijn nog steeds de Hollanders. niet perse alle europese nederlanders, maar het overgrote deel wél! dat speciek hollands gedrag is volgens mij psychologisch van aard. want als europese nederlanders/emigranten zich bijvoorbeeld in een land als sto.domingo of Jamaica vestigen, zul je zien en merken dat zij zich wél het spaans het engels eigenmaken of wel móéten eigenmaken om met de lokale bevolking te kunnen communiceren. maar dat geldt blijkbaar niet wanneer ze zich op Curacao vestigen. hoe komt dat nou? ik zei het al, het is psychologisch ingebakken vanwege het hollands idee fixe dat Curacao en de rest eilanden hen, dus jullie, toebehoren! daar gaat de doorsnee makamba automatisch van uit! dat merk je ook aan hun way of talk about the islands.

  denk ff na, ze komen op een eiland aan waarvan ze eerstens horen dat het een kolonie van nederland is of was, maar in feite nog steeds is. de naam van de hoofdplaats van Curacao klinkt erg hollands en ze herkennen van alles dat op en aan holland doet denken. ik heb er speciaal opgelet. het is heel normaal dat het gros van de nederlandse vakantiegangers het over “onze eilanden” hebben. ze zeggen zelfs, “Curacao is van ons”!. en geloof me Willem, heel vaak wordt dat niet eens opzettelijk zo bedoeld, maar het zit psychologisch ingebakken. Willemstad, de Ruyterkade, wilhelminaplein, en allerhande nederlandse plaatsnamen, dat zien jullie bij aankomst in Curacao..dus ik kan mij het psychologisch-automatisme in de algemene hollandse gedachtengang als het om de Antilliaanse eilanden gaat, m.n. als het over Curacao gaat, best wel voorstellen!

  de grootste fout die de doorsnee makamba maakt is verder helemaal niet in te gaan op of een volslagen desinteresse tonen voor de geschiedenis van het eiland en de bevolking. want ze snappen blijkbaar niet dat met geschiedenis verbanden kunnen worden gelegd. voor hen is het al genoeg dat het eiland ‘tot nu toe’ nog steeds deel uitmaakt van het koninkrijk. je moest Hillen laatst horen, “onze nederlandse eilanden bla bla bla”. tja, snapt de man nou werkelijk niet dat er een boel Curacaoenaars zijn, o.a. ik, die het niet zoals hem of zoals de nederlandse staat het blijkbaar ziet, ervaren!? wij zeggen, ho ho, hoezo “onze nederlandse eilanden”? snap je? ik hoop niet dat je het niet snapt Willem, iig verwacht ik het niet van jouw. maar mocht je het niet snappen dan heb ik je overschat. easy. maar ook dat is geen onoverkomenlijk probleem. 😉

  ik heb niks tegen de europese nederlanders Willem, wel tegen de vanzelfsprekendheid waarmee ze het eiland en haar bewoners beschouwen. betreft mijn volgens jou ‘haatdragende reacties” heb ik van de nederlanders overgenomen man. dat heet wederkerigheid. toevallig stond er vandaag een bericht in de telegraaf over de Antilliaanse bevolkingsgroep te Hoorn waarmee het maar niet wil lukken. nou, zoals gewoonlijk waren de ‘écht hatelijke reacties’ van de hollanders niet van de lucht. het plan was om het voor jou te linken. maar bljkbaar waren de hatelijke reacties, zo als altijd het geval is als het over de Antillen of over de Antillianen gaat, zo erg hatelijk dat de telegraaf redactie besloten heeft om alle reacties te verwijderen. maar goed. Ik vind het trouwens onzinnig om ingeburgerde makamba’s te verbieden om hun oude gewoontes te laten vallen. alleen in nederland is men er op uit om de immigranten liefst volledig te laten assimileren. zeer onzinnig natuurlijk, je kunt emigranten hun identiteit niet op laten geven, dat zullen ze ook niet doen. misschien dat hun kroost/nagegeslacht wél vanzelf assimileren. heb je het debat over het Afghaans meisje Sahar gevolgd? betreft een oranje koninginne dag op Curacao? nou, ik ben zoals jullie in nederland zeggen een ‘republikein; hecht geen waarde aan het monarchisme, ik voel me dan ook geen onderdaan van geen enkele koning of koningin.

  @Eric op 04-05-2011 om 23:06,
  Jij kent de geschiedenis van Curacao helemaal niet! hoezo een MP die bijna blank is? Schotte is een echte Curacaoenaar, behalve dat hij een Colombiaanse moeder heeft, heeft hij ook een zwarte grootmoeder van vaders kant. vader is een mulat, zoon van een makamba en een zwarte Curacaouse. Over Hakim van economische zaken gesproken, want die bedoel je, Hakim woont ongeveer 20 jaren op Curacao, maar zijn papiamentu is heel goed verstaanbaar en het wordt met de dag beter. bovendien zet hij zich ook voor het eiland en het volk in. ik ken hollanders die even lang als Hakim in Curacao wonen, maar absoluut geen woord papiamentu kennen of spreken, ho maar…

  trouwens, wist je dan niet dat er al sedert een eeuw ook Libanezen in Curacao gevestigd zijn? ook zij zijn echte Curacaoenaars! Curacaoenaars zijn er in alle kleuren en maten te vinden. dat wist je blijkbaar nog niet! Hoe bedoel je dat zijn naam niet Curacaous is? de jouwe wel dan? stom van je, er bestaat niet zoiets als specifiek “Curacaouse achternamen”. Eric. Curacaouse achternamen zijn zowel Spaanse, Portugese, Sef.Joodse, Libanese, Aziatische, Engelse, zelfs Poolse, Franse en Duitse en paar Nederlandse achternamen. ga eens lekker de geschiedenis van Curacao na joh! heel veel Curacaoenaars zijn met verschillende etniciteiten vermengd, dat maakt ons niet minder echte curacaoenaars. Curacaoenaar moet je zijn, moet je je voelen en BEN je vooral, dat is het allerbelangrijkste. en dan maakt het niet uit wat voor huidskleur je hebt of waar je voorouders vandaan komen!

  nog iets, je kunt in geen geval de PS van Curacao met de PVV in nederland vergelijken! absoluut niet, dat willen sommige makambas maar al te graag doen, dat heet projectie! het enige waar de vergelijking een beetje opgaat is de manier waarop politiek gevoerd wordt, beiden schoppen tegen de gevestigde orde aan. vind ik trouwens heel goed! maar waar wilders op uit is is niet waar Wiels voor strijdt. dat kun je niet ontkennen. Wiels gaat uitsluitend voor Curacao en de Curacaoenaars, ja, hij is nationalistisch, ik ben ook een geboren nationalist omdat ik van mijn eiland en mijn volk, de cultuur en al haar goed en kwaad houd! in zo’n klein eiland móét je wel nationalistisch wezen, anders overrompelen jullie onze cutuur! en dat is een waarheid als een koe! de vergeljking nederland – Curacao gaat in niets op, in Curacao wonen er nog geen 140.000 mensen maar in nederland haast 17 miljoen!!

 8. Hahaha Wancho! Ik heb je haatdragende reacties gemist! Wel moet ik zeggen dat ik laatst toch echt dacht dat je erg intelligent was, je reacties waren goed onderbouwd en zelfs ergens nog te begrijpen.. Helaas moet ik daarop terugkomen, je reactie hier slaat weer helemaal nergens op en je komt over als een puber dat alles stom vindt en tegenaan schopt, gewoon, zonder reden.
  Laat je nou toch eens niet zo gek maken en realiseer je dat mensen niet in hokjes te plaatsen zijn. Ja, ik heb ook een hekel aan bepaalde blanke Nederlanders en hun asociale instelling om hier alleen te komen feesten en voor de rest niks van het eiland hun interesseert. Maar dat betekent niet dat we allemaal zo zijn, ik pas mij namelijk wel aan en wil meewerken aan een mooi, gezond en rijk Curacao.
  Ik bedoel, je hoort ze in Nederland ook niet over de welgestudeerde Curacaoenaar dat belasting binnen brengt en meewerkt aan een gezond Nederland. Ja, wel over de criminelen, tienermoeders en gezinnen die van een uitkering willen leven ja, maar dat is dan ook wel weer te begrijpen van die belastingbetalers die keihard werken.
  Dat bepaalde domme mensen in NL wel afkeuren op afkomst ontken ik niet. Maar Wancho, op dat niveau wil jij je toch niet bevinden? Zo dom ben jij toch niet?
  Misschien een goed idee om emigranten op Curacao, net zoals in NL, een inburgeringscursus te laten volgen voordat ze zich in kunnen schrijven? Denk dat er dan al heel wat frustraties opgelost kunnen worden.
  Maar dat betekent niet dat Nederlanders hun oude gewoontes moeten laten vliegen toch? Ik bedoel, in Nederland gaan de Curacaoenaars ook nog steeds naar Cache-feestjes ipv dat ze de klompendans doen.. Waarom geen oranje koninginnedag op Curacao?

 9. ,;,,;aboutaleb /irsi ali /albayrak etc ..

 10. @ Wancho: de PVV is slechts gedoogd in de nederlandse regering.
  Die drijven dezelfde politiek als de PS, overal tegen aan schoppen en vooral niet met zinnige oplossingen komen.
  Een neger eiland? Met een MP die zo goed als blank is?
  En de minister van economische zaken kan nooit een yui di korsou zijn met zo’n naam.

 11. @Yui Korsou op 03-05-2011 om 12:23.
  ik snap je niet, eenieder die goed volgt hoe, op wat voor wijze en op wat voor berichten jij normaliter reageert, met name hoe je reageert op de ECHTE Curacaoenaars, ís er op de hoogte van dat jij een makamba bent, maar je noemt jezelf yui korsou? da’s raar zeg. iemand die ontzettend de pest aan de yui korsou heeft blijft zichzelf, waarschijnlijk dwangmatig, yui korsou noemen.. ongeloofwaardig , jij bent helemaal geen yui korsou, waarom misbruik je onze naam terwijl je ons in de grond van jouw makamba-hart haat?

 12. @ Ferdinant op 03-05-2011 om 16:02,
  je weet dus zeker dat 60% van de curacaoenaars analfabeten zijn. nou, geweldig hoor, al de makambas zoals jij zijn zeker de ‘hoogintelligente professors’ he? vind overigens de viering van de verjaardag een dooie hollandse koningin maar niks hoor. het is een zielige bedoening. voor mijn part woon je nog 10 jaar op dit eiland, maar dan nog ben je in mijn ogen nog steeds geen curacaoenaar, maar wel een racist, een makamba racist. ik heb schijt aan jouw koningin en jouw pvv regering in het land waar jij hoort te wonen, nederland dus. hier zit je op een neger eiland. ga maar rustig door mijn landgenoten te beledigen ferrie, op een dag kom je ze wel tegen. door makambas met de atitude die jij hier vertoont heb ik echt geen respect voor geen ene makamba die in mijn eiland vertoeft. ik heb schijt aan jullie, schijt aan jullie instellingen, schijt aan jullie ministers van niks, schijt aan jullie 2e kamer en schijt aan jouw persoonlijk. overigens zijn er in nederland nog steeds zo’n miljoen analfabeten. het kunnen onmogelijk curacaoenaars zijn sukkel. nederlands is trouwens geen taal, maar een dialekt!

 13. Chavista… ach… ondanks zijn totaal gebrek aan feitenkennis blijft hij welkom op Curaçao.

  Zolang er op ons mooie eiland (ja dat mag ik roepen na 20 jaar inwoner te zijn) nog altijd ruim 60.000 mensen analfabeet zijn, zou ik niet zo hoog van de toren blazen. Hoe moet je je ooit op de hoogte stellen als je niet eens kennis kunt nemen van lopende zaken? alsof het een taboe zou zijn om gedegen informatie tot je te nemen zonder beïnvloed te worden door zelfverklaarde volksmenners die er alleen op uit zijn om te kankeren. Zelf oplossingen aandragen, ho maar. Hand in eigen boezem, verplicht taalonderwijs en dan ook een taal die toegang geeft tot veel kennis. Engels bijvoorbeeld. Of (hou je vast) de andere officiële landstaal, Nederlands. Maar dat zal hij wel een scheldwoord vinden. Logisch, hij beheerst het immers niet. Onbekend maakt onbemind. Een zelf gekozen achterstand in je ontwikkeling. Wie daar GEEN keuze in gehad heeft, pakke nu de handschoen op. Verbeter Curaçao, maak de bewoners taalvaardig. Je zult zien dat de mensen die je het meest veracht, vooraan staan om bij te springen. Curaçao is zo mooi, jammer dat er ook idioten wonen die het stelselmatig willen afbreken.

 14. Beste mensen, ik bied jullie mijn verontschuldigingen aan voor mijn stupide, incompetente eilandgenoot (?) Chavista. Rekenen was al niet zijn sterkste kant, feiten haalt hij uit kranten (waarvan we weten dat ze regelmatig een loopje nemen met de waarheid , maar hij hanteert deze publicaties om zijn denken te rechtvaardigen) Vergeef hem hij weet niet beter.

 15. @ chavista tijdens de referenda vn 1995 en 2005 stemden nog geen 5% voor onafhankelijkheid waarom zou dat in 2011 51% zijn? lijkt me sterk

 16. In Nederland hebben sommige Nederlanders ook niks met koninginnendag en blijven of thuis of gaan ergens gezellig ver van het feest vandaan.
  En zo mag ik ook op Curaçao en andere eilanden zien,hou je van gezellig feesten en vooral met koninginnendag?Doe dat lekker en als je niks met koninginnendag heb?Zeur niet en ga lekker naar de strand of blijf thuis.
  @Chavista,je zegt terwijl meerderheid van de “echte”bevolking onafhankelijk wil worden?vertel mij eerst wie zijn de volgens jou de echte bevolking?En volgens mij wil de meerderheid van de bevolking NIET onafhankelijk worden,maar wel status aparte.Ik denk zelfs als Curaçao onafhankelijk zal worden jij en je familie de 1ste de beste vliegtuig neem en elders gaat bevestigen.Laat Curaçao maar eerst zorgen om landbouw en veeteelt opnieuw in het leven te blazen.De meesten die uitkering krijgen kunnen dit desnoods doen en hun producten verkopen ipv uit buitenland alles halen.Laat men eerst leren elkaar te respecteren en elkaar te helpen.Zorg ervoor dat veel Toeristen naar Curaçao komen.Een plek waar Toeristen naar toe kunnen gaan is dat ene zaakje in Riffort waar je foto’s kan maken in de volklorische kleren.@Chavista,misschien een baan voor je om mensen die een uitkering hebben aan te moedigen om creatief te zijn en dingen te maken wat te maken heeft met Curaçao.Waarom doen de Haitianen op Curaçao dat?Vroeger was er iemand die van coco’s bladeren hoeden maakten,had gehoord dat ie in Nederland nou woon.Waarom kan niemand dat maken en dat proberen te verkopen?Kijk als men zulke dingen doen,is het goed om bv koninginnendag te blijven vieren.

 17. Zelfs op Sami Sail op Boca Sami liepen vele Yu’s spontaan met oranje kroontjes en petjes etc. en waren leker relaxed aan het feesten!
  Zuurzeikers zijn er al te veel op deze aardkloot dus wees trots en blij met ons (ei)land. Geeft ook positief signaal naar toeristen en helpt uitgaven voor PR Korsou (CTB) beheersbaar te houden met optimaal resultaat!

 18. Mij interesseert Koninginnedag in het geheel niet.Vroeger in Nederland niet en nu hier niet. Wij blijven dan ook thuis.
  Maar om dit nu een feest voor Nederlanders te noemen is wel heeel erg kort door de bocht.
  In Punda waren de straten schitterend gekleurd, met Yu di Korsou, zelfs Amerikanen deden mee en Nederlanders heb ik van mijn zoon begrepen. Een feest dat verbroedering geeft.
  Dus azijnpissers niet zo zeuren.

 19. @Chavista: Jammer van zo’n opmerking, je diskwalificeert jezelf direct en Irving heeft gelijk, een altijd gezellig feest, je hoeft niet te gaan, je mag ook thuis blijven!

 20. Ach mensen zeur toch niet zo!
  Hoe je het ook went of keert, gelukkig blijven we deel van het Koningkrijk der Nederlanden, dus heb een beetje respect voor onze Vorstin en vier haar verjaardag!
  Feest van de Nederlanders… tsss en wat ben jij dan? Of staat er nu in je paspoort Nationaliteit: Curacaose?!?

 21. @Chavista: En hoe wil men die onafhankelijkheid bekostigen? Ik weet dat het hier niet de plek is om dit te bespreken, maar zolang we niet eens ons eigen broek omhoog kunnen houden mogen “de Nederlanders” “hun” wel feest hebben hoor.
  En verder wat is de “echte” bevolking? Wie bepaald dat?
  Laatste keer dat ik naar de staatskundige indeling keek zijn we nog steeds een koninkrijk, helaas.
  En verder: En yu di korsou die een mogelijkheid tot feesten afschaft? Ik vraag me echt af wie hier de echte bevolking is………

 22. Ik denk maar dat het feest dient te worden afgeschaft. Is duidelijk een feest voor Nederlanders terwijl de meerderheid van de ‘echte’ bevolking onafhankelijk wil worden.