CURAÇAO – De Koninklijke Marine heeft gisteren een grootschalige openingscampagne op Curaçao afgerond. De afgelopen maanden brachten twee marineofficieren van de Dienst der Hydrografie de bodem in kaart van diverse wateren en baaien nabij Curaçao.
De opdracht luidde het in kaart brengen van de wateren rondom de Nederlandse Antillen en Aruba. De afgelopen maand werkten twee marineofficieren aan deze klus. “We hebben het afgekregen met mooie resultaten,” vertelt luitenant-ter-zee Niels Nijhuis.
Verbetering
Met behulp van nauwkeurige plaatsbepaling en dieptemeter is een meer betrouwbare benadering van het werkelijke dieptebeeld verkregen. Hierdoor worden de nieuwe edities van de papieren en elektronische zeekaarten van het Caribisch gebied verbeterd. Het Schottegat, de Mansalina Baai, de Baai van valentijn, St. Annabaai, Caracasbaai en Fuikbaai zijn opnieuw in kaart gebracht.
Vernieuwing
Om de veiligheid op zee te garanderen is het van groot belang dat de dieptes van de wateren goed in kaart gebracht worden. In totaal is een gebied van 65 vierkante kilometer opnieuw in kaart gebracht. Door natuurlijke verschuivingen wijken de dieptelijnen op veel punten af dan het in huidige zeekaarten staat aangegeven. “Het was duidelijk te zien dat er afwijkingen waren ten opzichte van de meest recente kaarten,” vertelt Nijhuis. De Dienst der Hydrografie in Den Haag verwerkt nu de nieuwe gegevens in de nieuwe zeekaarten.
In totaal is een gebied van 65 vierkante meter in kaart gebracht.
Niet voor het een en ander. Dit is de oppervlakte van mijn woonkamer. Daar zijn zij twee maanden mee bezig geweest.
Zeker met een meetlintje bezig geweest.
Volgens mij heeft de redactie een onderdeel van de eenheid vergeten.
Verder bijzonder goed werk wat deze mannen geleverd hebben. Hebben ze ook de verschillende troggen voorbij de marina van Hyatt ook in kaart gebracht.
Ik zag Jules Eisden van Fuvareko vanochtend langs lopen, de trottoirtegels bij zijn voeten bestuderend, als het mogelijk was geweest had je ook het schaamrood op zijn gezicht kunnen zien.
Zijn de olievelden ook goed in kaart gebracht ?