CURAÇAO – ‘Medische Elite ,overheidsverzekeringen en politici in de regeerperioden PAR/PNP hebben de 1e lijnsverloskunde op de rand van de afgrond gebracht’, zo luidt de conclusie van het rapport van verloskundige Agnes Cobelens. Zij stelt dat de noodzaak van de beroepstak niet erkend wordt.
“De verloskundige bouwt een speciale band op met moeder en kind, komt bij de aanstaande moeder thuis en schat de sociale omstandigheden in. Het sociaal-maatschappelijke werk vormt een belangrijk onderdeel en daarmee kunnen problemen vroeg gesignaleerd worden”, aldus Cobelens. “Daarom zijn verloskundigen zo belangrijk.”
Remigratie
De overheidsverzekeraars (BZV&SVB), klinieken zoals Taamskliniek , Het Adventziekenhuis , Kraamkliniek, gynaecologen en GGD spelen volgens Cobelens een rol in het krimpende aantal verloskundigen. “Er wordt niets gedaan aan de remigratie van op Curaçao geboren verloskundigen in Nederland. Zij worden afgeschrikt door een afstotende behandeling en onderbetaling.”
Ministeriele blunder
Volgens Cobelens zijn de regeringsperiodes van de combinatie PAR/PNP desastreus geweest. “Toen voormalig minister van Volksgezondheid Omayra Leeflang in 2009 een verhoging van meer dan 23% gaf voor de 1e lijnsverloskunde aan de huisartsen, vergat zij de verloskundigen mee te nemen in haar ministeriele beschikking. Deze tragische daad is geen ministeriele beschikking maar een ministeriele blunder.”
Angstcultuur
Cobelens stelt dat gynaecologen en ziekenhuizen een angstcultuur hebben gecreëerd door aanstaande moeders te vertellen dat een bevalling bij een verloskundige minder veilig is. “Deze groep wordt door een aantal huisartsen, gynaecologen en zorginstellingen gezien als een product, een broodwinning. Een beter honorarium is voor hen belangrijker dan kwaliteitszorg voor de patiënt.’
Monopolie
Cobelens meldt dat de verzekeringen een monopolie hebben gecreëerd, waardoor verloskundigen gedwongen worden om voor een kraamkliniek te werken. Hierdoor kan de zelfstandige verloskundige geen kant op. “Overheidsverzekeringen (BZV/SVB) vergoeden alleen verzekerden als de bevalling in de kraamkliniek heeft plaatsgevonden. De meeste werknemers kunnen zich alleen bij de SVB en BZV verzekeren.”
Rechtzaken
Agnes Cobelens bereidt inmiddels een aantal rechtzaken voor. Het doel is om maatregelen tegen te gaan die genomen worden waarbij zowel de mensenrechten van de zwangere vrouw, de vrije keuze, als het uitoefenen van het beroep van de verloskundige in het geding is. Bekijk hieronder het rapport.
[scribd id=54052774 key=key-2n4n7g8lfah4nbph4nxp mode=list]
Inderdaad waar…heel triest.
Probleem is dat er in de gezonheidszorg weinig te “graaien” valt voor de heren politici….dus niet interessant. En als het even kan gaan ze zelf voor hun medische zorg naar de VS, Venezuela of Colombia, zij kunnen dat namelijk van onze belastingcenten wel betalen.
In de 2 jaar dat ik op curacao woonachtig ben heb ik daadwerkelijk gezien en gehoord hoe slecht de gezondheidzorg op curacao is en dat zwangere vrouwen niet menselijk worden behandeld en zeker geen vrije keus hebben.
Ik geef zelf les aan adulto niv.3 en niv 4 de lessen kraam.
.
Als ik mijn leerlingen vraag (heb enkele zwangere ertussen) waar ze gaan bevallen is het antwoord of kraamklniek of ziekenhuis. Als ik vraag hoe de zwangerschap verloopt krijg ik als antwoord heel goed!!
Waarop ik vraag waarom beval je dan niet thuis??
Allemaal antwoorden dan er is meer gevaar voor moeder en kind bij thuisbevalling dus verkiezen zij liever in het zks of kraamkliniek bevallen. Ook omdat het dan vergoed wordt.
Thuisbevalling is in Nederland zo gewoon en dat wordt juist door de verzekeringen gestimuleerd, De verloskundige is de proffesional in bevallingen en sturen direct hun client als deze medische indicatie nodig heeft naar de gynaecoloog. En kindersterfte is heel laag in Nederland vergeleken met curacao.
De meeste vrouwen op curacao weten niet welke gevaren er zijn in het zks.
En continuiteit van zorg kennen ze al helemaal niet, hun antwoord is dan wat is dat of dat is bij mij nooit gedaan.
Zo kan ik een halve boek schrijven over ervaringen van deze vrouwen die kinderen hebben.
En nu wat ik hier allemaal lees begrijp ik waarom zwangeren dus niet voor thuisbevalling gaan maar liever naar kraamkliniek of ziekenhuis.
Het doet pijn om te zien hoe de gezondheidzorg hier op Curacao zo achteruit gaat en dat de hoge heren niets aan wil veranderen. Ze blijven in het zelfde foute stramien door functioneren.
Ik ben het helemaal eens met het artikel van Mevr. Agnes Cobelens en sta daarom vierkant achter.
Het is een schande dat het beroep verloskundige zo slecht betaald terwijl juist ZIJ bekwamer zijn dan enig huisarts of gynaecoloog wat de normale bevalling betreft.
Want zwanger zijn is geen ziekte het is meestal een gezonde werking van het vrouwelijke lichaam.
Mensen Verloskundigen zijn bevoegde en bekwame mensen die specifiek gestudeerd hebben voor deze vak.
Er mag wel eens goed gelet worden dat de vrouw en kind goede zorg krijgen en continuiteit van zorg moet gewaarborgd worden.
En niet de kop in het zand stoppen daar kunnen we het land curacao niet mee helpen
Het begint aardig op een derde wereld land te lijken, en dat vind ik spijtig.
Ik wens Mevr. Cobelens sterkte met haar proces en vind dat ze zeker gewaardeerd moet worden voor wat zij op curacao de afgelopen jaren heeft opgezet en zeker haar kundigheid, en bekwaamheid getoond.