• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag vraagt John Baselmans zich af wie de kerk betaalt.

Momenteel staat de Rooms-Katholieke kerk zeer negatief in het daglicht. Een bisschop in België die openlijk toegegeven heeft met kinderen te hebben “gespeeld”, mag aanblijven als bisschop. Een pastoor die de politiek in gaat voor de gemeenschap op Aruba moet zijn biezen pakken. Maar hebt u wel eens stilgestaan waar de kerk zijn geld vandaan haalt?

Er zijn gegevens daarover en het blijkt dat de Rooms-Katholieke kerk meerdere boekhoudingen er op na houdt. Maar eerst even enkele gegevens die ik gevonden heb. In België wordt er jaarlijks 580 miljoen euro betaald aan de kerk. Nederland is wat onduidelijker, maar daar vind je nog bedragen van 250 miljoen!

Nu ben ik gaan kijken wat Bisdom Willemstad onze gemeenschap kost en dan stuit je op een kluis die beter bewaakt wordt dan onze nationale bank. Goed, dan vraag je het aan onze premier, heer Schotte. Geen antwoord, want kennelijk is daar nog nooit over nagedacht. Dat blijkt wel uit een klein berichtje van heer Jamaloodin dat hij het gaat uitzoeken. Wel blijkt volgens oude berichten dat er jaarlijks aardig wat geld gestort wordt op de rekening van de kerk want sinds 10-10-10 zijn de BES-eilanden niet meer in deze regeling en schreeuwt de kerk moord en brand.

Nu vraag ik me af, je bent lid van een kerk en jouw lidmaatschap geeft de kerk recht om van de staat geld te krijgen! Een staat die toch niet gebonden zou moeten zijn aan een of ander geloof! Want, is er dan op ons eiland, zoals in Nederland, een algehele pot voor de meeste voorkomende geloven? Hoe kan het “land Curaçao” geld pompen in een organisatie die openlijk toe geeft dat die kinderen gebruikt, misbruikt, volwassenen onderdrukt en zich boven de mens denkt te kunnen verheven? Hoe kan het zijn dat ons belastingssysteem deze activiteiten dekt en ondersteunt? Hoe kan het zijn dat ons geld verdwijnt aan organisaties waar zeer veel mis is?

Ik kan niet geloven dat een volk zijn/hun eigen onderdrukking en leed betaalt. Zolang we als lid ingeschreven staan bij de RK vangen zij gewoon geld voor hun acties. Is dat wat we willen?

12 reacties op “Ingezonden: Wie betaalt de kerk?”

 1. Het is net zoals bij de politiek, wij burgers nemen alles aan voor zoete koek ven mensen die een positie hebben. Niet beseffend dat wij ze zelf daar gezet hebben. Zolang je lid bent van RK en of van andere geloven die moorden,misbruiken en onderdrukken, betekent dus dat je daarmee eens bent, dat je achter hun staat.

 2. Heer of mevrouw Art

  Er zijn geen hatgevoelens alleen hebben wij vele kinderen opgevangen gehad die door de kerk misbruikt en gebruikt zijn geweest. Iets wat nu nog speeld. Verder is het zo dat je simpel eens wat nieuws moet lezen en bevoorbeeld de berichtgeving dat er ALLEEN AL op curacao 10 meldingen zijn van misbruik! Wereldwijd stromen de meldingen binnen en is het RK aan het wankelen. Praten we nog niet over het geld wegsluizen en verschillende ander criminele activiteiten! Gewoon uw ogen openen dan zouden er genoeg zaken u opvallen. Daarom dat ik niet langer bij deze organisatie wil behoren en me netjes uitgeschreven heb zodat ze ook geen extra geld via mij ontvangen. De menselijkheid die deze kerk zogenaamd naar buiten draagt is niets meer als een duivel in een net pakkie.

 3. De grote fout die meneer Baselmans maakt is een organisatie de schuld te geven van het geconstateerde misbruik. Het zijn namelijk individuen die zich hieraan schuldig maken. Tevens is het misbruik waar meneer Baselmans het over heeft op een afstand van 7000km van Curaçao geconstateerd. Volgende keer beter nadenken zou ik zeggen, voorkomt gênante opmerkingen.

  Daarnaast is het zo dat de mening van de meerderheid bepalend is, dat is namelijk democratisch. Als het overgrote merendeel van het volk het met de huidige gang van zaken eens is, dan hoort het zo te gaan. Dus bij dezen een snelcursus democratie voor meneer Baselmans.

  De conclusie die ik trek is dat meneer Baselmans bepaalde haatgevoelens met zich meedraagt jegens de RK kerk, die hij op deze manier wil uiten. Dat is natuurlijk triest, maar zulke mensen zijn er nou eenmaal.

 4. ach meneer Willems, blijf maar lekker achter de paus aan hobbelen.
  want dan hoeft u niet voor uzelf te denken, want de paus weet precies hoe u moet leven.
  lekker makkelijk, dan komt u wel in de hemel en het andere tuig niet….
  hadden ze ook maar achter de paus aan moeten hobbelen…

  de kerk is al jaren fout vanaf het begin der tijden is het een groot boeven nest.
  met machtsmisbruik en oorlogen voeren voor het geloof…..
  jezus was voor vrede en medemenselijkheid, dat heb ik in de kerk nog niet kunnen ontdekken.
  een en al huichelarij is het en de domme massa blijft het slikken.

  mensen ga toch eens zelf nadenken….
  de bijbel is geschreven door oude mannen in een woestijn en kan niet meer vertaald worden naar deze tijd.

 5. De inkomens zijn op te vragen bij de staat heer Willems en dat is zoals u heeft kunnen lezen door mij gedaan bij de heer Jamaloodin. Uit een artikel in diverse kranten bleek dat de Curacaosche gemeenschap opdraait voor de handel en wandel van de RK kerk. Dus u keurt goed dat u een organisatie betaald die aan kinderleed doet gezien de reeds 10 getuigen van dit eiland! Verder blijkt dat u niet weet wat ik als MKK doe en dat zeer vele zaken aanpak en gepakt heb betreffende corruptie en zaken die niet door de beugel kunnen op ons heerlijk eiland. Maar in de vele meldingen (nu nog) die gaan over de kerk ben ik verder gaan wroeten in de handel en wandel van deze kerk. Ik kom op voor alle onrecht inclusief die mensen die hun leven verziekt zijn en de kinderen die NU nog verziekt worden door een geloof. Niets meer niets minder. Als we allemaal eens zouden signaleren en rapporteren was er nu niet zoveel ellende onder de kinderen en minderbedeelden op dit eiland.

 6. De kerk moet voor zichzelf gaan zorgen, we hebben niet voor niets een scheiding van kerk en staat.
  Wat betreft het vervloeken: ze zijn welkom me te vervloeken; wat ik ze toewens is veel erger.
  En voor degenen die alvast willen aanvallen: Ik ben een Curacaoenaar die er geboren en getogen is. Door de acties van de kerk ben ik wel in een God blijven geloven, maar de kerk kan me gestolen worden. Zeker nadat ik in Rome ben geweest!

 7. Zoals ik al eens eerder heb aangegeven is de RK kerk de grootste onroerendgoed bezitter ( en waarschijnlijk ook kunstschatten bezitter) ter wereld.

  Wie heeft dat allemaal betaald?

  Juist allemaal die gelovigen, die het zelf ook niet al te breed hebben.
  Nee, bedelen bij de armen, dat is hoe de RK kerk aan zijn geld komt.

  Waarom wordt het geld niet besteed aan armoede bestrijding???
  Waarom moeten de paus en zijn bischopjes in al die rijkdom leven, een eigen land nota bene.
  Ik dacht dat ze rijkdom en aardse bezittingen nou juist moesten afzweren!!!

  Als u hier een positief antwoord op weet te geven, moet u vooral lid blijven van de RK kerk.

  Voor al die anderen, zeg uw lidmaatschap op en zoek een geloofs belijding die ook doet wat ze predikt.

  Grote kerken met pracht en praal (mormonen?) lijkt tegenstrijdig met wat de meeste kerken prediken.

 8. Zoals al eens eerder door mij aangegeven, de RK kerk is de grootste onroerendgoed bezitter (en waarschijnlijk ook de grootste kunstschatten bezitter) ter wereld.

  Ooit eens afgevraagd hoe de RK kerk aan al die rijkdom komt?

  Precies, door te bedelen bij mensen die het niet kunnen betalen.

  Waarom wordt al die rijkdom niet gebruikt voor armoede bestijding?????????????

  Waarom moet die paus en zijn bischopjes zoooo riant wonen???????????????

  Als u hier een positief antwoord op weet te verzinnen, moet u beslist lid blijven van die kerk en net als die misbruikende priesters even gaan biechten, dan is alles weer vergeten en vergeven.

  Zo niet, is het misschien tijd voor u om uw lidmaatschap op te zeggen en daarmee een duidelijk signaal af te geven.

  Zoek naar een positive kerk om uw geloof te belijden.
  https://www.versgeperst.com/nieuws/101455/ingezonden-wie-betaalt-de-kerk.html

 9. De heer John Baselman zit nu achter de inkomens van de Kerk te vissen en stelt een onderzoek in met welke recht doet hij dit als “ingezetene” van Curaçao?
  Hij is een “abusador” eerste klas! Over hoeveel foute geestelijke op Curaçao heeft hij het ?
  Er was een UTS “joint-venture” met Suriname, er was een opleidingsschip Karla-Omayra,
  er was een Delta-plan en hierbij niet eens over talrijke kostbare consults voor het grof vuil,
  “geen woord van Baselman” over de miljoenen die verdwenen zijn!. Baselman heeft praatjes zoals het hem goed uitkomt.
  Niemand ontkent dat de Kerk in de fout is gegaan, maar voordat hij zijn gal uitspugt, zal hij wel moeten bewijzen, welke geestelijke op het Eiland zijn fout, hoe groot zijn hun fouten en dan pas gaan spitten in het doen en laten van hen. De kerk heeft de beschaving op Curaçao gebracht en dat vergeet vele paria’s.

 10. Afschaffen heel die Katholieke poppenkast met die Jan Klaassen aan het hoofd. Enorme hypocrieten zijn het. Gelukkig ben ik protestant, onze dominee mag tenminste gewoon trouwen en kinderen hebben, zoals het hoort!! Al die priesters met hun opgekropte emoties vergrijpen zich aan de onschuldigen van de samenleving. En dan maar 20 weesgegroetjes doen om weer in het reine te komen. Ongelooflijk. Mensen, wanneer gaan de ogen hier open op Curacao.

 11. Artikel 140 Criminele organisatie !

  1 Deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie.

  2 Deelneming aan de voortzetting van de werkzaamheid van een organisatie die bij onherroepelijke rechterlijke beslissing verboden is verklaard of van rechtswege is verboden of ten aanzien waarvan een onherroepelijke verklaring als bedoeld in artikel 5a, eerste lid, van de Wet conflictenrecht corporaties is afgegeven, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.

  3 Ten aanzien van de oprichters, leiders of bestuurders kunnen de gevangenisstraffen met een derde worden verhoogd.

  4 Onder deelneming als omschreven in het eerste lid wordt mede begrepen het verlenen van geldelijke of andere stoffelijke steun aan alsmede het werven van gelden of personen ten behoeve van de daar omschreven organisatie.

 12. VAN DE KANT VAN DE CURACAOSE KATHOLIEKEN ZAL ER ZEKER GEEN REACTIE KOMEN OMDAT MEN BANG IS VERVLOEKT TE WORDEN ZOALS JAREN GELEDEN MET EEN BEKENDE POLITICUS, NAAR MIJ IS VOORGEHOUDEN, IS GEBEURD.DIE POLITICUS HAD IETS NEGATIEF GEZEGD OVER DE TOENMALIGE KERKELIJKE AUTORITEIT!