• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

seismographCURAÇAO – Volgens een expert bestaat er een kans dat onder andere Curaçao getroffen wordt door een allesverwoestende aardbeving.  Dit is een scenario waar geen mens aan wil denken, zeker niet na de aangrijpende beelden van Haïti die nog door onze hoofden spoken.

De Boven- en de Benedenwindse eilanden liggen dicht bij de breuklijnen van de Caribische schol. De schol loopt van Venezuela naar Sint Maarten en buigt af richting Haïti. De aardbeving op Haïti werd veroorzaakt door het schuiven van die schol. Volgens Rob Govers, geoloog aan de Universiteit van Utrecht, bestaat daarom de kans dat de Antillen ook door een aardbeving getroffen worden. Maar wegens gebrek aan metingen vindt Govers het moeilijk om voorspellingen te doen.

Meer risico
Govers zegt dat de Bovenwindse eilanden meer risico lopen dan de Benedenwindse eilanden. “Bij Sint Maarten, aan de noordkant van de schol, is de plaat wat verbrokkeld. Daarom is de kans daar iets groter. Onze eilanden kunnen flink getroffen worden als een eindje van de eilanden een beving plaatsvindt”, aldus Rovers.

Ernstig
Sinds kort heeft het Koninklijk Nederlands Meteorolgisch Instituut (KNMI) een meetinstrument op Sint Maarten. Volgens de geoloog is het mogelijk om over een paar jaar voorspellingen te doen.  Op dit moment worden die metingen niet gedaan en volgens Govers is dat vrij ‘ernstig’.

www.versgeperst.com