• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Deze week kijken we naar afvalverwerking op Curaçao. Weinig afval wordt hergebruikt en de overheid stelt dat de oorzaak deels bij de bevolking ligt. Wij zoeken het uit.

Volgens milieuorganisatie Green Force ligt de oorzaak niet bij de bevolking maar bij de overheid. “Als wij niks doen, wordt de hele aarde vernietigd. De overheidsinstanties lopen twintig jaar achter in hun beleid en schieten enorm tekort.”

Economische onaantrekkelijk
“Door aandacht te besteden aan afvalverwerking gaan we de opwarming van de aarde tegen en behouden we de amazone. Als het aan de overheid ligt gebeurt er niks, die doet te weinig aan recycling. Economisch vinden ze het niet aantrekkelijk om het milieu te verbeteren,” vertelt Timo Brouwer van milieuorganisatie Green Force. “Sinds anderhalf jaar plaatsen wij recyclingcontainers bij bedrijven en openbare instellingen. Op deze manier maken we de bevolking bewust van het milieu en hebben we een klein begin gemaakt met het scheiden van afval.”

Verbetering
Minister Jacinta Constancia van Milieu en Natuur bevestigt dat er op dit moment nog veel verbeterd kan worden wat betreft afvalverwerking. “De overheid is niet met de ontwikkeling meegegaan. Maar de mentaliteit van de bevolking is ook nog niet zover. We moeten de nodige campagnes organiseren, zodat de bevolking bewust wordt van de ernst. Een aantal jaren geleden hadden we de blauwe en de groene kliko’s. Hier had de bevolking toen weinig boodschap aan waardoor we besloten hebben om ermee te stoppen. Inmiddels hebben we wel de milieustraat waar afval gescheiden kan worden maar hier kan nog veel aan verbeterd worden.”

9 reacties op “‘Bevolking weinig boodschap aan afvalverwerking’”

 1. Waarom leren we het hier in dit dorp (want dat is het) nu eens af om telkenmale grootheidswaanzin tentoon te spreiden? De desinteresse van een heleboel inwoners hier verander je er niet door. Een asbak leeg je vanzelfsprekend voor het stoplicht. Lege bierblikjes en verpakkingsmateriaal van je McDonald’s-maaltijd smijt je vanzelfsprekend door het open raam de natuur in, evenals je defecte ijskast.

  Dat het tegenwoordig schoner is, komt omdat mensen met HERSENS het achter die menen hun kont aan, OPRUIMEN. Gelukkig denkt er nog iemand na. Jammer alleen dat de vervuilers daardoor blijven denken dat ze steevast hun gang kunnen gaan. Elementaire normen van fatsoen. Het zou een afstudeervak moeten zijn hier op school.

  Of stuur die notoire vervuilers een weekje verplicht op eigen kosten naar Singapore. Dan wil ik nog wel even zien of ze nog durven denken om een kauwgumpapiertje op de grond willen gooien…

 2. Direct satiegeld invoeren…maar daar heeft mevr. Constantia heeft daar de ballen niet voor.
  Ook verwijderingsbijdrage voor witgoed en meubelen zodat je die niet terugvindt in de mondi.
  Er is nog zoveel te verbeteren, maar ik begrijp dat deze bewindspersoon de schuld weer bij de bevolking legt, net zoals al haar collega ministers. Lekker makkelijk….een beetje achteroverleunen, vakantiereisjes maken op kosten van de belastingbetaler en de bevolking de zwarte piet toespelen.

 3. @Edward,
  We hebben het over Constancia.. niet een of ander geleerd persoon. Dit is gewnoon een snoepreije waarmee niets mee zal gebeuren..

 4. @wensjo ja toevallig ken ik die. Ik heb zelfs gewerkt voor die overheid….helaas…

 5. Beste drs B.O.Nbini,

  Harderwijk heeft een prachtige milieustraat waar je al je grof vuil voor een klein bedrag kunt langsbrengen en je alles in verschillende containers kunt deponeren (bouwafval, groen, chemisch etc). Vroeger was het op zaterdag gratis, helaas is dit afgeschaft, op Curacao zou het gewoon standaard gratis moeten. Onze minister heeft ook een bezoek gebracht aan het ziekenhuis daar, een van de beste geteste van Nederland dus echt…. Er is hoop.

 6. @Dees Nee Dees in dit geval denk jij helemaal niet te Nederlands. Jou mening is zuiver en ik denk ook precies hetzelfde als jij. Zo zie je dat zo’n minister geen kaas heeft gegeten van gezondheidszorg en laat staan over het milieu. Ik kan mij niet voorstellen dat een minister die gekozen is door het volk en het beter hoort te weten zo’n antwoord kan geven. Daarom heeft Curacao nog steeds geen nieuwe ziekenhuis. Het is ins triest gesteld met onze regering. Het zijn een stelletje timmerlieden waar mee je moet vissen, zoals ze Curacao zeggen

 7. Wat heeft Mevrouw Jacinta KONT-SANTIA in Harderwijk te zoeken .Ga eens flink aan de slag met 75 jaar achterstallig onderhoud op CURAÇAO .Voer 10 cent stagiegeld in voor alle lege bier-blikjes en flesjes en je moet eens zien hoeveel en niet te vergeten de lege soft-drinks verpakkingen.DOOR KINDEREN INGELEVERD WORDEN.
  wedden dat er binnen drie weken geen lege troep meer te vinden is op het hele eiland.
  PARDON !! IK BEDOEL NATUURLIJK ‘HET LAND!! CURAÇAO!
  VRAAGJE : MET WELKE ONTWIKKELING IS DE OVERHEID WEL MEEGEGAAN?
  VOLGENS MIJN WAARNEMINGEN MET NIET EEN!! TELKENS VINDEN ZE NIEUWE VIERKANTEN WIELEN UIT, HET GEEN OPZICH AL HEEL ERG KNAP IS.

 8. @Dees, ken jij de overheid hier???

 9. Ja joh overheid, leg de schuld maar bij de de bevolking. Is het niet aan de overheid om de bevolking te informeren en oa. te zoeken naar groenere alternatieven? Of denk ik dan te Nederlands?