• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichting Dierenhulp heeft voor het dertiende jaar een lijst samengesteld met landen waar dierenleed het meest voorkomt. De Nederlandse Antillen staan net als vorig jaar derde op de lijst. De eilanden tonen volgens de stichting ‘opvallend veel dierenleed onder honden en katten’.

“Loslopende geiten, ezels en koeien zijn vaak niet veilig”, vertelt de stichting. “Daarbij komt dat in het illegale circuit honden- en hanengevechten gehouden worden en een beschermde leguanensoort nog gewoon gevangen wordt en in de soep verdwijnt. De handel in exotische diersoorten als vogels is ook een veel gehoorde klacht. Maar ook het grootschalig afmaken van dieren op de eilanden in bijvoorbeeld lokale asielen zorgt voor veel negatieve geluiden.”

Lijstaanvoerder
De top drie is ten opzichte van vorig jaar niet veranderd. Griekenland is weer lijstaanvoerder, gevolgd door Spanje. De slechte economische situatie, het jachtseizoen en het massaal afschieten en vergiftigen van dieren aan het einde van het vakantieseizoen maakt Griekenland volgens de stichting het meest dieronvriendelijke land.

‘Trieste eer’
Stichting Dierenhulp meldt ook dat er in eigen land veel mis is. Nederland, vorig jaar nog zesde op de lijst, stijgt dit jaar naar de vierde plaats. Daarnaast is Aruba de grootste stijger op de lijst. Ons buureiland stijgt met liefst zeventien plaatsten en staat nu twaalfde op de ranglijst. Het afmaken van dieren en het importeren van talloze diersoorten zou hierbij een rol spelen. Het Nederlandse Koninkrijk wordt daardoor drie keer binnen de top twaalf vertegenwoordigd, wat volgens de stichting een ‘trieste eer’ is.

10-10-10
De lijst van dieronvriendelijke landen komt tot stand op basis van meldingen van toeristen, dierenartsen, rapporten, mediaberichten, dierenorganisaties en eigen waarneming van Stichting Dierenhulp in Nederland. Wegens 10-10-10 is dit de laatste keer dat de Antillen als groep op de lijst voorkomen.

2 reacties op “Dierenleed wordt niet minder”

  1. Ik slaap nog want zie nu pas dat dit de laatste x is dat ze op de lijst staan onder de Nederlandse Antillen… Excuus!

  2. De Nederlanse Antillen bestaan ook niet meer…