• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Anthon Casperson, directeur van Aqualectra, vindt de berekeningen van regering-Schotte onvolledig. Het gaat om berekeningen waarop premier Gerrit Schotte zijn elektriciteitstarieven verlaagt. Volgens Casperson wordt er te weinig rekening gehouden met de productie- en inkoopkosten.

Schotte kondigde nog niet zo lang geleden aan dat hij Aqualectra tot een tariefsverlaging van 5 cent kilowatt uur zou dwingen. Het bedrijf heeft een tijd lang drie cent te veel berekend. De overige twee cent aan prijsverlaging moet vrijkomen door het netverlies terug te dringen.

Terugdringen
Volgens Casperson klopt het terugdringen van het netverlies niet. “Wanneer je erin slaagt om het elektriciteitsverlies aan je net te verminderen, heb je minder productie nodig, maar die schaalvermindering werkt niet automatisch gunstig door in je productiekosten.” Dit meldt Wereldomroep vandaag.

Olieprijzen
De olieprijs op de wereldmarkt is afhankelijk van economische en politieke factoren die weinig voorspelbaar zijn volgens Casperson. “Die factoren zorgen echter wel voor een grillig verloop van de inkoopprijs en dat heeft een direct effect op de productiekosten.”

Tarieven aanpassen
Het Bestuurscollege (BC) van Curaçao beloofde op 17 november 2008 dat de nutstarieven vier tot zes keer per jaar zouden worden aangepast. Op deze manier zou voorkomen worden dat Aqualectra te lage tarieven zou hanteren. Volgens Casperson leefde het BC dit besluit niet na. “Tussen 17 november 2008 en 11 april 2011 is het tarief één keer aangepast.”

Besluit herroepen
De 88 miljoen gulden die Aqualectra door te lage tarieven misliep, mocht in vier jaar tijd ingehaald worden door het elektriciteitstarief met drie cent te verhogen. Regering Schotte heeft dit besluit 11 april herroepen.

5 reacties op “Aqualectra hanteert onjuiste tarieven”

 1. Vraag en aanbod krijg je meer in een competitive market waarvan de prijzen afhankelijk van de wereldprijs zijn, hier heb je te maken met een monopoly.
  Bij monopoly zijn de kosten gecalculeerd op een aantal verbruik per produktie, bij overschrijding van dit aantal zullen de produktie kosten stijgen.

 2. Kan iemand mij (met in gedachte de wet van Vraag en Aanbod) uitleggen waarom je per kubieke meter water MEER moet afrekenen als je meer afneemt??

 3. 1 van de oorzaken hiervan is doordat Aqualectra hogere kosten heeft bij de distrubitie “grotere infrastruktuur” van water en elektriciteit en Aqualectra verkoop hierop ook minder kilowattuur per jaar dan Web op Aruba.. (grotere infrastuktuur minder verbruik)
  Een andere reden is door de hogere brandstof prijzen die gebruikt worden bij de produktie.

  Curacao en Aruba kan niet 1 op 1 vergeleken worden.

  Messchien zijn de prijzen wel hoog “wie weet” maar de uitgangspunt kan niet Aruba zijn..

 4. vind je het gek met zulke salarissen…….schaamteloos!

 5. Beste meneer Casperson, waarom kosten water en electra op Curacao meer dan op Aruba?