• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Alex D. RosariaCURAÇAO – Alex Rosaria van de Partido pa Adelanto i Inovashon Soshal (PAIS) wil dat Nederland excuses aanbiedt voor de slavernij. Hij vindt dat het tijd wordt voor een verzoeningsproces. Niet iedereen is het met hem eens. Versgeperst.com ging de straat op om te kijken wat voorbijgangers vinden.

“Dit is het minste wat de Nederlandse regering kan doen”, stelt de 27-jarige Erphine. “Ik denk dat dit gebaar veel goeds kan betekenen voor de toekomst van Curaçao, Nederland en de samenwerking tussen beide landen.” Ook de 25-jarige Jop is het eens met Rosaria. “Het is een goed initiatief. Wie weet doet het iets goed dus waarom niet?”

Zielig doen
De 52-jarige Harrold vindt het onzin. “Het is totaal onnodig. Men moet het verleden juist loslaten in plaats van oud stof laten opwaaien. We moeten verder kijken. Ik ben geen slaaf en de rest van het eiland ook niet dus laten we die tijd vergeten in plaats van zielig doen bij de Nederlandse regering.”

Geld
De 31-jarige Anthony vindt het eigenlijk al te laat voor excuses. “Ze hadden al lang excuses moeten aanbieden. En op eigen initiatief.” De 32-jarige Ingrid ziet niet veel goeds in het plan. “Uiteindelijk draait het om geld. Zodra Nederland excuses maakt, zal iemand ervoor zorgen dat zij met geld over de brug moeten komen. Mark my words.”

31 reacties op “‘Excuses slavernij draait om geld’”

 1. als ik iets fouts doe , moet ik excuses maken.

  is logisch, maar excuses maken over mijn eventuele voorouders die misschien helemaal niet fout zijn geweest, lijkt me erg overdreven.
  NL is wel fout geweest en heeft de slavernij als laatste land afgeschaft.
  dat is wel behoorlijk fout.
  maar wat is er te winnen bij een excuses, mensen die nu nog met problemen rond lopen omdat hun verre, heel verre voorouders misschien slaaf zijn geweest, zijn niet te helpen met een excuus.
  die hebben nu tenminste een excuus waarom ze niet geslaagd zijn in het leven.
  die geven 7 generaties later nog steeds de schuld aan de slavernij, zodat ze zelf geen initiatief hoeven tonen om vooruit te komen.
  ik verwacht trouwens ook geen excuus van de duitsers, omdat mijn ouders bijna in de hongerwinter omkwamen.
  die zijn na de oorlog gewoon hard gaan werken en zijn vooruit gekomen in het leven.
  ik weet, je moet geen appels met peren vergelijken, maar toch…

 2. @Kasuari, het is wel een oud onderwerp dat we weer oppakken, maar je hebt gelijk. Op dit moment emigreren bijvoorbeeld nogal wat (“makamba-achtige”) Portugezen naar Angola. Angola is “booming” en Portugal zit in een dubbele dip. In de afgelopen 3 jaar zijn de beurzen er ook prima gegaan. Het Afrika fonds van Robeco bijvoorbeeld ging van een koers van 76 naar 116 in 3 jaar [met een dip naar een koers van 95…]. “Times are changing” Misschien moeten we vanuit Curacao op historische gronden een dealtje maken met Ghana, zodat we daar wat van de voorspoed kunnen meepakken.. Tenslotte zijn ze daar ook medeschuldig aan de slavernij. Ghana gaat heel voorzichtig met die erfenis om. De Fante leverden slaven aan de Europeanen, maar haalden ze bij de Ashanti. [las ik laatst] ze zijn ons dus nog wat verschuldigd… Daar is meer te halen dan nu in NL denk ik.
  Iets voor Wiels of Asjes?

 3. @Peter,

  Beetje arrogant om dat te denken.. voor hetzelfde geldt waren ze millionaire geworden in Afrika… niemand die daar over kan oordelen… Dat je niet in Afrika woont wilt niet zeggen dat het per definitie beter is.

 4. Ik geloof niet dat de nu levende Nederlander gelukkig zijn met de mensenhandel in het verleden, de enige die hiermee gelukkig kunnen zijn , zijn de nazaten van de slaven.
  Hun positie lijkt aanzienlijk beter dan die van hun verwanten die het geluk hebben dat hun voorouders niet verhandeld werden.

 5. @Wancho, zowiezo erg intressant.. Ik weet er niet zoveel over, maar mijn vader heeft Guine nog horen spreken.. Hij zegt dat het redelijk verstaanbaar is. Wel weet ik dat er na ’60 wel onderzoek naar is gedaan.. indien je wil kan ik wel literatuur of in iedergeval personen die hier meer van weten voor je vinden..
  Hoe dan ook, veel history, cultuur in papiamentu..

 6. Er zelfs uit onderzoek gebleken dat ook de Curacaoenaar hen eigen landgenoten als slaven heeft ingezet na de afschaffing van de slavernij. Opzich wel logisch want de landgenoten moesten toch werken om te kunnen eten. Het verbaast me wel dat Nederland tegelijk met de afschaffing van de slavernij niet hen excuus hiervoor heeft gegeven. Geld krijg je hier echt niet voor! Anders had Nederland wel heel erg veel geld van Duitsland moeten krijgen.

 7. @Cur Eye,
  heb ook van het ‘guine’ gehoord of beter gezegd er over gelezen. het was pater Brenneker die in de jaren 60 van de vorige eeuw onderzoek deed naar het ‘guine’. maar toen was het al uitgestorven. de paar westpunters/bandabou’ers die zich er in die tijd nog iets van herinnerden waren volgens Brenneker al bejaard en oud, bijna niemand sprak of verstond die taal. ik denk ook niet dat Makamba daar op doelde.

  niet dat ik een deskundige ben op dit gebied, maar volgens mij was het ‘guine’ ook niet bepaald de voorloper van het huidige papiamentu. papiamentu begon al vroeg in de 18e eeuw tot ontwikkeling te komen, het werd behalve door de al gecreoliseerde curacaouse slaven ook door de sefardsche joden en de blanke creolen gesproken, dat tot grote ontzetting en afgrijsen van de protestantse hollandse onderwijzers die het eiland aandeden.

  het guine werd volgens brenneker als geheime taal, buiten de zich ontwikkelende papiamentu, gebezigd door een handvol bejaarde afstammelingen van afrikaanse ‘compagnieslaven’. hij heeft hen geinterviewd, maar het enige dat deze bejaarden van de jaren 60 nog konden produceren waren enkele klaagliederen in het guine. het guine was zeer waarschijnlijk ontwikkeld geworden door de laatste groep afrikaanse compagnie slaven. de meeste zwarte curacaoenaars waren immers al gecreoliseerd, dus van het eiland zelf ofwel op curacao geboren, dus echte curacaoenaars samen met de op het eiland geboren blanke ‘creolen’ en sef.joden.. sedert omstreeks 1720/1740 hoefden de slavenhouders van curacao immers geen geïmporteerde afrikanen meer voor eigen gebruik te kopen. die waren n.l. bestemd voor verkoop in de regio, dus ‘compagnie slaven’..

  dus het lijkt me sterk dat er nu nog westpunters bestaan die deze ‘Guine’ spreken of verstaan. tenzij er door enkelen bewust geprobeert wordt het guine te prereserveren. ik denk dat wijlen pater brenneker 1 van de weinigen is die over het guine geschreven heeft, én ook enig onderzoek naar verricht heeft. de meeste hollanders in curacao weten niet eens dat de zwarte curacaoenaar al in de 18e eeuw bestond, dat kwam o.m door het karakter van de slavernij in Curacao die zeer verschilde met de rest van de slavengemeenschappen in de regio. weet je wat ik binnenkort ga ofwel heel graag wil lezen, de thesis van de pas tot dr. gepromoveerde mw. van der Dijs, waarin ze betoogt en bewijst dat de Curacaoenaar bestaat! voor mij erg interessant. 😉

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Papiaments

 8. @Wancho, beetje OT maar wel intressant is dat Makamba wellicht “Guine” bedoelt, de uitstervende taal en voorloper van het “verwesterste” Papiamentu, die nog door een handjevol mensen op westpunt gesproken wordt.

 9. @Makamba,
  het maakt helemaal niks uit aan wie jouw bericht geadresseerd was. het ging allemaal om hetgeen jij in dat bericht allemaal over mijn taaltje beweerde, je deed voorkomen alsof je een papiamentu deskundige bent door o.m. te beweren dat curacaoenaars van Westpunt en die van Boca Sami niet met elkaar kunnen communiceren vanwege het heel verschillend spreken van het papiamentu?! dat vond ik zo’n nonsensepraats dat ik wel móést reageren, omdat ik het voor het eerst hoor! ik heb nooit van m’n leven gehoord dat curacaoenaars van verschillende dorpen elkaar niet zouden kunnen verstaan.

  bovendien ben ik vaak naar westpunt, Boca en bijv. Barber geweest, sinds mij jeugd al, en waarom kon ik wel iedereen verstaan? waarom kan ik wel met iedereen uit die plaatsen communiceren? terwijl ik van oorsprong een Otrabandista ben. bovendien heeft de doorsnee curacaoenaar ook helemaal geen moeite met het arubaanse papiamento, ook al zitten er een paar woordjes bij die anders geschreven worden, de toon enz., maar het is nooit problematisch geweest.

  zoals ik al eerder opmerkte, de toon van het papiamentu verschilt misschien te Boca Sami, maar dat weet eenieder, het is te verwaarlozen. maar om zo stellig te beweren dat curacaoenaars uit verschillende gebieden van curacao niet met elkaar zouden kunnen communiceren vond en vind ik nog steeds knap sterk! dus reageren moest ik wel. je hebt mijn taal een dialect genoemd, wat ik op zichzelf niet zo erg vond/vind, vooral omdat ik weet dat ook de nederlandse taal ook over veel, laten we maar zeggen, vreemde leenwoorden beschikt, o.m. een beetje frans en arabisch, ietsjes engels maar dat wordt nu ook al met de dag erger, en duits vanzelf, oke, duits is ook een germaanse taal, zelfs een minimum aan russische woordjes heb ik ooit ergens gelezen..dus.

  maar goed, ik zal hier niet de linguist uit gaan hangen want dat ben ik absoluut niet. het is alleen maar om je een idee te geven dat niet alleen het papiamentu een taal is dat uit verschillende talen bestaat. het nederlands is een veel oudere taal, maar wel ontsproten uit de vroegere germaanse talen en dialecten, aangevuld met het romaans(frans) dat er later ingeslopen is, nee bewust aangevuld werd! verder liet jij je heel laatdunkend uit over mijn prachtige taal. dat moet je niet doen, want daarmee raak je een gevoelige snaar bij veel antillianen, niet alleen zwarte Curacaoenaars, want papiamentu was oudsher, een paar eeuwen al, een taal van ALLE echte Curacaoenaars, met name de Sef.Joodse, zwarte, mulato en de blanke Curacaoenaars.!

  en als je al weet of niet weet dat het papiamentu haar onstaan ook te danken heeft aan de Sefardische joodse Curacaoenaars, de zwarte slaven en gedeelteljk ook aan de Arubanen! en dat weet jij verdomd goed, dan moet je gewoon niet gaan beledigen, want het kwam bijzonder beledigend over. misschien moet je maar gaan lezen wat je toen allemaal geschreven had. soms komt het besef later, naar gelang jouw empatisch vermogen. gebeurt ook zo vaak met ondergetekende. daar neem ik mezelf niet kwalijk om.

  afijn, ik moest wel ff een toelichting geven, ‘dat’ voor je begint te denken dat ik zo graag in discussie met jou zou willen treden. nee, dus dat is niet mijn bedoeling. maar omdat je jankt dat het bericht niet aan mijn persoon geadresseerd was, vandaar de toelichting. maar het was wel bedoeld als wederwoord aan een curacaoenaar. en hoe je ‘t ook wendt of keert, ik bén een curacaoenaar en voelde de behoefte om te reageren op de nonsense die jij schreef. snap je? wat ik dan ook zonder een greintje berouw gedaan heb! 😉
  je schreef trouwens nog heel wat dat niet koosjer was. ik zou je ook subtiel hebben kunnen beledigen. maar kom niet aan de taal van geen enkel volk, hoe klein dat volk ook is, dat is gewoon fout! als je dat respect niet kunt opbrengen, of je niet kunt indenken in het gevoel van dat volk, hoef je het ook niet van anderen en zeker niet van mij te verwachten.

 10. Wancho, door mensen zoals jij zal Curacao nooit op eigen benen kunnen staan. Ga eerst eens leren lezen, en ga dan kijken aan wie het bericht van mij geadresseerd was. Ga daarna eens nadenken wat je gaat schrijven.
  Door mensen zoals jij zijn hele volken naar de bliksem gegaan. En dan durf je te zeggen dat je van je eiland houdt?
  Ik laat het hierbij, want een discussie met jou in inderdaad zinloos.

 11. @Wancho

  bonbashi, wat een toestanden allemaal voor jou…..
  maar doe geen moeite meer om op mij te reageren.
  behoud maar gewoon je eigen (tunnel) visie, en blijf lekker gefrustreerd.
  ik zal niet meer op je kortzichtige reacties reageren.
  wij liggen mijlen ver uit elkaar qua denken, dus waarom verder tijd verspillen….

  mvg Sander

 12. @sander,
  jij bewijst nog eens dat in discussie gaan met makambas in curacao zinloos en vruchteloos is. wie zegt dat ik een makamba-hater ben? dat beweerd elke makamba zodra een curacaoenaar niet kritiekloos is en zijn volkje, zijn taaltje en zijn eilandje probeert te verdedigen! waar komt dat eigenlijk vandaan ? waar komt die makamba gevoeligheid vandaan sandertje? juist de makambas hebben altijd de bek vol over het “tegen een stootje kunnen”! hoe komt het dat jullie wel eeuwig kritiek op ons denken te mogen leveren en wij niet op de makambas die wereldberoemd zijn om hun “wijsvingertje”? zijn de makambas soms foutloos en perfect? niet in mijn perceptie, jullie zijn veel te gewend te denken dat jullie superieur zijn, daar komt het vandaan. het zit gewoon ingebakken in de hollands-nederlandse cultuur, dát is het geval.

  en dat werkt bij mij gewoon niet, snap je? nou, vervelend voor jou en andere makambas en hun eventuele zwarte slaafjes die zich aangesproken voelen, maar ik persoonlijk heb nog nooit een hollander ontmoet waarvan ik het idee kreeg of had dat ie de superieuriteit in eigen persoon was of is!! echt niet, daar kan ik gewoon niets aandoen. als jullie gewend zijn met Curacaoenaars die jullie niet goed kennen en zich minder voelen, dan ben ik er eentje die geen enkele nederlander als zijn meerdere beschouw. het is idioot om meteen over te gaan op beschuldigingen alsof ik een makamba hater zou zijn of ben.

  je denkt maar wat je niet laten kunt, het intereseert mij geen zier sander! ik heb geen zin om steeds uit te leggen dat ik geen makambahater ben, mensen als ik hebben geen last van discriminatie sander, misschien gebeurt het achter m’n rug wel, maar dat weet ik dan niet. ik heb juist hele goede en leuke ervaringen met hollanders, het zijn de makambas in Curacao die op een of andere wijze, overmand door het idee-fixe, denken in voormalig zuidAfrika te zitten wanneer ze zich op Curacao vestigen of hier vertoeven, tijdelijk of eeuwig, aan hen mankeert er iets, niet aan mij.

  het geldt natuurlijk niet voor elke makamba in curacao, dat ik dit nog moet uitleggen is erg genoeg. en ik ben niet van plan shit van geen enkele makamba te pikken die nooit van z’n of haar leven beter is (of denkt te zijn) dan ik of mijn eilandgenoten! dat werkt bij mij niet. de nederlandse taal is niet belangrijker dan het papiamentu, als je dat maar weet. heb ik uitgebreid aan die Makamba zitten uitleggen. niet eens als 15 miljoen hollanders op hun kop gaan staan, dan nog niet! niemand kent het nederlandse dialect hoor. 😉
  het gaat om het engels en de spaanse taal, niet om de nederlandse taal. gesnopen?

 13. @Makamba, 17-04-2011 om 09:57,
  klopt helemaal, dat was een tekst van ongeveer 2 weken geleden. maar ik heb je toch niet om wederwoord gevraagd? heb je toch nergens gelezen? .. je denkt toch niet serieus dat ik op jouw commentaar zat te wachten?

  ik heb jou lik op stuk gegeven vanwege de lelijke dingen die jij over mijn prachtige uniek taaltje, het mooie papiamentu, op d.d 16-04-04 om 08:53 schreef. jij komt mijn taaltje niet straffeloos ridiculiseren, dat sta ik niet toe! vergis je niet, ik heb nog heel veel in huis om nederland en de makambas op ongekende wijze te ridiculiseren. maar daar ben ik dus niet op uit. het ging nu over de taal, als ik echt wilde had ik ook gereageerd op het pure racisme waar jij in hetzelfde stuk de Curacaoenaars van probeert te betichten!

  dat ik er niet op ingegaan ben komt simpelweg door de uiterst absurde en lachwekkende manier waarop je ‘t bracht door o.m. de Curacaoenaars met de Duitsers te vergelijken, 2e WO vergelijkingen te maken enz. en wees maar heel blij dat ik er niet op ingegaan ben, want ik ben niet de kennisloze Curacaoenaar die jij verwacht voor je te hebben. ik kan zowat bijna elke makamba betweter aan en zeker wat betreft de hollandse gedragingen en misdragingen tijdens de 2e WO!! maar goed, de hollanders hebben het echt nodig om te projecteren, projectie lukt bij mij niet. daar ken ik de geschiedenis van nederland en de nederlanders veel te goed voor. vergis je niet, niet alles is wat het lijkt!

  o ja, ook nu verwacht ik geen tegenreactie van jou, je hebt het trouwens zelf ter herinnering gebracht. ik denk dat ik jouw zeer terecht gewoon flink op je donder gegeven hebt, vandaar je nog ff moet bijkomen.
  dus beledig mijn volk, mijn eiland en mijn taaltje niet, anders kun je tegengas verwachten! en geloof me, daar ben ik ontzettend goed in. én gedocumenteerd ook nog!

 14. Hulanda 1 Korsow 0

 15. Mi ta un produkto di tor dos banda boso negro nan ta blo buska manera kos pa tira falta miraba makamba pa boso mes inkapasidad pa logra algo .
  Esklavitut a pas pa historia, den era ei tabatin jen di miseria na europa tambe ,Mi ta kontentu ku nan a sakami for di e miseria di afrika ku te awe tin sklavitut den tur sorto di forma .negro nos pais korsow i hulanda tin tur sorto oportunidad pa bai dilanti . hasi uso di dje

 16. @Wancho,

  waar komt je makamba haat vandaan?
  wat is je probleem met nederlands, je spreekt het prima.
  je hebt een nederlands paspoort, waardoor je de hele wereld kan bereizen.
  je hebt waarschijnlijk ook in NL gewoont, ben je daar zo erg gediscrimineerd?
  is daar de frustratie ontstaan?was je zo zielig daar?
  ik kan het me niet voorstellen, jelijkt me iemand die zich heel goed weet te redden.
  nog steeds betaald nederland de rekening voor alle fouten die de regeringen de afgelopen 40 jaar hebben gemaakt.
  de armoede is nog steeds niet opgelost door geen een van die regeringen.
  nieuw zieken huis, kunnen we ook nog 20 jaar op wachten.
  papiaments is oke, maar kan je er (leer)boeken in lezen kan je er mee op internet?
  het taaltje is te klein om het heilig te verklaren, leuk voor op straat en thuis onderons.
  maar voor school en het verdere leven is het niet geschikt.
  toerisme, handel, industrie, met alleen papiaments is dat niet te doen.
  ga eerst eens goed nadenken over je frustraties, zijn ze terecht of niet?
  je bent calimero niet zij zijn groot en ik is klein….

 17. @Wancho,
  Was deze tekst niet van jou?

  “Ik ga trouwens geen discussie aan met geen enkele hollandse allochtoon die in mijn eiland vertoeft.Hier is er gewoon geen discussie over mogelijk!”

  Had het hierbij gelaten man, je zet jezelf voor schut.

 18. @Makamba, 16-04-2011 om 8:53
  Makamba, blaas niet zo hoog van de toren man, nu wil je als het aan jou en je makamba-genoten ligt ook al onze eigen papiamentu verbieden!? wat een aanval op de Curacaoenaars en hun moedertaal! Makamba, de hollanders hebben geen moer te vertellen in Curaçao! zorg dat je de taal leert spreken, dát hoor je te doen!
  Je bent een grapjurk man, hoe durf je zelfs de gedachte aan dat de nederlandse taal een zelfde status als de engelse taal en het Spaans verdient of heeft? wat een potsierlijke opgeblazen makambeuze arrogantie zeg! bijna niemand op deez planeet kent de nederlandse taal behalve de Belgische Vlamingen en de ‘krom’ nederlandssprekende Surinamers in Suriname! dus kraam ajb geen nonsense uit.

  ten eerste is de nederlandse taal een germaans dialectje dat wereldwijd door amper 21miljoen mensen gebezigd wordt. en dan durf je het te vergelijken met wereldtalen zoals het engels en het spaans??? muahahahaha.. de nederlandse taal is niets anders dan een germaans dialekt dat tijdens de franse tijd opgepimpt is met wat franse woorden om het iets meer dan een boerentaaltje te laten lijken en klinken, er iets meer gewicht aan te geven. o ja, jullie hebben ook nog een boel arabische woordjes geleend van de middenoosten moslims die zo gehaat worden in nederland!! ajb zeg, het engels en het spaans worden door miljarden mensen gesproken hoor, daar is de nederlandse taal niks bij. het stelt absoluut niks voor! Ik hoop dat de nederlandse taal op Curacao spoedig afgeschaft of zo men wilt afgevoerd wordt van ons eiland, Curacao, dus niet het eiland van de makambas!!

  vreemd, ik ben niet van Westpunt noch van Boca Sami, maar toch heb ik nooit gemerkt dat ik mijn eilandgenoten uit die plaatsjes niet kon verstaan, dat ze hoogstens met een andere ‘toon’ praten heeft nooit gehinderd dat ik ze niet kon verstaan!! dat is nieuw voor mij. maar nu wil dus een makamba de Curacaoenaars wijsmaken dat Curacaoenaars mekaar onderling niet verstaan? dus voortaan moeten wij van Otrabanda en andere plaatsjes in Curacao maar met een tolk over onze eigen eiland touren? dat wil jij ons aan de neus hangen??? belachelijk! bovendien weet ik heeel zeker dat bijvoorbeeld amsterdammers, niet alleen amsterdammers overigens, helemaal niks verstaan noch snappen van het Friesch, het Grunning’s noch het Drents. heb ik in het verleden persoonlijk meegemaakt! dus kom hier niet de Makamba papiamentudeskundige uithangen die het wel beter weet dan de Curacaoenaars themself!

  voor zover ik weet heeft geen enkele curacaoenaar ooit beweerd dat papiamentu een wereldtaal is. ons taaltje is een klein, maar prachtig uniek taaltje dat door máár ongeveer 300.000 mensen, Antillianen, gesproken en gekoesterd wordt. we zijn ons er heus wel van bewust dát onze prachtige taal nooit een grote taal zal worden, maar het zal wel altijd ONS cozie taaltje blijven, of de makambas nu op hun kop gaan staan of niet!! Dus voor ons is de nederlandse taal niet belangrijk, wel de engelse en de spaanse taal. maar absoluut niet het nederlandse keuterboerentaaltje!! Spijtig is dat onze studenten nog steeds in nederland gaan studeren, wat eigenlijk uit den boze hoort te zijn! maar goed, dan is de nederlandse taal wel een must, dat is logisch.

  maar ik hoop dat binnen 5 jaar geen studiebeurzen meer verleent worden voor studie in nederland. onze kinderen zouden eigenlijk in onze regio moeten studeren, wat velen ook gedaan hebben. de nederlandse hogere onderwijsinstellingen zijn heus niet zoveel beter dan de Amerikaanse, de Canadese, de Puerto Ricaanse, Costa ricaanse, Colombiaanse of de Venezolaanse onderwijsinstellingen. bovendien hoeven onze kinderen dan niet onder het welig tierende racisme gericht tegen specifiek de Antillianen in nederland ten prooi te vallen. Engels en Spaans, maar absoluut geen nederlands!

  P.S.> wist je al dat ik het voorstel van Rosaria absoluut niet ondersteun? voor mij en duizenden andere Curacaoenaars mogen de hollanders mooi stikken met en in hun excuses vanwege de slavernij. Die Rosaria is net zo’n mafketel als die andere mafkees stanley brown die er ook voor pleit. had ik overigens nooit verwacht van Alex Rosaria! -(:

 19. @RE
  Hoezo integreren. Wanneer een Nederlander op het eiland komt is er over het algemeen geen Yu’i Korsou die met hem wil omgaan. Dus waar ben je dan op aangewezen? Je komt dan vanzelf terecht tussen de Nederlanders en Latijns Amerikanen. Het begint al op het vliegveld. Na jaren wonen op Korsou en ook al praat ik de mensen van de immigratie aan in het Papiamentu wordt ik toch afgesnauwd. Ongelooflijk wat een hartelijkheid!! Qua Papiamentu, je spreekt de taal, maar kan je die ook foutloos schrijven zoals vele NL? De moderne slavernij heeft je toch mooi een NL paspoort gegeven. Leuk reizen binnen de Schengen zone of niet?

 20. Excuse me Holland for our years of corruption and ongoing corruption and future corruption , excuse holland for all the money we made dissapear excuse holland for all the uneducated ex antillians we send over to enjoy your wellfare…. excuse holland for all the crappy politics we call Game.

  Excuse us holland we are still an island that is not able to grow up and become independent we always like to remind ourselves on topics we where never part of Excuse me holland for the mess we make and are making… excuse me holland please forgive us we corrupt politicians that are in now way democratic but we are socialists! ….. now can we have some more money please ,…we realize that we can not do it on our own…. but we like to pretend…..

  YOU KNOW WHAT WE NEED AN EXCUSE FROM THIS DIRTY GOVERNMENT !

 21. @ Gabriela, ik heb met je te doen, dat je met je “frustatie” toch nog de moed opbrengt om iedere dag weer tussen die makamba’s te leven getuigt van een ongekende desparatie. Zou maar een beetje op m’n gezondheid letten als ik jou was.

 22. Volgens mij zijn de huidige politici een veel groter probleem op Curacao. Laat de mensen maar daar tegen protesteren en laat de politici maar excuses aanbieden voor meer dan 50 jaar wanbeleid en corruptie.

  en integreren moet van 2 kanten komen en helaas wil de antilliaan niet dat makambas integreren op Curacao..

 23. Gabrielle, jij doet nu precies hetzelfde wat je de Nederlanders op Curacao verwijt……
  Waarom kom je niet terug naar je eiland als alles zo slecht is daar?

 24. Ik woon zelf 27 jaar in Nederland en ik erger me ook elke dag aan de gedrag van de Hollanders hier, ze denken alles voor elkaar te hebben, en inderdaad inburgeren, cursus voor alle buitenlanders terwijl de Hollander zelf overal op de wereld een plek zoeken waar ze geen belasting hoeft te betalen, en natuurlijk de taal in van het land niet te leren. Holanders zijn als geen enkele volk hiervan bekend. Over lui gesproken holanders zijn zelf lui en denken dat donkere mensen onderdanig zijn, Wij hebben respect voor onszelf en de medemens .Want als wij altijd ons eigen taal tegen de holanders hebben gesproken hadden ze tenminste moeite gedaan om papiaments te leren. Hoeveel blanken kunnen niet lezen en schrijven in Nederland?? wel veel hoor.daar hoor je niets van,
  En het is heel spijtig dit te zeggen maar ju di korsow heeft het zelf zo ver laten komen.
  als de hollander de pest hebben op de ju di korsow, waarom gaan ze niet terug naar hun eigen land, en bouw hier een villa en betaal belasting over, Wij hebben ze niet uitgenodigd om hier te komen.
  Wij zijn geen slaven , Nederlanders zijn proffiteurs.

 25. Beste Re,

  Natuurlijk is slavernij nooit goed te praten en een zwarte vlek in de geschiedenis. Maar nu de geschiedenis door de huidige regering herschreven wordt, heeft het weinig zin om nog achterom te kijken. De dictatoriale houding van deze regering laat zien, dat de slavernij nog niet afgeschaft is, maar juist weer is begonnen. Alleen zijn de slavendrijvers dit keer je eigen mensen. Elke dag lees ik in de krant over razzia’s, de adressen van het Brooks Tower akkoord worden gebruikt om ‘s nacht mensen van hun bed te lichten, pure discriminatie, puur racisme. Zelfs kinderen worden in de handboeien geslagen en gegijzeld, als moeder weet te vluchten. Eerst de mensen tegen een hongerloon uitbuiten en ze daarna deporteren, zoals de Duitsers deden. Ze worden alleen niet vergast, maar verhongeren vanzelf wel. Wat het integreren betreft, wat heeft het Papiumentu voor voordelen boven Nederlands, Engels of Spaans? Wees eerlijk, het is een dialect, wat met veel aanvullingen is verheven tot een taal, een persoonlijke wanprestatie van Cova. De mensen van Westpunt kunnen niet eens communiceren met de mensen van Boca Sami, ze spreken een totaal ander Papiumentu.
  Ik denk dat de meeste Nederlanders van dit eiland houden. Wat valt er uit te buiten hier? Er is niets en dat wat er is, is door Nederland betaald. De 80/20 wet is ook zo’n racistisch gebeuren, wat tot mislukken is gedoemd. Helaas is er geen gekwalificeerd personeel te vinden op dit eiland. De mensen die een goede opleiding hebben vertrekken naar buitenland.
  En de idioten die niets geleerd hebben, zitten nu in de regering. Tel uit je winst, wat een toekomst heeft dit eiland. De afbraak is al in volle gang, KTK, Aqualectra, UTS om er maar een paar te noemen, ze takelen af en zijn al deels failliet, omdat de huidige directie vervangen moet worden door vriendjes van de nieuwe leiders.
  Zolang de overheid het over het “volk” heeft, zitten we onder de knuppel en is de slavernij nog in volle gang. Jij en ik zijn het volk, wie zijn zij dan? Ik zie mezelf niet als volk, maar als bewoner! Proef je het verschil?
  De meerderheid van Curacao heeft zijn stem aan een straatschoffie gegeven en nu merk je de gevolgen. Kijk nog eens goed naar je laatste zin. De slavendrijvers zijn nu je eigen mensen…..Denk je dat ze ooit hun excuses zullen aanbieden?

 26. Weer lekker generaliserend, met welke attitude lopen die pistoleros in b.v. Rotterdam rond en die spreken misschien ook maar twee woorden Nederlands.

 27. En als de nederlander van 2011 hun excuses hebben aangeboden voor de slavenhouders van vroeger, is het probleem op t eiland van de asociale hollanders opgelost? Come on. Ik ben het eens met 31 jarige anthony, het is te laat voor excuses. En als dat perse moet gebeuren, kom lekker zelf met een plan / idee. Wij, yunan di tera, kunnen het beste op ons zelf focussen…wij zijn mooie creatieve mensen die door onze achtergrond (bijv talenkennis) onze weg makkelijk in de wereld kunnen vinden. En nee, ik heb het niet over het integreren in NL Er is meer

 28. Re: U begrijpt hopelijk zelf wel dat u uw stelling niet met statistieken kunt staven. Onderbuikgevoelens, gevoed door demagogen, raken kant noch wal. En wellicht ter verduidelijking… de officiële voertaal van de voormalige Nederlandse Antillen was… juist. Nederlands. En ook van het land Curaçao is het één van de officiële talen. U zou zich net zo goed moeten afvragen waarom zoveel Curaçaoënaars het Nederlands niet machtig zijn.

  En dan graag sttekhoudende voorbeelden van de vermeende disciminatie? En zo die gevallen er al zijn, waarom wordt er dan geen aangifte gedaan?? En wat bedoelt u met “uitbuiten”? Dat ze hier geen zin hebben om stil te zitten en derhalve ondernemend zijn of anderszins WERKEN VOOR HUN GELD? Wat is daar mis mee? We vangen daar toch belastingcenten van? Denk maar aan IB en OB.

 29. De Noormannen trokken rond 800 AC over de Nederlandse rivieren en roofden alles leeg. Ook werden de mensen als slaven meegenomen. Gedurende de 80-jarige oorlog werden dorpen leeggeroofd en mensen ontvoerd. In WO-II haalden de Duitsers zowel het land leeg als de mensen die er woonden weg. Als slaven werden deze mensen ingezet in de oorlogsindustrie. Hoeveel claims legt eenieder neer bij de ander als gevolg van misstappen in de geschiedenis? Wat helpt het om alsmaar achterom te kijken en de hand op te houden? Verander de cultuur en begin bij jezelf. Word ondernemer in plaats van bedelaar. Tende! Bai traba un bon cultura.

 30. Re bo a wak tur e antilliano nan den ROTO hulanda ?
  ta papiamentu so nos ta papia sua… anto nos tei pa e uitkereing …. 939 EURO pa luna..
  djis sinta riba mi chang chang den coffee shop ku mi bradda nan ..

  dushi je weet toch…
  asina nos ta bastilla….

  excusses makamba nan wij ook genieten noh~

 31. Ik vind wel dat ze dit moeten doem, gezien het feit dat de nederlanders op Curacao met dezelfdee attitude rond lopen. Ze komen naar ons eiland en integreren zich niet ze zoeken hun eugen groepen op en discrimineren ons op ons eiland. Hier in Nederland moet elke immigrant zich intergreren, hoeveel nederlanders op curacao spreken de taal? Hoevell van hun zijn er omdat ze van het eiland houden en niet om het eiland uit te buiten?
  Bij de nederlanders draait het om macht, moderne slavernij dus.