• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het huidige kabinet zweert bij een nieuwe aanpak. Versgeperst.com stelt de ministers van dit nieuwe kabinet voor. Wat zijn de belangrijkste doelen van de ministers en hoe willen zij de slogan ‘Mas serka di bo’ (dichter bij jou) verwezenlijken? Deze keer is het de beurt aan Jacinta Constancia.

Naam: Jacinta Nenancia Adelaida Constancia
Leeftijd: 38
Burgerlijke staat: Gescheiden
Ministerpost: Gezondheid, Milieu en Natuur
Partij: Movementu Futuro Korsóu (MFK)

Politiek is voor mij….
“Een instrument om het volk binnen de wetgeving te kunnen ondersteunen en de nodige faciliteiten te bieden voor een beter leven van de burgers. Alles draait om de gezondheid van de mens en alles begint en eindigt bij de gezondheid van de burger. Als het volk gezond is, is het land gezond. Daarom denk ik dat gezondheid centraal staat bij elk ministerie.” Constancia geeft aan dat Curaçao er nog niet is op dit gebied. “We hebben verschillende experts en professionals op dit gebied, maar er zijn veel wegen die naar Rome leiden. We hebben de technologie en andere mogelijkheden om er het beste van te maken op het gebied van gezondheid, milieu en natuur. In het kader van de nieuwe overheid willen we daarom experimenteren. We willen alle instrumenten die er zijn gebruiken en de samenwerking met omringende landen bevorderen om onze bevolking een sterke positie te geven.”

Wat zijn de drie belangrijkste doelen die u wilt bereiken binnen uw ministerpost?
“Ten eerste wil ik de huisvesting en rechtspositie van de ambtenaren in kaart brengen. Ik wil samen met hen zoeken naar een nieuwe structuur om service te verlenen. Om zo het volk beter te kunnen ondersteunen en helpen. Ten tweede wil ik het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur zo breed mogelijk maken zodat de ambtenaren de doelstelling van het ministerie beter kunnen verkopen aan derden. Zij moeten openstaan voor het volk en de wereld om veranderingen mee te nemen in dit traject.” Als derde punt wil de bewindsvrouw binnen vier jaar en conform het regeerprogramma haar doelen bereiken. “Misschien lukt dit zelfs wel eerder.”

Isla
Constancia laat desgevraagd weten dat de Isla-problematiek ook hoog op haar lijstje staat. “Ik erken dat de vervuiling rondom ons eiland niet ideaal en niet gezond is. Maar als ik het over vervuiling heb, heb ik het niet alleen over de raffinaderij. Ik heb het over drie dingen: Aqualectra, BOO-centrale en raffinaderij Isla. We moeten ervoor zorgen dat de mensen die rondom deze drie wonen, gezond kunnen leven. Nu is dat niet het geval. Daarom hebben we afspraken gemaakt met verschillen instanties voor luchtmetingen. We zijn nu intensief aan het onderzoeken wat het beste is om te doen, zodat we in oktober het volk kunnen informeren welk scenario (behouden en verbeteren, sluiten of verplaatsen) de overheid kiest voor de Isla. In oktober hebben we een definitief verslag en we moeten als overheid dan een beslissing nemen”, benadrukt Constancia. “We hebben nu twee meetinstrumenten en werken nauw samen met GGD Amsterdam. Daarnaast zijn we bezig de milieusector te versterken door middel van trainingen voor ambtenaren.”

Mas serka di bo
“Ik sta dichter bij het volk, omdat wij in de wijken werken. Denk aan de aanpak van stranden, parken en plantsoenen. Onze consultatiebureaus en diensten zitten in de wijken dus dicht bij de mensen. We zijn hier dagelijks aanwezig.” Een ander voorbeeld hiervan zijn de verschillende bijeenkomsten die de ministers organiseren met de vissers. “Maar ik sta niet alleen dicht bij de mensen met woorden, maar ook met daden. In de gezondheidszorg hebben we een probleem met obesitas. Daarom willen we in de parken mensen de mogelijkheid geven te bewegen en op de stranden aerobics en aquarobics geven. We gaan gebruik maken van onze faciliteiten als de dierentuin, Christoffelpark, Shete Boka en Kabouterbos om mensen terug in de natuur te zetten. Daarom zijn we ook de gebouwen van LVV en Arbeidszorg aan het renoveren en zetten we onze eigen ambtenaren in de natuur neer zodat we echt voor gezondheid, milieu en natuur staan.”

Business en politiek: gaat dit samen of niet?
“Ja, dit moet samengaan. We moeten af van de oude manier waarop men de overheid ziet; van 8 tot 5 werken en alle weekenden en feestdagen vrij. Dat is geen goede manier van werken. Het ambtelijke apparaat moet worden gezien als een business die alle diensten en faciliteiten biedt, maar daarnaast ook een inkomen genereert. Met dat geld kunnen we de diensten onderhouden.”

12 reacties op “Versgeperst.com op bezoek bij: Jacinta Constancia”

 1. Ik had voor 08/08/ een persoonlijke afspraak met de Minister om de achterstallige huur en Aqua electra rekeningen van de stichting in haar naam te bespeken.
  Helaas liet zij mij in de “kou” staan. Shame, shame, shame Minister Constantia.

 2. deze vrouw is niet op de juiste posititie geplaats. Doe wat voor het milieu mevrouw!
  Stop illegaal bouwen , doe wat aan het lionfish probleem en maak shierieland van caracasbaai een natuur gebied!!!

 3. Mw Constancia zei toch dat vrouwen thuis achter het fornuis moeten? Als zij nu het goede voorbeeld geeft!

 4. LEUGENAARESSE !!! ik wil je niet mas serka mi … ik heb niets aan je onzin en je ongeschoolde praatjes ik ben de toekomst van dit eiland langzaamerhand ZAT ! en ik zie geen vooruitgang…. 6 maanden op je functie en je hebt geen moer uitgevoerd.. je bent te bang om een besluit te nemen om de natuur op je eiland in stand te houden. mbt lionfish!
  je iedeen over gezondheid zijn ziekelijk ! en je partij MFK heeft totaal geen beleidsplan.
  deze hele zooi loopt elkaar zwart te maken… je coalitie genoten zijn een pot nat ! waar gaan we naartoe ?

  Dichterbij het volk ? sta ook eens dichterbij de natuur ! de dierntuin is geen faciliteit maar een zielig tehuis voor dieren die er niet thuis horen ! een kweek van stress en ziektes

  je praat te veel Constancia ! je moet van je leren stoel afstappen en eens kijken wat er echt in de natuur afspeeld….. jullie zijn de meest verloren generatie in politcs die ik tot nu toe ooit heb ervaren ! PLEASE LEAVE !

 5. Beste Edward, heeft deze MISKLEUN van onze minister toch nog een positief puntje, we worden op de wereldkaart van Harderwijk geplaatst, heeft een paar centen gekost maar dat wordt toch weer betaald door de Nederlandse belastingbetaler, dus een win win situatie, achteraf gezien slim gespeeld van Jacinta Constancia.

 6. Dus de missie van mevrouw constancia is: Haar ambtenaren voorzien van betere huisvesting, en rechtspositie waarna zij samen met het gepamperde team op zoek gaat naar een beter structuur om service te verlenen. Aan he team ontbreekt het nu aan vaardigheden om open te staan voor het volk en de wereld om hun heen.

  Mevrouw Constancia geeft aan haar doelen genoemd in het regeerakkoord binnen de vier jaar te realiseren. Ik heb kennis genomen van het tweetalige document en moet stellen dat majeure problemen als de kwaliteit van het zeewater welke nauw samenhangt met de infrastructuur van het zwarte watercircuit helemaal niet aan de orde komen in dat document.

  Het onderwerp Isla is voor haar een zeer pijnlijke verstaand kies. Als haar medewerkers van Milieuzaken nog geschoold moeten worden verwacht ik dus de komende 4 jaar niet zo veel op dat gebied. Ja, het stoppen van feesten vanwege geluidsoverlast.

  Dus vanaf nu is de Ministerie van MW. COnstancia 24/7 bereikbaar. ANders kan ze nooit alle aangegeven problemen realiseren. We shall see!!

 7. Als Harderwijker moet ik hier natuurlijk even op reageren.
  Nooit gedacht dat mijn burgemeester nog op Curaçao zou worden besproken. Ik heb me niet kunnen bedwingen en dit artikel doorgestuurd naar de lokale pers. Wie weet kunnen we de harpoenen voor een vriendenprijs overnemen 😉

 8. Waardeloze minister , waardeloze partij

 9. Had begrepen dat deze minister goede maatjes is met de burgemeester van Harderwijk, kan ze die harpoenen meenemen als ze daar op bezoek gaat en een nieuw soort visvangst introduceren “het harpoeneren van palingen”, ik ben ervan overtuigd dat die burgemeester direct een ontheffing verleent. Zoveel charme kun je toch niks weigeren, toch ?

 10. gladde praatjes……blijven uitglijden…. curacaose politiek is net stront.als je van de stank niet omvalt … laat het lang staan en je kan er iemand mee dood gooien

 11. Als de overheid een business dan zouden er geen politieke plaatsingen meer moeten zijn toch mw Constancia? dus iemand zonder kwaliteiten zou geen diensthoofd moeten worden

 12. Durf niets te zeggen, ze heeft een fors aantal “geladen” harpoenen daar liggen.