• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Meer dan een onschuldig prikjeCURAÇAO – De kleine denguemug zorgt voor een hoop opschudding. Hij is met 140 meldingen in oktober zelfs gepromoveerd tot officieel probleem. De epidemie neemt ernstige vormen aan volgens de GGD. Maar wat weten we nog niet over deze irritante ziekteverspreider?

Kranten zijn er mee vol geschreven, de gevaren en gevolgen van een klein onschuldig prikje. Belangrijk is natuurlijk wat we nog niet weten. Versgeperst.com raakte bezorgd door alle negatieve berichten en ging op zoek naar de ins en outs over deze zoemende plaaggeest.

Mug-info
Sommigen van de zwart-wit gestreepte muggen dragen het denguevirus. De mug heet eigenlijk Aedesmug maar wordt in de wandelgangen ook wel tijgermug genoemd. Alleen het vrouwtje steekt en ze doet dat overdag. De larfjes groeien op plaatsen waar stilstaand water is. Afval in de tuin waar water in kan blijven staan zijn dus broedplaatsen voor de mug. De muggen hebben geen voorkeur voor slachtoffers, maar ze blijken wel de meeste problemen te veroorzaken bij kinderen tot 15 jaar en bij slachtoffers die al meerdere malen geprikt zijn. Ze voelen zich het beste in de donkere hoekjes van kasten.

Dengue
Het denguevirus wordt dus overgebracht door de Aedusmug. Er zijn vier verschillende soorten dengue. Je krijgt uiteindelijk of denguekoorts (DK) (ook wel ‘knokkelkoorts’ genoemd) of dengue hemorragische koorts (DHK). Doodgaan aan DK is bijna onmogelijk en slechts één procent van de DHK slachtoffers overlijden uiteindelijk. Wat niet betekent dat je er niet goed ziek van kan zijn. Alles over de symptomen vind je in dit artikel.

Arts
Hoe moet je handelen als je denkt dat je denque hebt? Rust, veel vocht en een paracetamol (geen aspirine) tegen de koorts moeten de DK kunnen genezen. Ook moet je natuurlijk altijd een arts raadplegen. Zeker als je vermoedens hebt van DHK, dan is het raadzaam zo snel mogelijk een arts op te zoeken.”

Be prepared’
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom heeft de GGD een paar actiepunten om de epidemie de kop in te drukken. Zoals al vermeld is het stilstaande water om het huis een broedplaats voor de larven. Verder kun je gewoon lekker DEET sprayen. Dit middel werkt ook tegen onze gevreesde vriend. Als je echt verder wilt gaan kun je ook extra vitamine B1 slikken. Driemaal daags een pilletje en dan ben je bultloos. Je schijnt door de extra vitamine een afschuwelijke stank af te geven. Wees niet bang, alleen de muggen kunnen het ruiken.

Meer over dengue weten? Bekijk de brochure van de GGD hier.

Wij weten (gelukkig) nog niet hoe het voelt om dengue te hebben. Weet jij het wel? Laat dan een reactie achter!

2 reacties op “Denguemug onder de loep”

 1. Hi,
  2 jaar geleden heb ik dengue opgelopen, dit was niet prettig, hoofdpijn achter mijn ogen, een vreemde hoofdpijn die onbekend was, koorts en toen dit zakte had ik opeens enorme jeuk over mijn hele lichaam, toen ben ik naar de huisarts gegaan en kwamen we tot de conclusie dat het dengue was, gelukkig is er wel een middel tegen de enorme jeuk, maar prettig is het absoluut niet. ik heb dagen achter elkaar alleen maar geslapen en geslapen.Ik bleef ook nog een lange tijd erg moe.

 2. Hallo 25 september terug uit curacao. En 28 september geveld door de dengue koorts.
  Hoofdpijn,braken ,uitslag, misselijk, koude koorts rillen,pijn in hele lichaam, tandvleesbloeden.
  Dit is geen pretje. Dr opgezocht en dacht de knokkelkoorts.Bloed geprikt krijg de 20e de uitslag.Gaat iets beter, maar nog steeds last van misselijkheid,geen eetlust. Slaap bijna de hele dag.Je hebt gewoon geen energie.Vit c slikken en veel drinken. Kan zeker nog een paar weken duren. Hoop dat ze hier gauw iets voor vinden!