• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Eerst moest je zoeken naar de Lionfish, nu hoef je alleen maar te kijken”, aldus Hans Pleij van CURious2DIVE. Volgens de duiker is er sinds oktober 2009, toen de eerste Lionfish werd gespot, veel veranderd. “Op Curaçao gebeurt er weinig om de vis te bestrijden.”

Regelmatig verschijnen er berichten over bestrijding op Aruba en ook op Bonaire. “Ons kleine zuster eiland heeft het zeer voortvarend opgepakt. ELF (een speciale Koraalduivel speer) is daar geïntroduceerd en gelegaliseerd voor een aantal Rangers. Er worden daar zelfs Lionfish derby’s georganiseerd. Hier op Curaçao gebeurt er nog steeds niets”, gaat Pleij verder.

Wet aanpassen
De eigenaar van de duikschool zegt dat er wel een paar stappen zijn genomen op Curaçao. “Er zijn borden geplaatst bij de stranden met een telefoonnummer waar de Lionfish gemeld kan worden. Helaas werkt dit niet echt”, geeft de duiker aan. “Carmabi heeft 150 ELF’s besteld, die inmiddels op het eiland zijn. Er zijn meer dan 200 aanmeldingen van vrijwilligers die hieraan willen meewerken. Maar het wachten is op de overheid om de wet met betrekking tot speervissen aan te passen.”

Controle
“Als de wet is aangepast kan Carmabi overgaan tot informatie, registratie en uitreiking van de ELF aan de vrijwilligers. Hierbij zal controle van deze groep vrijwilligers ook zeker toegepast moeten worden”, aldus Pleij. Hij heeft de afgelopen weken op elke duik tussen de 75 en 140 koraalduivels geteld. “Soms zitten ze met zessen bij elkaar. In alle maten. De grootste heeft CURious2DIVE op Lagoon waargenomen. Deze was tussen 35 – 40 cm. Aan de Noordkant is het nog veel erger, maar hier wordt niet intensief gedoken.”

Zelfgemaakte speren
Maar ondanks alle goede bedoelingen is er ook een andere ontwikkeling. Er zijn groepen die er op uittrekken met zelfgemaakte speren om de Lionfish te bejagen. “Op zich een prima initiatief, hoewel illegaal. Een aantal van deze zelfgemaakte speren zorgen voor beschadiging van onze koraalriffen die toch al zoveel te leiden hebben”, vertelt Pleij.

Handen ineen slaan
Hoewel het een verloren zaak lijkt, is er volgens Pleij snelheid geboden. “Ten eerste moet de ELF gelegaliseerd worden. Het hoogseizoen komt eraan, waarbij weer veelvuldig Instructeurs en Divemasters in het water zijn. Een uitgelezen moment om de duikscholen, die hieraan willen meewerken, te voorzien van de nodige ELF. Het wordt tijd om de handen ineen te slaan. Dit fenomeen Koraalduivel zal nooit meer weggaan, maar op plaatsen waar veel gedoken wordt kunnen we de aanwezigheid wel beperken.”

11 reacties op “Wanneer start het vangen van de Lionfish?”

  1. De regering heeft het jagen afgekeurd met harpoentjes hahahahahah
    Nu kunnen we of rustig afwachten of weten dat we hier over enkele jaren geen visje meer hebben…..

  2. AS zondag…. private lion fish derby and BBQ the fresh catch!
    NORTH SHORE !

    LVV carmabi come and make this an weekly event ! the food will be DECLISIOSO!

  3. @ Hans,. Als de mensen straks aan het strand gestoken worden door deze duiveltjes dan gaat er iets gebeuren, maar dan is het te laat…..

    bovendien op caracas bai liggen ze in het ondiepe vlak bij de kant van 4 CM tot 25 CM voor het nieuwe resort dat daar gebouwd wordt.

    Hahaha , ja dan zullen ze wel netten spannen…..

  4. @ Patrick,
    Als je op veel bezochte spots duikt mag het iets minder zijn, maar ook op spots als double reef hebben we er 129 geteld. En daar komen ook nogal wat onderzoekers.
    Maar een beetje zoeken tussen de rotsen en je zal zien dat de 5 tot 10 een veelvoud wordt.

    @ iedereen.
    En de natuur heeft ze gebracht (door de mens) en ze zullen niet meer verdwijnen niet door de natuur en zeker niet door de mens.

    De natuurlijke vijand hebben we weggevangen (groupers) en de kleintjes vangen we nu want er zijn geen grote meer.

    Dit probleem gaat veel verder dan dat wij kunnen beheersen. Maar geen aanpak betekent dat het alleen maar erger wordt.

    Als de mensen straks aan het strand gestoken worden door deze duiveltjes dan gaat er iets gebeuren, maar dan is het te laat.

    Individuele acties zijn goed, maar gebruik de juiste middelen om de koralen te sparen. Maar legaliseren is nog beter.

  5. veel mensen jullie kunnen zelf studies’ doen zoiets als google wikipedia en youtube..
    stop met die fabeltjes… dat ze vanzelf weg gaan of hier op natuurlijke wijze zijn gekomen.

    wij als mensen verknallen de Natuur… mensen ga duiken! neem eens een kijkje in wat gaande is om ons heen sta eens wat dichter bij de natuur dan bij de kerk

    jullie nakomelingen zullen straks niet eens meer weten wat een masbangu is ..
    en de enigste filet of fish die jullie kennen is van de macdonalds.

    EDUCATIE mensen … it is all about what you know ! not what you believe….

  6. ps de eerste lionfish was hier in 2006……..
    deze vis plant zich voort met 30000 eitjes per maand…
    deze vis is een kanker voor onze riffen en coralen..
    deze vis zal onze duik industrie ( toerisme ) een klap geven …
    want over enkele jaren zullen er geen vis soorten meer te vinden zijn als de koralen ontdaan zijn van hun bewoners. en de koralen zullen sterven

    de lionfish zal een gebied veroveren tot er niets meer is … en dan verder trekken naar het volgende gebied..

    700% ja u leest het goed … geen spel fout 700% groei in populatie na 1 jaar *( bahamas florida keys caribbean….

    GOVERNMENT….. jullie zijn er als de kippen bij als het om onzin gaat..
    maar nu eens tijd om jullie wet te veranderen !

    mag ook in het papiaments als het nederelands te veel moeite kost..
    we hebben geen tijd ~!!! HURRY THE puntje puntje op !

    LVV, carmabi minister van mileu en natuur … WAKE up…. AKTIE WAS VORIG JAAR AL NODIG !

  7. Ik schiet ze iedere dag eet ze iedere dag … en de regering met deze regels kan mijn achterste likken….. we hebben geen tijd voor dat banana republiek debat…. curacao is al te laat…. Lionfish hunters curacao op facebook join our own effort ! vorige week hadden we er 35 !!!!!!
    WAKE UP minister van milieu en natuur…Laat ons de vrijwillegers het dan doen!

    en zo niet wel helaas … ik heb honger…. en voor niets gaan de zon op!
    DEZe mensen weten niet wat er onderwater gebeurt ….. WAKE UP..hoop dat iemand uit dit parlement morgen wakker word..

    HET IS IEDERE DAG DIE JE AFWACHT TE LAAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  8. Laat me raden, de bestelde harpoengeweren zijn nog niet aangekomen.
    Zullen niet betaald zijn.

  9. Ik kan Hans alleen maar bijtreden alleen is het getal wel een beetje overdreven. als je praat tussen de 5 en 10 heb je veel Lions gezien. de moeilijkheid is het overbrengen naar de cursisten. ik lig zelf elke dag met cursisten in het water die ik probeer uit te leggen dat alles wat in de zee zit (vis, Koraal enz) te beschermen. Bij padi het project aware programma en ook peace on the reef. Dus als nu de duikscholen met een harpoen of dergelijk het water in gaan komt regelrecht in tegen deze projecten. Laat staan dat wanneer er iemand met deze harpoen het water ingaat en mis schiet heb je weeral een stuk koraal stuk gemaakt. ik zeg er eerlijk bij, IK zelf heb er ook geen oplossing voor. misschien de natuur zijn ding laten doen. de natuur heeft hem hier gebracht de natuur zal er voor zorgen dat hij verdwijnt.

  10. lionfish derby!!! aruba en bonaire hebben het al gedaan. een wedstrijd en een kookout van maken! top chefs uitnodigen om het mooiste en lekkerste gerecht te maken

  11. Op Bonaire zijn bij elke duikschool markers af te halen die je als duiker kan achterlaten op de plek waar je de lionfish (koraalduivel) gezien hebt. Vrijwilligers met ELF’s en een vergunning gaan langs de plekken om ze te doden.
    Zo kan je als ‘normale’ duiker ook beter je steentje bijdragen…